چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳
۱۵:۳۱ - ۲۳ بهمن ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۱۲۰۱۵
اخبار خواندنی ها و دیدنی ها

یک معمای ۳ میلیون ساله؛ چه کسی این ابزار‌ها را ساخته است؟

ابزارهای سنگی,پارانتروپوس
ابزار‌های سنگی سه میلیون‌ساله را چه کسی ساخته است؟ اجداد ما یا نوع دیگری از نخستی‌ها به اسم پارانتروپوس؟ کشف یک جفت دندان پارانتروپوس در کنار این ابزارها، این پرسش را به یک ماجرای کارآگاهی سه میلیون ساله تبدیل کرده است! .

 کشف ابزار‌های سنگی‌ای که قدمتشان به حدود سه میلیون سال قبل برمی‌گردد، این معما را در ذهن محققان شکل داده که «چه کسی» یا به عبارت بهتر «کدام نوع از انسان‌تباران» در پشت این تکنولوژی باستانی قرار دارد.

به گزارش فرادید،  گمان می‌رود این ابزار‌ها که در یک سایت باستان‌شناسی در کنیا یافت شده‌اند، قدیمی‌ترین نمونه‌ها از ابزار‌های سنگی باشند که برای قصابی گوشت حیوانات شکار شده و کوبیدن مواد غذایی گیاهی به کار می‌رفتند. ظهور ابزار‌های دیرینه‌سنگی معمولا نقطه‌عطفی در تکامل انسان به حساب می‌آید و فرض بر این است که اجداد انسانی ما نخستین بار آن‌ها را اختراع کرده باشند.

ابزارهای سنگی,پارانتروپوس (جستجو در سایت نیایانگا در کنیا)

اما در جریان کاوش‌های اخیر یک جفت دندان آسیا متعلق به نوع دیگری از نخستی‌ها موسوم به «پارانتروپوس» در کنار این ابزار‌های سنگی پیدا شده است؛ یافته‌ای که فرض‌های قدیمی ما را به چالش کشیده است. پروفسور ریک پاتس از موزه تاریخ طبیعی اسمیتسونین می‌گوید: «فرضیۀ محققان برای مدتی طولانی این بوده که تنها جنس انسان توانایی ساختن ابزار‌های سنگی را داشته است. اما کشف بقایای پارانتروپوس در کنار این ابزار‌ها باعث شکل گرفتن یک جور ماجرای کارآگاهی شده است: چه کسی این کار را کرده؟!».

سایت باستان‌شناسی واقع در نیایانگای کنیا همچنین قدیمی‌ترین شواهد از مصرف حیوانات بسیار بزرگ مثل اسب آبی توسط انسان‌تباران را در اختیار ما گذاشته است. سه اسکلت اسب آبی در این سایت پیدا شده که دو مورد از آن‌ها نشانه‌هایی از سلاخی را بر روی استخوان‌هایشان داشتند. به علاوه استخوان‌های دو بز کوهی نیز پیدا شده که آثار قطعه قطعه کردن گوشت یا کوبیدن استخوان برای بیرون کشیدن مغز استخوان را می‌شود در آن‌ها تشخیص داد. این جانوران ممکن است شکار نشده باشند بلکه لاشۀ آن‌ها مورد استفاده قرار گرفته باشد.

ابزارهای سنگی,پارانتروپوس (نمونه‌هایی از استخوان‌های یافت شده که آثار ابزارهای سنگی روی آن‌ها قابل تشخیص است)

محققان با بررسی الگو‌های ساییدگی در ۳۰ مورد از ابزار‌های سنگی یافت شده، نشان داده‌اند که آن‌ها برای بریدن، خراشیدن و کوبیدن حیوانات و گیاهان استفاده می‌شده‌اند. قدمت این ابزار‌ها به دو میلیون سال قبل از کشف آتش می‌رسد؛ بنابراین باید فرض کنیم که کسانی این ابزار‌ها را ساخته‌اند، گوشت اسب آبی و بز کوهی را به صورت خام مصرف می‌کرده‌اند. آن‌ها احتمالا با کوبیدن گوشت، هضم آن را برای خودشان آسان‌تر می‌کرده‌اند.

این تحقیق که نتایج آن در نشریۀ ساینس منتشر شده است، با استفاده از تحلیل رادیوایزوتوپ و تکنیک‌های دیگر، قدمت ابزار‌ها را بین ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار سال تا ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار سال تخمین زده است. پیش از این، ابزار‌های سنگی خام و نتراشیده با قدمت ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار سال (یعنی قبل از پیدایش اجداد انسان امروزی) پیدا شده بود، اما این ابزار‌های تازه‌کشف‌شده خیلی پیشرفته‌تر هستند و مهارتی کامل‌تر را نشان می‌دهند. این ابزار‌ها شامل چکش‌های سنگی برای کوبیدن و سنگ‌های تیز برای بریدن و خراشیدن می‌شوند.

ابزارهای سنگی,پارانتروپوس (نمونه‌هایی از ابزارهای سنگی)

پروفسور پاتس می‌گوید: «با این ابزار‌ها شما می‌توانید چیز‌ها را له کنید، بهتر از له کردنی که یک فیل می‌تواند با دندان‌های آسیایش انجام بدهد و می‌توانید چیز‌ها را ببرید بهتر از بریدنی که دندان نیش یک شیر می‌تواند انجام بدهد. تکنولوژی دیرینه‌سنگی مثل این بود که ناگهان نوعی دندان پیشرفتۀ بیرون از بدن در اختیار سازندگانش قرار گرفته باشد. این باعث شد که آن‌ها بتوانند غذا‌های متنوعی را که در ساوانای آفریقا وجود داشت مصرف کنند».

پروفسور فرد اسپور از دانشگاه یوسی‌ال که مستقیما در این تحقیق مشارکتی نداشته، می‌گوید که این یافته‌ها می‌توانند تصور ما را دربارۀ قابلیت‌ها و توانایی‌های پارانتروپوس تغییر بدهند. «ما قبلا پارانتروپوس را یک جور چرندۀ احمق تصور می‌کردیم. این ذهنیت بیشتر به خاطر مقایسۀ آن‌ها با گوریل‌ها در ما شکل گرفته بود. ما آن‌ها را موجوداتی چاق و بزرگ می‌دانستیم که تمام طول روز لم می‌دادند و کرفس می‌خوردند. حالا این احتمال که پارانتروپوس سازندۀ این ابزار‌ها باشد واقعا جذاب و کنجکاوی‌برانگیز است».

ابزارهای سنگی,پارانتروپوس (تصویری بازسازی شده از آنتروپوس)

با اینحال اسپور اضافه می‌کند که باید یک احتمال جایگزین را هم در نظر بگیریم؛ ممکن است این دندان‌ها در واقع متعلق به شکار باشند و نه شکارچی! «ما انسان‌ها به خوردن گوشت ماهیچۀ صورت حیوانات علاقه داریم و پارانتروپوس‌ها هم ماهیچه‌های صورتشان بسیار بزرگ بوده است؛ مطمئنم که خیلی هم خوشمزه بوده است!».

  • 16
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش