دوشنبه ۱۸ تیر ۱۴۰۳
۱۴:۱۴ - ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۲۰۴۲۹۵
لیگ برتر و جام حذفی

تمام قراردادهای ترکمانچای در فوتبال ایران؛ از فتحعلی‌شاه تا سرخابی‌ها، از پاسکوویچ تا شفر

برانکو ایوانکوویچ و وینفرد شفر,اخبار فوتبال,خبرهای فوتبال,لیگ برتر و جام حذفی

«ترکمانچای» یکی از شهرهای قدیمی و تاریخی ایران واقع در استان آذربایجان‌شرقی است که در شهرستان میانه واقع شده‌است. ترکمانچای در کنار جاده قدیم ترانزیتی تبریز- تهران واقع شده‌است. زبان اهالی آن ترکی آذربایجانی است، اما دلیل اصلی شهرت این شهر عهدنامه تاریخی و فراموش‌نشدنی‌ای است که در آن به امضا رسید.

 

پیمان‌نامه ترکمانچای پیمانی است که در روز پنجشنبه و در تاریخ اول اسفند ۱۲۰۶ خورشیدی (۵ شعبان ۱۲۴۳ قمری) مطابق با ۲۱ فوریه ۱۸۲۸ میلادی در پی جنگ‌های ایران و روسیه در دوره قاجار بین این دو کشور در روستای ترکمانچای امضا شد. برای امضای این پیمان از سوی فتحعلی‌شاه، پادشاه ایران میرزا ابوالحسن‌خان شیرازی و الله‌یار خان آصف‌الدوله و از سوی امپراتوری روسیه ایوان پاسکویچ حضور داشتند. برپایه این قرارداد، سه ایالت دیگر قفقاز، یعنی ایروان، نخجوان و بخش‌های دیگری از تالش زیر سلطه روس‌ها قرار گرفت، حاکمیت ایران بر دریای مازندران محدودتر شد و مردم ایران ناچار از پذیرش کاپیتولاسیون (قضاوت کنسولی) شدند. سرزمین‌های جداشده از ایران در این قرارداد، امروز بخشی از ارمنستان، جمهوری آذربایجان و ترکیه هستند.

 

بعد از آن عهدنامه ننگین، هر قرارداد، توافق‌نامه یا پیمان‌نامه یکطرفه و به‌اصطلاح «مشکل‌داری» لقب ترکمانچای را به خود گرفت و هنوز هم به قوت خود باقی است. مدیران ناکارآمدی که در این سال‌ها به ورزش و خاصه فوتبال راه پیدا کرده‌اند، آنقدر از این قراردادهای پر ایراد و مساله به امضا رسانده‌اند که «ترکمانچای» به یکی از لوث‌ترین تیترهای رسانه‌های ورزشی تبدیل شده است و دیگر کسی با شنیدن آن تعجب نمی‌کند و برافروخته نمی‌شود.

 

در میان فوتبالی‌ها، مدیران دو باشگاه سرخابی در این سال‌ها گوی سبقت را از رقبای خود ربوده‌اند؛ مدیرانی که برای مدت کوتاهی سردمدار دو تیم بزرگ پایتخت بودند و با بستن قراردادهای مبتدیانه، عواقب تمام‌نشدنی برای سرخابی‌ها به وجود آوردند و میلیاردها تومان از بیت‌المال را با ندانم‌کاری‌های خود دود کردند و به هوا فرستادند. بی‌شک از این گاف‌ها در این سال‌ها به مقدار زیاد دیده‌ و شنیده‌ایم، اما در ادامه قصد داریم نگاهی به مهم‌ترین قراردادهای ترکمانچای استقلالی‌ها و پرسپولیسی‌ها بیندازیم.

