امیر قلعهنویی با شرایطی بسیار ویژه و عجیب در آستانه انتخاب به عنوان سرمربی تیم ملی بزرگسالان است. مدیران فدراسیون هم علاقه زیادی دارند که بگویند با مشورت کمیته فنی در حال تصمیمگیری برای تیم ملی بزرگسالان هستند و میخواهند تصمیمی اتخاذ کنند که جای هیچ اشتباهی در آن در شرایط فعلی وجود نداشته باشد. منتهی یک نگاه ساده به آن چیزی که در حال مشاهده آن هستیم به جامعه فوتبال نشان میدهد که نه خبری از برنامهریزی فنی است و نه نقشی از کمیته فنی؛ حالا به چرایی این ماجرا میپردازیم.
خواسته عجیب قلعهنویی
مدیران فوتبال کشور برای انتخاب قلعهنویی در وضعیتی به جمعبندی نهایی رسیدهاند که موانع بسیار بزرگی برای اعلام رسمی این خبر و امضای قرارداد سه ساله وجود دارد. این مربی تمایل زیادی دارد بدون قطع همکاری با سپاهان، سرمربی تیم ملی شود و همزمان هدایت هر دو تیم را برعهده بگیرد. به هر حال برنامه مسابقات تیم ملی هم این فرصت را به قلعهنویی میدهد که این خواسته را داشته باشد. ایران دو بازی نسبتاً آسان با هنگکنگ در ورزشگاه آزادی و کامبوج در خاک این کشور در تاریخ هشتم و دوازدهم فروردین ۱۳۹۹ دارد. اردوی تیم ملی هم از تاریخ ۲۸ اسفند ۹۸ تا ۱۳ فروردین ۹۹ به مدت ۱۵ روز خواهد بود. دو مسابقه بعدی هم خرداد ۱۳۹۹ مقابل بحرین و عراق در تهران و بعد از اتمام مسابقات لیگ برتر برگزار میشود. پس تقویم تیم ملی خیلی فشرده نیست منتهی دیگر جای اشتباه نداریم و برای صعود به عنوان تیم اول محکوم به پیروزی در هر چهار بازی هستیم.
راه حل امیر؛ تشکیل یک تیم آنالیز!
منابع خبری در فدراسیون فوتبال به ما اطلاع دادند که قلعهنویی یک راه حل ویژه برای در اختیار داشتن سرمربیگری تیم ملی و سپاهان در نظر گرفته است. گویا او در نظر دارد با تشکیل یک تیم آنالیز ویژه به سرپرستی وحید هاشمیان و یک مربی دیگر، تمام مسابقات لیگ و شرایط بازیکنان لیست ۵۰ نفره را به شکلی دقیق آنالیز و ارزیابی کند. این تیم آنالیز هم مدام با بازیکنان و شخص قلعهنویی در تماس باشند و گزارش کار بدهند. برای اردوی ۱۵ روزه پیش رو هم دستیاران او در سپاهان وظیفه تمرین این تیم را با برنامههای امیر زیرنظر خواهند گرفت.
موضع سپاهان؛ قطع همکاری امکانپذیر نیست
همه میدانند باشگاه سپاهان به خاطر حضور در کورس قهرمانی لیگ و جام حذفی و البته هدفگذاری که برای موفقیت در رقابتهای لیگ قهرمانان آسیا داشته، به هیچ عنوان راضی به قطع همکاری با سرمربی خود نیست. به هر حال آنها برای بستن این تیم و رسیدن به موفقیت هزینههای میلیاردی سنگینی هم انجام دادهاند. یکی از انتقادات جدی مدیران باشگاه به فدراسیون هم این است که چرا در روند مذاکرات تعلل داشته و زودتر توافق خود را رسمی نکردند؟ از نظر آنها فدراسیون میتوانست به طور مثال یک ماه قبل که تعطیلات زمستانی فرا رسید، با قلعهنویی قرارداد امضا کند. همین مسأله باعث شده شایعاتی درباره احتمال منتفی شدن حضور قلعهنویی در تیم ملی نیز در محافل ورزشی با وجود توافق با فدراسیون شنیده شود.
مذاکره سرنوشتساز با فدراسیون
البته شرایط بسیار حساس تیم ملی باعث شده باشگاه سپاهان حاضر باشد با فدراسیونیها تعامل کند و در این رابطه پالسهایی هم به مدیریت فوتبال ایران داده شده است. خود امیر قلعهنویی هم حاضر است همزمان هدایت سپاهان و تیم ملی را برعهده بگیرد. فدراسیون فوتبال اما حاضر به این اتفاق نیست و براساس اطلاع یکی از مسوولان فدراسیون توافق با قلعهنویی به مرحله نهایی رسیده و این شرط پیش روی او قرار گرفته که از میان تیم ملی و سپاهان، حتماً باید یک گزینه انتخاب شود.
دلیل تأخیر طولانی در اعلام رسمی خبر توافق با امیر هم همین اختلاف نظر اساسی و شرایط حساس تیم ملی و سپاهان است.
کمیته فنی
حالا به این فضای مبهم و سیاه با دقت توجه کنید؛ آیا اعضای فنی فدراسیون فوتبال پیشنهاد وارد شدن به چنین پروسهای به مدیران دادهاند؟ کمیته فنی با حضور همزمان قلعهنویی در تیم ملی و سپاهان موافق است این سؤالات مهم و تمام ابهاماتی که به آن اشاره شد در کنار وضعیت نامطلوب فوتبال ملی ایران باعث شده در روزهای اخیر بسیاری از منتقدان و چهرههای سرشناس فوتبال کشور ضمن انتقاد از شرایط، حتی ماهیت و عملکرد کمیته فنی را هم زیر سؤال ببرند.
قابل احترام اما فاقد صلاحیت!
مرتضی محصص رئیس کمیته فنی فردی است که انگار حضورش در فدراسیون دائمی است. او با وجود سواد فوتبالی هیچ وقت پاسخگوی عملکرد و انتخابهای غلط خود نیست و فقط میخواهد که باشد. حسین کلانی دیگر عضو کمیته فنی از پیشکسوتان خوشنام فوتبال کشور به حساب میِآید اما در سالهای اخیر فعالیت خاصی در فوتبال کشور نداشته؛ حمید استیلی سرمربی تیم امید به تازگی این تیم را حذف کرد تا حسرت حضور ایران در المپیک به نیم قرن برسد. او به همراه اکبر محمدی که رزومه ملی قابل توجهی ندارد و میرشاد ماجدی دیگر اعضای کمیته فنی فدراسیون هستند.
جالب اینجاست که ترکیب محصص، محمدی، ماجدی و استیلی مدتها درگیر امور تیم امید و سفر به تایلند برای شرکت در مسابقات قهرمانی آسیا و انتخابی المپیک بودند و عملاً از فضای انتخاب سرمربی تیم ملی در این مدت دور بودند. محمود شیعی عضو هیأت رئیسه و لیلا صوفیزاده نایب رئیس سوم و رئیس کمیته بانوان هم دو عضو دیگر کمیته فنی هستند. البته محمدرضا ساکت مقصر اصلی وضع نامطلوب تیمهای ملی در مقام رئیس سازمان تیمهای ملی و ابراهیم شکوری سرپرست دبیرکلی در کنار رئیس فدراسیون نیز در جلسات کمیته فنی حضور داشتهاند. نتیجه فعالیت این ترکیب را هم در کارنامه ضعیف تیمهای ملی به خوبی میتوانیم مشاهده کنیم و حالا باید مشخص شود که نقش آنها در افتضاحات به وجود آمده برای انتخاب سرمربی تیم ملی بزرگسالان چه بوده است.
لیست ۳+۱ نتیجه آخرین جلسه کمیته فنی
آخرین باری که اعضای کمیته فنی فدراسیون برای انتخاب سرمربی تیم ملی بزرگسالان تشکیل جلسه داد، مربوط به زمانی است که تاج هنوز رئیس فدراسیون فوتبال بود. در آن جلسه تصمیم گرفته شد امیر قلعهنویی، علی دایی و یحیی گلمحمدی سه گزینه نهایی داخلی برای هدایت تیم ملی باشند.
از طرفی دیگر برانکو ایوانکوویچ اصلیترین گزینه هدایت ایران و تنها گزینه خارجی شد. یحیی که به پرسپولیس آمد و برانکو هم به پیشنهاد قرارداد ۲۰۰ هزار یورویی سه ماهه برای چهار بازی و ۸۰۰ هزار یورویی برای یک سال در کنار تخفیف ۴۰۰ هزار یورویی به پرسپولیس پاسخ منفی داد و سرمربی عمان شد. به این ترتیب بعد از آن دایی و قلعهنویی در بین گزینهها باقی ماندند. بعد از آن نیز گفته شد یکی دو مربی خارجی دیگر نامشان در بین گزینهها قرار گرفته که در نهایت حضور آنها منتفی و تأکید شد که مربی ایرانی خواهد بود و فدراسیون با امیر قلعهنویی به توافقی رسید که درباره مشکلات آن اشاره کردیم.
یک مقام اجرایی عالی رتبه در فوتبال ایران درباره کمیته فنی و انتخاب سرمربی تیم ملی به ایران ورزشی میگوید: «آخرین نظری که کمیته فنی داد همان لیست پیشنهادی سه مربی داخلی و برانکو بود و بعد از آن دیگر کمیته فنی در فدراسیون جلسهای تشکیل نداده است.» این مقام اجرایی همچنین تأکید کرد نمیداند چه کسانی در فدراسیون در حال مذاکره برای انتخاب نهایی سرمربی تیم ملی هستند. در هر حال فاجعه نهایی اینجاست که درباره فرد یا افراد مذاکره کننده هم فدراسیون و کمیته فنی هیچ شفافسازی نداشتهاند.
- 12
- 5