چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۲۰:۴۷ - ۰۳ بهمن ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۱۱۰۱۶۳
سیاست خارجی

ظریف: خروج از برجام به ترامپ تحمیل شد/ از عملیات هفتم اکتبر اطلاعی نداشتیم

محمدجواد ظریف,معاون راهبردی پزشکیان
معاون راهبردی رئیس‌جمهور در یک جلسه پرسش و پاسخ در داووس سوئیس گفت: اگر می‌خواستیم سلاح هسته‌ای بسازیم، تا الان ساخته بودیم. برنامه‌های هسته‌ای که با هدف ساخت سلاح شکل می‌گیرند، شبیه برنامه هسته‌ای ایران نیستند و کاملا مخفیانه هستند.

به گزارش ایسنا، «محمدجواد ظریف» معاون راهبردی رئیس‌جمهور بامداد دوشنبه و با دعوت رسمی مجمع جهانی اقتصاد، برای شرکت در پنجاه و پنجمین مجمع جهانی اقتصاد (داووس ۲۰۲۵)، راهی سوئیس شد.

پنجاه و پنجمین نشست سالانه مجمع جهانی اقتصاد (WEF) با شعار «همکاری برای عصر هوشمندی» و با حضور مقامات ارشد دولتی و بخش خصوصی کشور‌های جهان از امروز ۲۰ژانویه به مدت پنج روز در شهر داووس سوئیس برگزار می‌شود.

او تاکنون در حاشیه این مجمع با «عبداللطیف رشید»، رئیس جمهور عراق، «بورگه برنده»، رئیس مجمع جهانی، «اسپن بارت ایدی»، وزیر امورخارجه نروژ اقتصاد، «الکساندر ووجیچ»، رئیس‌جمهور صربستان دیدار داشته است.

همچنین به منظور بررسی تحولات اخیر و چشم‌انداز آینده آسیای غربی و شمال آفریقا، جلسه‌ای با حضور معاون راهبردی رئیس‌جمهور ایران و وزرای امورخارجه منطقه و تعدادی از وزرای خارجه کشور‌های خارج از منطقه برگزار شد و محمدجواد ظریف به‌عنوان دومین سخنران این نشست مواضع کشورمان را به تفصیل تشریح کرد.

در ادامه فعالیت‌های دیپلماتیک معاون راهبردی رئیس جمهور در داووس، او عصر چهارشنبه دبه سوالات «فرید زکریا» مجری و کارشناس سی. ان. ان پاسخ داد.

مقاومت تا زمانی که اشغالگری ادامه پیدا کند، باقی خواهد ماند

زکریا در سوالی مدعی جایگاه ضعیف ایران در منطقه شد و با اشاره به تحولات در سوریه و ۱۵ ماه جنگ در غزه و جنگ رژیم صهیونیستی علیه حزب‌الله از معاون راهبردی رئیس جمهور درباره جایگاه ایران در منطقه پرسید.

ظریف در پاسخ گفت: «اگر به خاطر داشته باشید در سال ۱۹۸۲ اسرائیل در جنگ خود علیه لبنان، تا بیروت را اشغال کرد تا مقاومت فلسطین را به کل نابود کند. از سال ۱۹۸۱ تا ۱۹۸۷، جهاد اسلامی، حزب‌الله و حماس شکل گرفتند. در همین راستا از دیگران می‌خواهم درباره نابودی حماس، حزب‌الله یا قطع دست‌های ایران در منطقه رویاپردازی یا ابراز خوشنودی نکنند. زیرا مقاومت تا زمانی که اشغالگری ادامه پیدا کند، باقی خواهد ماند.

معاون رئیس‌جمهور تصریح کرد: «مقاومت در برابر نسل‌کشی، اشغالگری و آپارتاید اسرائیل حتی پیش از انقلاب اسلامی در ایران وجود داشت. مقاومت دقیقا در زمانی که اسرائیل باور داشت مقاومت فلسطین را درهم شکسته، قدرت گرفت.»

او افزود: «اکنون به غزه نگاه کنید، حماس همچنان در غزه حضور دارد، نتانیاهو به هیچ یک از اهداف خود از جمله نابودی حماس نرسید، از طرفی اسرائیل وادار به پذیرش آتش‌بسی موقت شد که امیدوارم این آتش‌بس به‌خاطر ۵۰ هزار غیرنظامی که توسط اسرائیل قتل‌عام شدند، ادامه پیدا کند. مقاومت نمرده است. آرزو‌های دیگران درباره از بین رفتن مقاومت، بر پایه اطلاعات و چارچوب ساخته شده توسط اسرائیل شکل گرفته است.»

اعضای محور مقاومت هرگز از ایران دستور نگرفته‌اند

معاون راهبردی رئیس‌جمهور تصریح کرد: «آن‌ها (اعضای محور مقاومت) هرگز از ایران یا دستورات آن پیروی نکرده‌اند. ما از هفتم اکتبر اطلاعی نداشتیم، ما نیز شوکه شدیم، زیرا قرار بود با آمریکایی‌ها درباره برجام در نهم اکتبر دیدار داشته باشیم که به‌خاطر عملیات طوفان‌الاقصی، دیداری صورت نگرفت.»

ظریف در پاسخ به سوالی درباره ادعای زکریا پیرامون «تسلیح نیرو‌های مقاومت توسط ایران» گفت: «اجازه دهید درباره این موضوع صحبت نکنیم. بسیاری، بسیاری از نیرو‌ها و کشور‌ها را علیه دیگران تسلیح و مجهز می‌کنند و موفق نبوده‌اند. بگذارید آشکار بگویم، ما همواره از حقوق‌بشر حمایت کردیم.»

معاون راهبردی رئیس‌جمهور تأکید کرد: «اقدامات اسرائیل از لحاظ حقوق بشر، زیر نظر دیوان لاهه (دیوان بین‌المللی دادگستری) است. به‌خاطر حکم دیوان لاهه علیه نتانیاهو و وزیر دفاع پیشین اسرائیل (یوآو گالانت) آنها نمی‌توانند به داووس سفر کنند. رئیس اسرائیل به داووس سفر کرده، زیرا به اذعان او، او هیچ‌کسی نیست. مسئولیتی جدی در اسرائیل ندارد.»

او تأکید کرد: «اگر می‌خواهید مسئله فلسطین را حل کنید، نباید به ایران نگاه کنید، بلکه باید به مسئله فلسطین و ریشه‌های آن بنگرید. تا زمانی که مسئله فلسطین وجود دارد، مقاومت و حمایت جامعه جهانی، از جمله متحدان عرب آمریکا از این مقاومت وجود خواهد داشت.»

هشت سال جنگیدیم و یک اینچ از خاک ایران را به دشمن ندادیم

ظریف در پاسخ به ادعای زکریا درباره «نابودی پدافند‌های هوایی ایران توسط اسرائیل» تصریح کرد: «این صرفا یک ادعاست.»

او افزود: «ما بدون هیچ پدافند هوایی یا سلاحی علیه عراق جنگیدیم. زمانی که آمریکا، فرانسه، آلمان، انگلیس، اتحاد جماهیر شوروی، چین از عراق حمایت می‌کردند، بدون هیچ‌چیز به مدت هشت سال جنگیدیم و یک اینچ از خاک ایران را به آنها ندادیم.»

معاون رئیس‌جمهور ایران تأکید کرد: «ادعا درباره نابودی پدافند هوایی ایران، یک داستان‌سرایی است و علت‌هایی برای این داستان سرایی وجود دارد. بله صدماتی وارد شد، اما پدافندی نابود نشده است. هشت سال بدون هیچ سلاحی علیه کشوری که همگان از آن حمایت می‌کردند جنگیدیم و ذره‌ای از خاکمان تصرف نشد. این مسئله در ۲۲۰ سال گذشته در تاریخ ایران، بی‌سابقه بود. در ۲۲۰ سال پیش از جنگ عراق، در هر جنگی که در آن حضور داشتیم، شکست خوردیم.»

او افزود: «جمهوری اسلامی ایران، اولین حکومت در ایران است که در ۲۵۰ سال گذشته ذره‌ای از خاک ایران را از دست نداده است، پس درباره حکومتی ضعیف صحبت نمی‌کنیم.»

در گذشته طعمه ساده‌ای بودیم، اما کشور‌ها دیگر ایران را ضعیف نمی‌دانند

معاون راهبردی رئیس‌جمهور خطاب به فرید زکریا گفت: «اما شما سوال من درباره دفعاتی که مقاومت یا به اصطلاح نیرو‌های نیابتی ایران از دستورات ایران پیروی کرده‌اند را بی پاسخ گذاشتید. در چنین شرایطی، زمانی که آنها هرگز از دستورات ایران پیروی نکرده‌اند، ضربات فرضی وارد شده بر آنها روی قدرت ایران چه تأثیری دارد؟ اگر بگویید از لحاظ دیپلماتیک، برای محور مقاومت رایزنی کردیم، باید بگویم که هرگز نقش خود در منطقه را تضعیف نکردیم.»

ظریف افزود: «شما می‌گویید سرمایه‌گذاری ایران در محور مقاومت، تصمیمی نابخردانه بوده است، اما به باور من، ما به قدرت‌های ایدئولوژی باور داریم. توانایی ایدئولوژیک ایران برای کشاندن شهروندان کشور‌های متعدد در جهان به خیابان‌ها، به ما قدرت می‌دهد. همچنان از این قدرت برخوردار هستیم و می‌توانیم مشابه اوایل انقلاب اسلامی، به مردم جهان انگیزه بدهیم.»

ظریف تأکید کرد: «البته از لحاظ داخلی اشتباهاتی داشتیم و نیاز داریم روی آنها کار کنیم، پس اکنون فرصتی است برای حرکت رو به جلو. به‌خاطر تاریخ ایران، همواره به کشور‌های خارجی به چشم یک تهدید نگاه کردیم و در دهه‌های اخیر نشان دادیم که طعمه بقیه نخواهیم شد. در گذشته طعمه ساده‌ای بودیم، انگلیس‌ها، روس‌ها کشور را اشغال کرده بودند و پس از جنگ جهانی دوم، یک قحطی تحمیل کرده بودند، اما دیگر کشور‌ها ایران را کشوری ضعیف نمی‌دانند.»

ایران یک تهدید امنیتی نیست

ظریف در پاسخ به سوال زکریا درباره ادعای منابع اطلاعاتی آمریکا پیرامون فرصت چند هفته‌ای ایران برای ساخت سلاح هسته‌ای گفت: «اگر می‌خواستیم سلاح هسته‌ای بسازیم، تا الان آن را ساخته بودیم. برنامه‌های هسته‌ای که با هدف ساخت سلاح هسته‌ای شکل می‌گیرند شبیه برنامه هسته‌ای ایران نیستند، آن نوع برنامه‌ها کاملا مخفیانه هستند.»

او افزود: «افرادی همچون اسرائیلی‌ها که نگران برنامه هسته‌ای ما هستند و ادعا می‌کنند که ایران ظرف چند روز می‌تواند سلاح هسته‌ای بسازد، خود از برجام استقبال نکردند. برجام می‌توانست ۱۵ سال ایران را از سلاح هسته‌ای دور نگه دارد. افرادی همچون نتانیاهو که در دهه ۹۰ میلادی مدعی شده‌اند که ایران ظرف ۶ ماه می‌تواند سلاح هسته‌ای بسازد. حدود ۳۰ سال از ادعای اولیه نتانیاهو می‌گذرد و اکنون ادعای آنها این است که ایران می‌تواند ظرف چند روز سلاح هسته‌ای بسازد.»

ظریف تأکید کرد: «ما به این می‌گوییم امنیت‌سازی تا ایجاد امنیت. ایران یک تهدید امنیتی نیست. برخی ایران را یک تهدید امنیتی جلوه می‌کنند. ایران هراسی و اسلام هراسی یک ابزار برای آنها است تا اقداماتی مشابه نسل‌کشی در غزه انجام دهند. آنها می‌گویند درحال این اقدامات علیه ایران هستند. اما آنها در حال نسل‌کشی کودکان در غزه هستند.»

مشاورین ترامپ برداشت غلط داشتند نه شخص ترامپ

معاون راهبردی رئیس‌جمهور در پاسخ به سوال زکریا درباره یادداشت ظریف در نشریه «فارن افرز» و اظهارات او مبنی بر وجود فرصتی برای انعقاد توافق هسته‌ای بین ایران با ترامپ گفت: «امیدواریم دیگران منطق و عقلانیت را انتخاب کنند. اما بگذارید این مسئله را باز کنم. جان بولتون در فوریه ۲۰۱۷ به فرانسه سفر کرد. او در سال ۲۰۱۶ گزارشی درباره نحوه خروج ترامپ از برجام نوشته بود.»

ظریف تأکید کرد: «او از منافقین حدود ۴۰ هزار دلار رشوه دریافت کرده بود. بولتون در سخنرانی خود در اجلاس منافقین گفت که سال دیگر (۲۰۱۸) در تهران جشن خواهیم کرد و ماه آوریل به مشاور امنیت ملی ترامپ تبدیل شد. پامپئو ۲ روز پس از تأیید صلاحیت خود به‌عنوان وزیر امور خارجه ترامپ به اسرائیل سفر کرد و از نتانیاهو خواست تا نمایشی تصنعی درباره اسناد محرمانه سرقت رفته از ایران ایجاد کند.»

او افزود: «ترامپ هشتم می‌از برجام خارج شد. وقتی به این تحولات نگاه می‌کنید و با رهبران کشور‌ها صحبت می‌کنید متوجه می‌شوید که آنها ترامپ را متقاعد کرده بودند که ایران در حال سقوط است و خروج ناگهانی از برجام، میخ آخر در تابوت ایران خواهد بود. در مرحله دوم، اسناد ادعایی به نمایش گذاشته شده توسط نتانیاهو باعث شد تا حمایت جهانی از آمریکا برای خروج از برجام شکل بگیرد. هر ۲ نکته، حاکی از برداشت‌های غلط مشاورین ترامپ است نه شخص ترامپ».

  • 14
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش