موضوعی که از همان روز اول با مخالفت جدی سازمان صدا و سیما همراه شد. سازمان صدا و سیما مدعی بود که ماهها پیش در نامهای به فدراسیون فوتبال اعلام کرده بود که نباید مزایدهای برای واگذاری حق پخش اینترنتی برگزار کند. بعد از اینکه مزایده برگزار شد و مؤسسه فرهنگی دیجیتال رسانه گستر فراکاو برنده مزایده شد هم در نامه دیگری اعلام کرد که این مؤسسه فاقد مجوز لازم برای فعالیت در حوزه آیپیتیوی است. از همان زمان تا کنون هم نامهنگاریهای فدراسیون فوتبال و سازمان صدا و سیما در این رابطه ادامه دارد و هنوز فدراسیون فوتبال حتی موفق نشده است، صدا و سیما را متقاعد کند که صاحب اثر فوتبال به حساب میآید و میتواند این حق را واگذار کند. چه برسد به اینکه بخواهد درباره مجوز برنده مزایده دفاعیات خود را ارائه دهد.
البته که فدراسیون فوتبال هم در این ماجرا مرتکب تخلفات حقوقی شده است و حالا درگیر کشمکشهای اینچنینی است. مشکل اصلی اما در کنار مجوز نداشتن برنده مزایده و تخلف حقوقی فدراسیون فوتبال این است که صدا و سیما به هیچ عنوان حاضر نیست مقابل گسترش قدرت فضای مجازی و شبکههای اینترنتی قافیه را ببازد و علیرغم نبودن قانون مصوب در این رابطه در تلاش است که سلطه خود را علاوه بر تلویزیون بر شبکههای اینترنتی هم حاکم کند.
در این پرونده سعی داریم به تمامی ابعاد پروژه واگذاری حق پخش اینترنتی مسابقات فوتبال بپردازیم. از دردسرهایی که فدراسیون فوتبال با کوتاهی و سرپیچی از قانون درست کرده تا مشکلاتی که برگزاری مزایده داشته. از ادعاهای رقیب مؤسسه فرهنگی دیجیتال رسانه گستر فراکاو علیه برنده مزایده تا ایرادهایی که صدا و سیما به این پروژه وارد میداند.
برگزاری مزایده غیرقانونی بود؟
سازمان لیگ در فراخوانی روی سایت رسمی خود حق پخش اینترنتی مسابقات فوتبال را به مزایده گذاشت. مزایده اول در فروردین ماه و دومین مزایده در اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۸ برگزار شد. در نهایت نام مؤسسه فرهنگی دیجیتال رسانه گستر فراکاو به عنوان برنده مزایده اعلام شد و صادق درودگر مدعی است که بعد از هشت ماه مذاکره و بررسی بالاخره با این مؤسسه به نتیجه رسیده است.
ماجرا اما از این قرار است که برگزاری مزایده از چندین جنبه با مشکل رو به رو بوده است. اولین و جدیترین مشکل این است که سازمان لیگ در قراردادی که سال گذشته درباره تبلیغات محیطی با شرکت تیراژه فیلم بسته است، حق واگذاری آیپیتیوی مسابقات فوتبال را هم به این شرکت سپرده است. بر همین اساس فقط شرکت تیراژه فیلم حق برگزاری این مزایده و واگذاری حق پخش اینترنتی مسابقات را داشته است نه سازمان لیگ و سازمان اقتصادی فوتبال!
به همین خاطر هم حالا که خبر واگذاری حق پخش اینترنتی مسابقات به طور رسمی اعلام شده است این شرکت اعتراض رسمی خود را با ارسال نامههایی به سازمان لیگ اعلام کرده است. این شرکت البته به واسطه منافع مشترکی که در زمینه تبلیغات محیطی با سازمان لیگ دارد، در نهایت با سازمان اقتصادی فدراسیون به توافق خواهد رسید و اگر پیگیریاش را ادامه بدهد، درصدی از درآمد حاصل از آیپیتیوی را از سازمان لیگ دریافت میکند. این موضوع اما منکر تخلف سازمان لیگ و سازمان اقتصادی فدراسیون فوتبال نمیشود. موضوع این است که این اتفاق وجاهت قانونی مزایده را زیر سؤال برده است.
مهدی عابدین، به عنوان یکی از مشاوران تبلیغاتی شرکت تیراژه فیلم این موضوع را تأیید میکند و میگوید که قرارداد از نظر حقوقی مشکل دارد. تعدادی از شاهدان هم مدعی شدهاند که در مزایده فردی به عنوان نماینده شرکت تیراژه فیلم حضور داشته اما با همه اینها این شرکت در حال حاضر به قراردادش با سازمان لیگ استناد کرده و نسبت به واگذاری حق پخش اینترنتی معترض شده است.
نامه اعتراض مدیرعامل تیراژه فیلم به بهاروند
شرکت تیراژه فیلم به عنوان طرف قرارداد سازمان اقتصادی فدراسیون فوتبال در زمینه تبلیغات محیطی ورزشگاهها مدعی است که انتخاب شرکت طرف قرارداد باید از سوی این شرکت انجام میشده. بر همین اساس احمد تقوی، مدیرعامل شرکت تیراژه فیلم نامهای خطاب به حیدر بهاروند، ریاست سازمان لیگ نوشته که متن نامه به شرح زیر است:
«احتراماً، پیرو مذاکرات و مکاتبات متعدد گذشته در خصوص موضوع بخش محتوا در قرارداد فیمابین همانگونه که مستحضرید از ابتدای قرارداد تاکنون تمام تلاشهای این شرکت جهت بهرهوری حداکثری از بخش محتوا به دلیل تداخلات صورت گرفته از ناحیه آن سازمان محترم در مذاکره با صدا و سیما و توسکا و شرکتهای ارائه دهنده سرویسهای محتوایی از جمله فراکاو و همچنین برگزاری غیر قانونی مزایده و فراخوان، مختل شده و حتی قراردادهایی از قبیل تراشه سبز که یکی از معتبرترین شرکتهای مجاز IPTV بوده و حاضر به تضمین مبلغ پایه میباشد و نیز شرکت کیان ایرانیان که یکی از فعالترین و نزدیکترین شرکتها به اپراتور همراه اول میباشد و توسط این شرکت مذاکره و نهایی شده بود از سوی آن سازمان محترم امضا نگردید و درآمد قابل توجهی از این ناحیه از بین رفت و تبعاً این شرکت نیز متضرر گردیده است و مسئولیت آن به عهده آن سازمان محترم میباشد.
لذا موکداً اعلام میگردد قرارداد پیشنهادی آن سازمان برای شرکت فراکاو که هیچ تعهد مبلغ درآمد پایه در آن قید نشده به هیچ وجه مورد تأیید این شرکت نمیباشد و اقدامات یکسویه آن سازمان در حوزه محتوا و عدم انجام تعهدات قراردادی موجب ورود خسارت به این شرکت گردیده و خواهد گردید و بالتبع مسئولیت جبران آن به عهده آن سازمان محترم میباشد.
ضمناً برای چندمین بار به پیوست قرارداد تنظیمی با شرکت تراشه سبز در حوزه محتوا تقدیم میگردد که براساس بررسیهای این شرکت متضمن منافع سازمان لیگ بوده و از قرارداد پیشنهادی شرکت فراکاو به مراتب بهتر میباشد.
لذا خواهشمند است در جهت جلوگیری از زیانهای مستمر نسبت به امضا و مبادله آن تسریع لازم معمول فرمایند.»
برنده مزایده، مجوز آیپیتیوی ندارد؟
در فراخوان سازمان لیگ برای برگزاری مزایده جهت واگذاری حق پخش اینترنتی آمده است که این حق پخش به شرکتهایی واگذار میشود که دارای مجوز قانونی آیپیتیوی باشند. این اما در حالی است که شرکت فراکاو به عنوان برنده مزایده، فاقد این مجوز است. شاهد این ادعا هم نبودن نام این مؤسسه در فهرست رسانههایی است که سایت «سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی» منتشر کرده است. دسترسی به این سایت هم برای عموم آزاد است و همه میتوانند لیست رسانههای دارای مجوز را مشاهده کنند. لیستی که فراکاو و آنتن در آن جایی ندارند.
نکته جالب اما اینجاست که رقیب مؤسسه فرهنگی دیجیتال رسانه گستر فراکاو که با نام تراشه سبز و برند تیوا در این مزایده شرکت کرده بود، دارای این مجوز بوده و در چنین شرایطی فراکاو برنده مزایده میشود که برخلاف تأکید خود سازمان لیگ، مجوزهای لازم را نداشته است.
البته که مؤسسه فرهنگی دیجیتال رسانه گستر فراکاو عنوان کرده هرچند این مجوز را ندارد اما قراردادی با صدا و سیما دارد که ارزش و اعتبار آن از مجوز آیپیتیوی بسیار بیشتر است. ضمن اینکه نیمی از برند آنتن متعلق به صدا و سیماست و همه اینها باعث میشود که مؤسسه فرهنگی دیجیتال رسانه گستر فراکاو خود را بینیاز از این مجوز بداند. با این حال اما خود سازمان صدا و سیما هم در حال حاضر ملاک و معیار واگذاری حق پخش اینترنتی را فقط همین مجوز میداند و اعتقادی به قرارداد ندارد که اگر چنین نبود، نامهای با همین مضمون خطاب به مدیرعامل مؤسسه فرهنگی دیجیتال رسانه گستر فراکاو نمینوشت تا این مؤسسه را از فعالیت بدون مجوز منع کند!
نامه تهدیدآمیز صدا و سیما برای برنده مزایده حق پخش اینترنتی
صدا و سیما مخالف واگذاری حق پخش اینترنتی است. مخالف خارج شدن پخش مسابقات فوتبال از انحصار خود است و این موضوع برهیچکس پوشیده نیست. مجوز نداشتن مؤسسه فرهنگی دیجیتال رسانه گستر فراکاو هم مزید برعلت شده تا سازمان صدا و سیما همکاریهای گذشتهاش با این مؤسسه را نادیده بگیرد و در نامهای این مؤسسه را تهدید به اقدامات حقوقی کند. نامهای که در آن محمد مهدی خاموشیان، سرپرست اداره کل راهبری اپراتورها، خطاب به شاملو، مدیرعامل موسسه رسانه گستر فراکاو نوشته: «مالکیت محتوای سازمان و صدور مجوز حق پخش آن فقط در انحصار این رسانه است ولیکن در راستای خدمترسانی و حسن نیت رسانه ملی به تمامی آحاد ملت ایران، سیاست این رسانه انتشار رایگان برای تمامی اقشار مردم و رسانهها و حسن نیت رسانه ملی به تمامی آحاد ملت ایران، سیاست این رسانه انتشار رایگان برای تمامی اقشار مردم و رسانهها است و در قبال این انتشار، سازمان صدا و سیما هیچگونه وجهی دریافت نخواهد کرد و از آنجایی که صدور مجوز حق پخش فقط در صلاحیت این سازمان بوده و میباشد در صورتیکه آن مؤسسه مبادرت به فروش محتوای سازمان که به صورت رایگان در اختیار همگان قرار گرفته است نماید، اقدامات حقوقی صورت خواهد پذیرفت.
در پایان موکداً به عرض میرساند آن مؤسسه محترم فاقد مجوز IPTV از این سازمان بوده و هیچ تمدیدی در این خصوص صورت نپذیرفته است.»
این نامه صبح دیروز (یکشنبه) به دست مدیرعامل مؤسسه فرهنگی دیجیتال رسانه گستر فراکاو رسیده است و مشخص نیست که در جلسات و نامهنگاریهای بعدی آیا میتواند صدا و سیما را قانع کند که وجاهت قانونی قراردادش بیشتر از مجوز آیپیتیوی است یا بالاخره سازمان صدا و سیما، سازمان لیگ را مجبور خواهد کرد که مزایده را تکرار کند و حق پخش اینترنتی را به مؤسسه دیگری واگذار کند!
بهناز میر مطهریان
- 10
- 5