دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۰:۵۴ - ۰۹ اردیبهشت ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۲۰۵۸۳
اخبار خواندنی ها و دیدنی ها

۱۴ حقیقت عجیب درباره دنیا که سخت می شود آن ها را باور کرد

۱۴ حقیقت عجیب درباره دنیا,مغز
دنیایی که در آن زندگی می‌کنیم وسیع‌تر از آن است که بتوانیم همه چیز را درباره اش بدانیم و معمولاً هر روز به نکته‌ی شگفت انگیزی در مورد آن پی می‌بریم. خوشبختانه مغز ما ظرفیت نامحدودی دارد، بنابراین یادگیری چیز‌های جدید بار اضافه‌ای بر دوش ۸۶ میلیارد نورونی که تحقیقات می‌گوید در مغز ما وجود دارد، نخواهد گذاشت. به عنوان مثال امروزه بخش زیادی از دنیا به زبان انگلیسی صحبت می‌کنند. اما اگر صحبت کردن مردم مناطق انگلیسی زبان مختلف دنیا را بشنوید، فکر می‌کنید با گویش‌های متفاوتی صحبت می‌کنند. انسان‌ها لهجه دارند و حالا به نظر می‌رسد بز‌ها هم همین گونه اند؛ بنابراین صدای بع بع یک بز ممکن است با بع بع یک بز دیگر یکسان نباشد. این انعطاف آوایی تا پیش از این تنها در انسان ها، خفاش‌ها و دلفین‌ها دیده شده بود.

دنیایی که در آن زندگی می کنیم وسیع تر از آن است که بتوانیم همه چیز را درباره اش بدانیم و معمولاً هر روز به نکته ی شگفت انگیزی در مورد آن پی می بریم. خوشبختانه مغز ما ظرفیت نامحدودی دارد، بنابراین یادگیری چیزهای جدید بار اضافه ای بر دوش ۸۶ میلیارد نورونی که تحقیقات می گوید در مغز ما وجود دارد، نخواهد گذاشت.

۱- شش انگشتی بودن یک صفت ژنتیکی غالب اما نادر است

۱۴ حقیقت عجیب درباره دنیا,مغز

ژن هایی که اجازه ی داشتن انگشتان دست یا پای بیشتر را می دهند، از نوع غالب هستند. یعنی اگر فرزندی یکی از این ژن ها را از والدین خود به ارث ببرد، آن ژن بر ژن نرمال ۵ انگشتی ای هم که فرزند از والدین خود به ارث برده، غلبه می یابد. این امر در مورد ژن رنگ چشم های آبی و قهوه ای هم صدق می کند و ژن غالب، رنگ چشم قهوه ای است.

تنها دلیل اینکه اغلب انسان ها انگشتانی بیشتر یا حتی کمتر از میزان معمول ندارند این است که ژن های پُرانگشتی (پلی داکتیلی ‎/ Polydactyly) و کم انگشتی (اکتروداکتیلی ‎/ Ectrodactyly) نادرند.

۲- در یکی از آثار مایکل جکسون جمله ای وجود دارد که از دنیای پزشکی الهام گرفته شده

۱۴ حقیقت عجیب درباره دنیا,مغز

مایکل جکسون در سال ۱۹۸۸ قطعه ای به نام Smooth Criminal منتشر کرد که با استقبال زیادی رو به رو شد. جکسون در جایی از این آهنگ می گوید: «حالت خوبی آنی؟» (Annie, are you okay?). جالب است بدانید که «آنی» نام عروسکی است که کار آموزش سی‌پی‌آر (احیای قلبی ریوی) با آن انجام می شود. هنگام آموزش، یکی از اولین سؤالاتی که فرد اجرا کننده ی سی‌پی‌آر باید بپرسد این است: «حالت خوبه آنی؟». بنابراین شاید مایکل جکسون زمانی آموزش سی‌پی‌آر دیده بود.

۳- بزها هم مثل ما لهجه دارند

۱۴ حقیقت عجیب درباره دنیا,مغز

امروزه بخش زیادی از دنیا به زبان انگلیسی صحبت می کنند. اما اگر صحبت کردن مردم مناطق انگلیسی زبان مختلف دنیا را بشنوید، فکر می کنید با گویش های متفاوتی صحبت می کنند. انسان ها لهجه دارند و حالا به نظر می رسد بزها هم همین گونه اند. بنابراین صدای بع بع یک بز ممکن است با بع بع یک بز دیگر یکسان نباشد. این انعطاف آوایی تا پیش از این تنها در انسان ها، خفاش ها و دلفین ها دیده شده بود.

۴- یک ابر کومولوس معمول ۵۰۰ هزار کیلوگرم وزن دارد

۱۴ حقیقت عجیب درباره دنیا,مغز

با توجه به ظاهر پفی ابرها و معلق بودن شان در آسمان، این تصور رایج وجود دارد که آن ها سبک هستند. اما ابرهای کومولوس یا کومه ای، یعنی همان ابرهای سفید و پفی که اغلب در تابستان می بینیم، وزن بسیار زیادی دارند. با توجه به چگالی ابر و قطرات آب درون آن، علم می گوید چنین ابرهای کومولوسی نزدیک به ۵۰۰ هزار کیلوگرم وزن دارند، یعنی چیزی معادل ۱۰۰ رأس فیل.

