لایههای منجمد اعماق زمین در شرق کوههای اروسیایی به آهستگی در حال آب شدن هستند و بدنهای مدفون مربوط به امپراتوری ترسناک مغول در حال بیرون آمدن هستند.به علاوه شواهدی از میل شدید آنها به شیر گاومیش نیز در حال آشکار شدن است. در یک تحقیق جدید، بقایای گورستانی در سایت Khorig واقع در ارتفاعات کوههای Khovsgol مطالعه شده است. آزمایش قدمتسنجی نشان داد که این گورستان در قرن سیزدهم و زمان اتحاد امپراتوری مغول در سال ۱۲۰۶ پس از میلاد کارکرد داشته است؛ سالی که چنگیزخان بدنام حاکم تمام مغولها اعلام شد. او با کمک یک ارتش اسبسوار بیپروا مبارزات نظامی خونینی را در سراسر آسیا آغاز و بنیاد بزرگترین امپراتوری پیوستهی خشکی در تاریخ را پایهریزی کرد که از سواحل اقیانوس آرام آسیا تا اروپای شرقی گسترده بود.
به گزارش فرادید، در سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹، اسکلتهای ۱۱ نفر یافت شد که بخشی از آنها به واسطهی آب شدن لایههای منجمد آشکار شده بودند. این اسکلتها به رغم گذشت بیش از ۸۰۰ سال، به طرز شگفتآوری در شرایط خوبی بودند و این را مدیون دمای زیرصفر محیط بودند.
به نظر میرسد این اسکلتها که همراه اموال مهم و ملبس به پارچههای عالی دفن شده بودند، متعلق به افراد سرشناسی از طبقهی بالای اجتماع باشند. محققان در این تحقیق علاقه خاصی به تحلیل بقایا پیدا کردند تا بتوانند سبک زندگی و رژیم غذایی این اشرافزادگان امپراتوری مغول را درک کنند. آنها با بررسی پروتئینهای یافتشده درون رسوب دندان، شواهد مستقیمی یافتند که نشان میداد مغولها شیر اسب، گوسفند، بز، گاو و مهمتر از همه گاومیش مینوشیدند.
محققان از یافتن شواهد پروتئین شیر گاومیش بسیار هیجانزده شدند، چون حیوانات نقش بسیار مهمی در فرهنگ مردمان نواحی مرتفع در شرق اورسیا ایفا میکردند. این حیوانات برای زندگی در چنین محیطهای خشنی بسیار کاربردی بودند، موی آنها برای تهیه پارچه و چربیشان برای ساخت کالاهای مفیدی مانند شمع کاربرد داشت و یک منبع غذایی پرکالری به حساب میآمدند.
آلیشیا ونترسکا-میلر، استادیار انسانشناسی دانشگاه میشیگان در بیانیهای گفته است: «مهمترین یافته ما یک زن اشرافی بود که با یک کلاه از جنس پوست درخت غان به نام باگتاگ و ردایی ابریشمی منقوش به تصاویر اژدهای طلایی پنج پنجهای دفن شده بود. تحلیلهای پروتئومیک ما نشان داد او در زمان حیاتش شیر گاومیش نوشیده. این موضوع به ما کمک کرد استفادهی بلندمدت از این حیوان نمادین در منطقه و ارتباط آن با حاکمان سرآمد مغول را اثبات کنیم.»
جِی. بایارساخان، محقق موسسه مکس پلانک در بخش علم تاریخ بشر و موزه ملی مغولستان میافزاید: «ظروف سرامیکی به فانوسهایی از جنس محصولات لبنی تبدیل شدند که این نشاندهندهی ایدههای مذهبی دیرین و زندگی روزمره اشرافیان امپراتوری مغول بود.»
ذوب شدن لایههای منجمد در یافتن این اسکلتها به دانشمندان کمک کرده است، اما این بقایای تاریخی را در معرض غارت قرار داده است. اگر دما به افزایش ادامه دهد و لایههای منجمد به ذوب شدن ادامه دهند، این نگرانی وجود دارد که برخی از بقایای یخزده باستانی پیش از درک و بررسی درست، از بین بروند.
جولیا کلارک، باستانشناس نومَد سایِنس توضیح میدهد: «میزان غارتی که ما شاهد آن هستیم بیسابقه است. تقریباً هر تدفینی که ما توانستیم روی سطح پیدا کنیم، اخیراً بخاطر عارت نابود شده!»
- 13
- 6