میرشاد ماجدی، پیشکسوت باشگاه استقلال و رییس کنونی کمیته آموزش فدراسیون فوتبال و یکی از عناصر باتجربه فوتبال ایران اعتقاد دارد در شرایط کنونی، واگذاری سرخابیها به بخش خصوصی امکانپذیر نیست. ماجدی عمیقا اعتقاد دارد که دو باشگاه باید با همین وضعیت، یعنی نیمهخصوصی به کار ادامه دهند تا زمانی که بسترهای کافی و لازم برای واگذاری به بخش خصوصی فراهم شود.
قرار است دو تیم استقلال و پرسپولیس تا قبل از پایان سال به بخش خصوصی واگذار شوند. نظر شما چیست؟
اگر قرار به خصوصیسازی باشد، آن شخصی که قصد دارد دو باشگاه را بخرد قطعا مسائل مالی دو باشگاه را مدنظر قرار میدهد. قانون تجارت میگوید اگر شخصی امسال مبلغی را سرمایهگذاری کند قطعا باید در سالهای آتی سود آن مبلغ را ببرد؛ این قانون تجارت است و نمیتوان آن را نادیده گرفت. به اعتقاد من، دو باشگاه استقلال و پرسپولیس در حال حاضر ظرفیت خصوصیشدن را ندارند.
خیلیها مسائل مارکتینگ و بخصوص حق پخش را در این ماجرا دخیل میدانند. نظر شما چیست؟
نظر درستی است. درآمدزایی باشگاهها از راه حق پخش تلویزیونی، استفاده از برند که همان کپیرایت است و بلیتفروشی تامین میشود. حال سوال من از شما این است که استقلال یا پرسپولیس از کدام یک سهم دارند؟ حق پخش را میگیرند؟ از برندشان استفاده میکنند و یا حق بلیتفروشی دارند؟
با این تفاسیر بستر واگذاری فراهم نیست.
همینطور است. ما زمینه را برای واگذاری دو تیم فراهم نکردهایم و هیچ شخصی هم این دو باشگاه را نمیخرد، وقتی راه درآمدزاییاش مشخص نیست. حال شاید فرد عاشق و ثروتمندی پیدا شود و خواستار خرید امتیاز این دو باشگاه شود اما آن شخص هم در درازمدت قادر به تیمداری و تامین هزینههای دو باشگاه نخواهد بود و آرامآرام عرصه را خالی میکند. باید واقعبین بود.
در حال حاضر ادامه فعالیت باشگاه استقلال و پرسپولیس را با شرایط کنونی بهتر نمیدانید؟
فکر میکنم بهترین حالت را الان شاهدیم. استقلال و پرسپولیس بهصورت خصوصی-دولتی اداره میشوند، یعنی بخشی از هزینهها را دولت بهطور غیرمستقیم تامین میکند و بخشی دیگر را هم مدیران باشگاهها با اخذ درآمد از راه تبلیغات روی پیراهن به دست میآورند. این دو باشگاه حساسیت زیادی دارند و باید با احتیاط در مواجهه با آنها برخورد کرد.
شما جزو کسانی هستید که اعتقاد دارید دو باشگاه باید بهاصطلاح خصولتی باقی بمانند؟
بله. در حال حاضر دو باشگاه به بهترین شکل ممکن اداره میشوند مگر آنکه وزارت ورزش و دولت تصمیم بگیرند دو باشگاه را به ارگان دیگری واگذار کنند که باز هم این واگذاری، خصوصیسازی نیست. باشگاه خصوصی یعنی باشگاهی که کاملا برند تجاری داشته باشد. شاید در ظاهر استقلال یا پرسپولیس چنین شرایطی را داشته باشند اما همه میدانند که این دو باشگاه بدون کمک دولت قادر به ادامه حیات نیستند و بهصورت نیمهخصوصی اداره میشوند. من باز هم تاکید میکنم که شرایط کنونی برای دو باشگاه بهترین حالت ممکن است و باید حفظ شود.
چرا باشگاههای سپاهان، ذوبآهن، پیکان و سایپا برای خصوصیسازی پا پیش نمیگذارند؟
آن باشگاهها مدعی هستند که به بخش خصوصی واگذار شدهاند اما وقتی به مصاحبههای افرادی که در این باشگاهها فعالیت میکنند، رجوع میکنیم میبینیم مدام درباره زحماتی که کارگران در کارخانههای مربوط به آنها میکشند، حرف میزنند. این اظهارات خود بیانگر وضعیت اداره باشگاههاست. آنها هم بهنوعی دولتی هستند و به بخش خصوصی واگذار نشدهاند. باشگاه خصوصی یعنی باشگاهی که مالکش بداند هر فصل از کنار حق پخش و دیگر مسائلی که عنوان کردم پول درمیآورد، اما ماهیت هیچ یک از باشگاههای ما اینگونه نیست و راهی برای درآمدزایی آنها وجود ندارد. در واقع همه راهها بسته شده و فقط از طریق تبلیغ روی پیراهن است که ۲۰ درصد از هزینههای جاری باشگاهها تامین میشود.
- 16
- 6