سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۱۷:۰۵ - ۰۹ بهمن ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۱۰۸۸۲
اخبار خواندنی ها و دیدنی ها

«آمریکا»؛ اثری هنری که باید در آن ادرار می‌کردید!

توالت,توالت طلایی
این توالت طلایی با نام «آمریکا» اثری هنری بود که مائوریتزیو کاتلان (Maurizio Cattelan) با استفاده از ۱۰۳ کیلوگرم طلا آن را ساخته بود؛ اثری که در دستشویی نصب شده بود تا مخاطبانش در آن ادرار کنند!

مائوریتزیو کاتلان، هنرمند مجسمه‌ساز ایتالیایی، به خاطر بار هجوآمیز آثارش به دلقک یا هجویه‌گوی دنیای هنر معروف است. معروفترین اثر او که به خصوص به خاطر کنایه‌های سیاسی‌اش شهرت جهانی پیدا کرده بود، یک توالت از جنس طلا بود که کاتلان نامش را «آمریکا» گذاشته بود.

«آمریکا» یک اثر هنری مشارکتی (Participatory art) بود؛ اثر مشارکتی به آثاری گفته می‌شود که مخاطبانشان باید مشارکتی فیزیکی و واقعی در آن‌ها داشته باشند نه اینکه صرفا به صورت منفعل آن‌ها را تماشا کنند. اما مخاطبان «آمریکا» باید چطور در آن «مشارکت» می‌کردند؟ خیلی ساده؛ آن‌ها باید از آن به عنوان یک توالت استفاده می‌کردند!

«آمریکا» در سال ۲۰۱۶ و دریک کارگاه ریخته‌گری در فلورانس ایتالیا خلق شد؛ ۱۰۳ کیلوگرم طلا با قیمت تقریبی ۴ میلیون دلار در ساخت این اثر به کار رفته بود. این اثر برای موزۀ گوگنهایم در شهر نیویورک ساخته شده بود. «آمریکا» در یکی از دستشویی‌های موزه نصب شد تا مخاطبان از آن «استفاده» کنند. طبق گزارش موزۀ گوگنهایم ۱۰۰ هزار نفر در صف استفاده از این اثر هنری بودند. موزه برای این اثر یک نگهبان مخصوص در بیرون دستشویی گذاشته بود و روالی دائمی برای نظافت هم در نظر گرفته بود.

توالت,توالت طلایی

ماجرای «آمریکا» و کاخ سفید

در سال ۲۰۱۷ یک اتفاق سیاسی جالب در ارتباط با این اثر روی داد. کاخ سفید در زمان ریاست جمهوری ترامپ از موزۀ گوگنهایم درخواست کرد که یکی از تابلو‌های ونسان ون‌گوگ را به صورت قرضی در اختیار کاخ سفید بگذارد تا در اتاق شخصی ترامپ استفاده شود؛ اما موزه با رد این درخواست پیشنهاد کرد که به جای تابلوی ون‌گوگ «آمریکا» را به ترامپ قرض بدهد. تا آنجا که می‌دانیم کاخ سفید پاسخی به این پیشنهاد نداد!

نصب در مستراح چرچیل

در سپتامبر سال ۲۰۱۹ این اثر در قالب نمایشگاهی از آثار کاتلان در قصر بلنهایم در آکسفوردشایر انگلستان نصب شد تا بازدیدگنندگان از آن استفاده کنند. محل نصب این توالت در مستراحی بود که سابقا وینستون چرچیل از آن استفاده می‌کرد. جاناتان جونز، منتقد هنری اهل انگلیس، یکی از استفاده‌کنندگان از «آمریکا» بود. او دربارۀ استفاده از این اثر با لحنی طنزآمیز نوشت: «احساسش شبیه ادرار کردن در یک ظرف چینی است. اما علاوه براین، اینجا و بین این همه عکس از جوانی‌های وینستون چرچیل، احساس می‌کنید که دارید روی تاریخ انگلستان ادرار می‌کنید!»

ماجرای سرقت

این اثر امروز دیگر وجود ندارد، زیرا در ۱۴ سپتامبر سال ۲۰۱۹ و تنها چند روز بعد از نصب در قصر بلنهایم به سرقت رفت. چند مورد دستگیری در رابطه با این سرقت انجام شد که نهایتا بی‌نتیجه بودند. با وجود جایزۀ ۱۲۴ هزار دلاری که برای پیدا کردن اثر تعیین شد، اما دیگر هرگز ردی از این اثر مسروقه به دست نیامد. بعضی‌ها حدس می‌زدند که این یک جور شوخی از طرف خود کاتلان باشد، اما او این ادعا‌ها را رد کرد.

توالت,توالت طلایی(محل نصب اثر در کاخ بلنهایم بعد از سرقت)

معنای اثر

«آمریکا» تقریبا هم‌زمان با روی کار آمدن ترامپ به نمایش درآمد و همین باعث شد که خیلی‌ها آن را نمادی از آمریکای ترامپ یا شخصیت و ثروت ترامپ بدانند. خود کاتلان هم این تفسیر را رد نکرد، اما گفت که این فقط می‌تواند یک لایه از معنای این اثر باشد.

همچنین این اثر را ارجاعی به اثر «چشمه» از مارسل دوشان نیز قلمداد کرده‌اند. «چشمه» یک کاسه توالت بود که دوشان آن را در سال ۱۹۱۷ به عنوان یک اثر هنری عرضه کرد. آن اثر با به چالش کشیدن مفاهیم رایج دربارۀ ماهیت هنر به یکی از معروفترین آثار هنر مدرن و نقطۀ عطفی در تاریخ هنر معاصر تبدیل شد.

«آمریکا» همانطور که از اسمش پیداست می‌تواند اشاره‌ای به کلیت آمریکا باشد؛ کشوری آنقدر ثروتمند که انگار از طلا ساخته شده، اما محتوا‌هایی ناخوشایند و نفرت‌انگیز در آن وجود دارد. به علاوه این اثر می‌توانست اشاره‌ای به شکاف‌های طبقاتی و اختلاف هولناک و حتی مضحک میان فقیر و غنی باشد.

در هر صورت آن چه مسلم است، کاتلان با این اثر بار دیگر نشان داده بود که استاد به نمایش گذاشتن کنایه‌های تند و تیز است و استعداد ویژه‌ای در آفریدن آثار بحث‌برانگیز دارد.

توالت,توالت طلایی

  • 9
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش