به گزارش "ورزش سه"، شاگردان فرناندو سانتوس روز آینده باید برابر تیم ملی ایران و سرمربی سابق خود قرار بگیرند. آنها که در دو بازی اخیر خود توانستند به یک تساوی و یک پیروزی دست پیدا کنند در بازی برابر تیم ملی ایران به دنبال بهترین استفاده از سیستم همیشگی خود هستند. به همین بهانه نگاهی انداختیم به روش بازی پرتغالی ها و سیستم مورد استفاده آنها در بازی های مختلف و شرایط متفاوت هر لحظه از بازی را مورد تحلیل قرار داده ایم.
* سیستم پایه و جاگذاری بازیکنان
سیستم پایه تیم پرتغال ۲-۲-۲-۴ میباشد، با دو بازیکن پست شش (هافبک دفاعی) و دو بازیکن در پست هشت (گوش چپ و راست) و دو مهاجم. نقطه قوت پرتغال خط هافبک این تیم هست که پر از بازیکنانی با توانایی بازی در چند پست میباشد، با وجود اینکه پرتغال از بازیکنان میانی با توانایی بالا بهره میبرد اما عمده حرکات و طراحی حمله این تیم از کناره ها میباشد.
* روش بازیسازی و خلق موقعیت
به هنگام بازیسازی یکی از دو هافبک دفاعی این تیم میان مدافعین میانی این تیم قرار میگیرد و وظیفه پخش توپ و بازیسازی از خط دفاع را برعهده میگیرد، مدافعین کناری این تیم کاملا باز میشوند و گوشهای چپ و راست این تیم آماده حرکت به میانه زمین میشوند و مهاجمین این تیم حرکت به عمق را نشان میدهند.
تیم پرتغال سعی میکند با بردن توپ به کناره ها و ایجاد برتری عددی در کناره ها خلق موقعیت نماید، طوریکه با حرکات انفجاری و ترکیبی توم را بصورت عمقی برای مهاجمیا این تیم خصوصا رونالدو میفرستند و یا اینکه در صورت بسته بودن راه و پوشش مناسب حریف، از این منطقه بعنوان نقطه آغازین برای چرخش توپ و تعویض منطقه بازی به سمت دیگر زمین با پاسهای کوتاه و حرکات تکنیکی بازیکنان استفاده میکنند. علیرغم اینکه در کناره ها پرتعداد ظاهر میشوند اما برای خلق موقعیت گاها بازیکنی بعنوان انتقال دهنده توپ (در خارج از ان منطقه) به مهاجمین حضور ندارد و این یکی از نقاط ضعف طراحی حمله در تیم پرتعال میباشد.
برای مقابله با این روش باید با برتری عددی در کناره ها و تنگ کردن فضا شانس ارسال توپ و بازیسازی را از این تیم گرفت و این امر مستلزم برگشت سریع مهاجمین و حصور به موقع هافبکها و مدافع کناری میباشد.
روش دیگری که پرتغال برای خلق موقعیت استفاده میکند ارسال توپهای بلند برای رونالدو بعنوان مهاجم هدف و استفاده از توپهای دوم میباشد که په په نقش مهمی را در ارسال این توپها ایفا میکند.
* نحوه قرارگیری در برابر توپ هنگام بازیسازی حریف و پرسینگ
پرتغال در برابر توپ و بازیسازی حریف آرایش ۱-۱-۴-۴ را بخود میگیرد و با یارگیری نفر به نفر و منظقه ای عملا بازیکنان حریف رو از جریان بازی خارج میکنند، یکی از هافبکهای دفاعی این تیم یارگیری نفر به نفر انجام میدهد و نفر دیگر با قرار دادن بازیکن حریف در سایه عملا راه ارسال پاس را به او میبندد سایر بازیکنان بسته به شرایط قرارگیری بازیکنان حریف یا بصورت نفر به نفر یا بصورت منطقه ای یارگیری میکنند.
نکته قابل توجه عدم حضور رونالدو در کارهای دفاعی میباشد، تقریبا در ۹۰% از زمان بازی رونالدو در کارهای دفاعی شرکت نمیکند و و زمانیکه حریف توپ را در اختیار دارد با قرارگیری در سایه عملا مدافعین حریف را نامطمئن میکند، این نوع حرکات رونالدو کاملا حساب شده و از پیش تعیین شده هست طوریکه بلافاصله پس از توپربایی توسط تیم پرتغال رونالدو بعنوان هدف اصلی قرار میگیرد و توپ بصورت عمقی و یا بلند برای استفاده او ارسال میشود، درست به مانند گل دوم او به اسپانیا که کاملا در سایه و در حال قدم زدن قرار داشت که توپربایی صورت میگیرد و بصورت بلند به محوطه جریمه اسپانیا ارسال میشود و گل دوم توسط او به ثمر میرسد، این نوع حرکات رونالدو از نکاتی هست که مدافعین باید به آن توجه چشمگیری داشته باشند.
بهنگام از دست دادن توپ بلافاصله کار پرسینگ را از همان منطقه از دست دادن توپ انجام میدهند سعی در در بازپس گیری آن دارند و بازیکنان میانی با یارگیری نفر به نفر و منطقه ای شانس انتقال توپ به سایر بازیکنان را کاهش میدهند.
* راه خلق موقعیت در برابر پرتغال
بعضا بازیکنان تیم پرتغال بصورت کاملا فشرده پرسینگ را انجام نمیدهند و این زمان مناسبی برای انتقال توپ و ایجاد خطر رو دروازه پرتغال میباشد، البته در صورت پرسینگ شدید و فشرده پرتغال، اگر توپ از آن منطقه خارج شود باز هم همان نتیجه را خواهد داشت، به این ترتیب که زمانیکه توپ به کناره ها میرود، بازیکنان میانی با توجه به نوع یارگیری و پرس تیم پرتغال بسمت کناره ها حرکت میکنند و و بازیکنان پرتغال را به منطقه کناری برای پرسینگ میکشانند و با ایجاد فضا در سمت مقابل توپ را به آن فضا میفرستند و خلق موقعیت میکنند. (تصاویر هفتم و هشتم)
البته استفاده از فضای پشت محوطه جریمه هم راهکار دیگری برای خلق موقعیت گلزنی میباشد و بازیکنان کناری با حرکت به سمت خط عرصی توپ را به فضای ایجاد شده به پشت محوطه جریمه میفرستند، هرچند در دو بازی اخیر این تیم این فضا در اکثر مواقع پوشش داده شده بود اما بعضا این اشکال و خالی ماندن فضا دیده شد که با تصمیم سریع و بموقع میووان این منطقه را هدف قرار داد.
* بررسی شانس پیروزی ایران بر اساس شاخص شوتزنی
بررسی شاخص شوتزنی دو بازی اخیر پرتغال و ایران نتایج جالب توجهی را ارائه می دهد:
تیم پرتغال در بازی با اسپانیا شاخص شوتزنزنی۱/۱۱ و در برابر مراکش ۱/۱۳ را ثبت کرد. در طرف مقابل ایران در برابر مراکش شاخص شوتزنی ۰/۶ و در برابر اسپانیا ۰/۷۵ را داشت، میانگین شاخص شوتزنی ایران ۰/۶۸ و پرتغال ۱/۱۲ میباشد که با مقایسه این دو عدد با توجه به تعداد شوتهای زده دو تیم و موقعیت آن تفاوت آنچنانی بین شاخص دو تیم وجود نخواهد داشت، همتپانطور که در گراف ها مشاهده میشود نکته جالب توجه تعداد شوتهای ایران در مقایسه
با پرتغال در درون محوطه جریمه هست که ایران از مجموع ۱۶ شدت زده در دو دیدار اخیر ۱۰ شوت را از درون محوطه جریمه بسمت دروازه حریفان زده که عدد بسیار جالبی میباشد در حالیکه پرتغال از مجموع ۱۹ شوت زده در دودیدار اخیر تنها موفق شده ۶ شوت از درون محوطه جریمه بسمت دوازه حریفان شلیک کنه که آمار بسیار جالبی نیست.
با مقایسه این آمار میتوان نتیجه گرفت پرتغال شانس بیشتری نسبت به برد در برابر ایران نخواهد داشت و اگر بازیکنان ایران به روند رو به رشد خود ادامه دهند و از فرصت های بدست آمده در محوطه جریمه استفاده کنند قطعا میتوانند تاریخسازی کنند.
- 12
- 5