 

 استقلال

وینفرد شفر: صحبت‌های تکان‌دهنده امیرحسین فتحی، مدیرعامل کنونی استقلال درباره قراردادی که سیدرضا افتخاری و پندار توفیقی با سرمربی پیشین آبی‌ها امضا کرده‌اند، مشخص‌کننده عمق ماجراست. متاسفانه با شفر قرارداد غیرحرفه‌ای امضا شده است. مرسوم نیست مربی حق فسخ داشته باشد ولی باشگاه این حق را نداشته باشد. مبلغ نجومی با او بسته شده است. قرارداد او بالای یک میلیون دلار است. شاید در جام‌جهانی ۸-۷ مربی قراردادشان بیش از یک میلیون دلار بود. ساشا شفر بدون داشتن مدرک معتبر آنالیزوری، قرارداد بالایی با استقلال بسته بود. ما قرارداد خوبی با شفر نداشتیم؛ قراردادی یکطرفه.

 

واعظ آشتیانی، علی فتح‌الله‌زاده و کاظم اولیایی، مدیرعاملان اسبق استقلال هم به ترکمانچای بودن قرارداد شفر اذعان داشتند. واعظ معتقد است وزیر ورزش باید در این‌باره پاسخگو باشد، چراکه این قرارداد زیرنظر آنها به امضا رسیده است.

 

مامه بابا‌تیام: ستاره سیه‌چرده فصل قبل استقلالی‌ها که هنوز هم هواداران او را فراموش نکرده‌اند و جای خالی‌اش به‌شدت حس می‌شود، بازیکنی که با یک قرارداد یکطرفه آبی‌پوش شد و توانست خیلی زود این تیم را ترک کند و به عجمان بپیوندد. در قرارداد ترکمانچای بسته‌شده با تیام، او می‌توانست در صورت پرداخت ۲۰۰ هزار دلار از استقلال جدا شود یا با بستن قراردادی کمتر از ۴۰۰ هزار دلار با هر تیمی بدون‌پرداخت یک دلار از استقلال جدا شود. حتی اگر شفر از استقلال می‌رفت، بازهم تیام طبق بندی که در قراردادش داشت، می‌توانست جدا شود و به تیم دیگری بپیوندد.

 

پروپیچ: مهاجم کروات آبی‌پوشان تهرانی در لیگ پانزدهم به این تیم پیوست تا به خط حمله کمک کند. او بعد از حدود نیم‌فصل از این تیم جدا شد و جایی در لیست منصوریان نداشت. با این حال تا چند ماه پیش استقلالی‌ها درگیر مطالبات او بودند. با اینکه افتخاری گفته بود آنقدر تجربه دارد که در ماجرای پروپیچ کلاه سرشان نرود، اما بازهم دلارهای زیادی بابت فسخ قرارداد با این مهاجم پا به سن گذاشته از جیب آبی‌ها خارج شد.

 

سرور جپاروف: ستاره اسبق تیم ملی ازبکستان قرارداد گرانی با استقلال بست و گویی نزدیک به ۸۰۰ هزار دلار دریافتی او از استقلالی‌ها بود. این بازیکن بندی در قرارداد خود داشت که باعث شد بعد از پیروزی استقلال مقابل السد در پلی‌آف لیگ قهرمانان، آبی‌ها ۵۰ هزار دلار به او پرداخت کنند.

 

در این سال‌ها بازیکنان داخلی زیادی هم بدون مشکل و پرداخت غرامت در بین راه از استقلال جدا شدند و به تیم‌های عربی پیوستند. فرهاد مجیدی، پژمان منتظری، جواد نکونام، آندو تیموریان و مجتبی جباری در این لیست بلندبالا دیده می‌شوند.

 

 پرسپولیس

مانوئل ژوزه: هنوز هم جای پول بی‌زبانی که به این سرمربی پرتغالی داده شد، درد می‌کند؛ حدود ۷ میلیارد پول برای سه ماه کار ناموفق و پرحاشیه! قراردادی که محمد رویانیان با این سرمربی بست و عواقبش تا سال‌ها گریبانگیر پرسپولیس بود و بارها آنها را تا کسر امتیاز پیش برد.

 

محمدرضا خلعتبری: چند سال قبل بود که خلعتبری به عجمان امارات رفت اما بعد از نامگذاری لیگ این کشور به خلیج عربی، عملیات بازگرداندن او آغاز شد. رویانیان و پرسپولیس برای برگرداندن خلعتبری با عجمان بر سر مبلغ ۸۰۰ هزار دلار به توافق رسیدند. ۵۰۰ هزار دلار توسط هدایتی پرداخت شد و ۳۰۰ هزار دلار دیگر به سختی و با غرامت‌های ۵۰ هزار دلاری بابت دیرکرد طی چند قسط پرداخت شد. همچنین خود خلعتبری قراردادی پرآپشن و حدود ۸۰۰ میلیون تومانی با سرخ‌پوشان بست.

 

علی دایی: دایی در دومین حضور خود در پرسپولیس قراردادی سه ساله به امضا رساند، اما هر سال طرفین بر سر مسائل مالی باید با هم توافق می‌کردند. این قرارداد تقریبا به‌گونه‌ای بسته شده بود که دایی می‌توانست تا وقتی که قرارداد سه ساله‌اش بسته شود، بماند و درباره مسائل مالی می‌توانست هر سال با رقمی جدید قرارداد ببندد. شنیده شد او سه برابر اولین حضورش در زمان کاشانی پول گرفت؛ یعنی چیزی حدود یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان برای یک فصل!

 

افشین قطبی: با اینکه داریوش مصطفوی معتقد بود قرارداد قطبی ترکمانچای نبوده، اما گفته شد او نزدیک به یک میلیون و ۸۰۰ هزار دلار برای دو سال با پرسپولیس قرارداد بست و به‌رغم جدایی‌اش پیش از پایان قرارداد، مبلغی بیش از آنچه باید دریافت می‌کرد، به جیب زد. یکی از بندهای عجیب قرارداد قطبی این بود که اگر او ضعفی در امور تیم می‌دید و آن را به باشگاه اعلام می‌کرد و طی دو هفته آن مشکل برطرف نمی‌شد، این سرمربی می‌توانست یکطرفه فسخ کند و پولش را تمام و کمال بگیرد.

 

آنتونی گولچ: بازیکن دو رگه‌ای که آمد، بازی نکرد ولی تا مدت‌ها بابت دریافت پولش پرسپولیس را اذیت کرد و آنها را به دادگاه‌های مختلف برد. او هم نمونه دیگری از قراردادهای عجیب و بی‌پایه و اساسی بود که بسته شد و دلارهای فراوانی را به باد داد. اوکراینی‌ها و بسیاری دیگر از بازیکنان که هیچ کارآیی‌ای نداشتند و دلارها را از کشور خارج کردند نیز بسیارند.

 

از این دست قراردادها در فوتبال ایران خصوصا در دو باشگاه پایتخت‌نشین و همچنین تیم‌های پرطرفداری چون تراکتورسازی، سپاهان و... دیده می‌شود که همه آنها از ضعف مدیریتی و عدم‌نظارت درست نشأت می‌گیرد. حال باید منتظر رونمایی از قرارداد ترکمانچای بعدی باشیم... .

 

نوید استاد رحیمی

 

newspaper.fdn.ir
  • 16
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
زمان پخش مسابقات از تلویزیون
  • سه شنبه ۱۹ تیر
    کی لیگ کره جنوبی
    تگو - اینچئون
    ۱۴:۰۰
  • جام ملت های اروپا
    اسپانیا - فرانسه
    ۲۲:۳۰
  • چهارشنبه ۲۰ تیر
    کوپا آمریکا
    آرژانتین - کانادا
    ۰۳:۳۰
  • جام ملت های اروپا
    هلند - انگلیس
    ۲۲:۳۰
  • پنج شنبه ۲۱ تیر
    کوپا آمریکا
    اروگوئه - کلمبیا
    ۰۳:۳۰
ویژه سرپوش