۵- وقتی دانشگاه هاروارد تأسیس شد گالیله هنوز زنده بود

۱۴ حقیقت عجیب درباره دنیا,مغز

ما می دانیم دانشگاه هاروارد دانشگاهی مشهور و معتبری است که قدمت بسیار زیادی دارد. اما شاید یک مقایسه بتواند میزان قدیمی بودن آن را بیشتر برایمان قابل درک کند. دانشگاه هاروارد وقتی در سال ۱۶۳۶ تأسیس شد، گالیله دانشمند مشهور فیزیک زنده بود. او در سال ۱۶۴۲ از دنیا رفت.

۶- یوزپلنگ ها نه غرش، بلکه مثل گربه های خانگی میو میو می کنند

۱۴ حقیقت عجیب درباره دنیا,مغز

وقتی به گربه های بزرگ حیات وحش فکر می کنیم، شیر، ببر، پلنگ و جگوار و بالاخره یوزپلنگ به ذهن مان می آید. اما یوزپلنگ، سریع ترین حیوان خشکی، با همه ی درنده خویی اش نمی تواند مانند دیگر گربه های بزرگ طبیعت غرش کند و تنها می تواند میو میو، هیس هیس و خرخر کند و جیغ بکشد.

۷- اغلب شته ها باردار متولد می شوند

۱۴ حقیقت عجیب درباره دنیا,مغز

شته های ماده می توانند بدون وجود جنس نر، در فرآیندی که به آن بکرزایی گفته می شود، تولید مثل کنند. در حقیقت، اغلب شته ها باردار و با جنین هایی که درون تخمدان آن ها در حال شکل گیری اند، متولد می شوند. این جنین ها هم حاوی جنین های در حال رشد دیگری هستند؛ حالتی شبیه به عروسک های تو در توی معروف روسی.

۸- اکسولوتل ها سمندرهای بالغ نشده اند

۱۴ حقیقت عجیب درباره دنیا,مغز

بی دلیل نیست که اکسولوتل ها چنین ظاهر بامزه ای دارند. آن ها نوعی سمندر هستند که ظاهر آن ها در مرحله ی پیش از بلوغ شان باقی می ماند. حتی اکسولوتل های کاملاً بالغ همان شکل و شمایل دیگر انواع سمندر در مرحله ی نوزادی را دارند. برخلاف سمندرها که دوزیست هستند، اکسولوتل ها موجوداتی کاملاً آبزی اند. آن ها می توانند تغییر شکل دهند و «بزرگ شوند» اما اغلب کمی بعد عمرشان به سر می رسد.

۹- از هر ۲۳ نفر به احتمال ۵۰ درصد ۲ نفر تاریخ تولد یکسانی دارند

۱۴ حقیقت عجیب درباره دنیا,مغز

علم احتمالات، از منظر ریاضی، احتمال رخ دادن بعضی وقایع را بیشتر از چیزی می داند که ما تصور می کنیم. مثلاً در اتاقی که ۲۳ نفر در آن حضور دارند ۵۰ درصد احتمال دارد که ۲ نفر از آن ها تاریخ تولد یکسانی داشته باشند.

۱۰- نقطه ی نمو به ایستگاه فضایی بین المللی نزدیک تر است تا خشکی های کره زمین

۱۴ حقیقت عجیب درباره دنیا,مغز

نقطه نمو (Nemo Point) در اقیانوس آرام، دور افتاده ترین مکان دنیا محسوب می شود، چرا که بیشترین فاصله از خشکی را در تمام دنیا دارد. دور این نقطه را از هر جهت نزدیک به ۲،۶۸۸ کیلومتر آب اقیانوس احاطه کرده است.

نزدیک ترین انسان ها به نقطه نمو نه بر روی کره زمین، بلکه در فضا قرار دارند، با توجه به اینکه ایستگاه فضایی بین المللی در فاصله ی ۴۰۲ کیلومتری از سطح کره زمین به دور آن گردش می کند.

۱۱- ۱۶ کشتی بزرگ دنیا از ۸۰۰ میلیون خودرو بیشتر گوگرد تولید می کنند

۱۴ حقیقت عجیب درباره دنیا,مغز

از سال ۲۰۲۰ محدودیت ها در خصوص میزان گازهای گلخانه ای منتشره از ناوگان دریایی دنیا افزایش یافته است، چرا که کشتی ها معمولاً با بدترین و ارزان ترین سوخت ممکن تردد و در نهایت آلودگی زیادی تولید می کنند. تحقیقات نشان داده ۱۶ کشتی که بزرگ ترین کشتی های ناوگان دریایی دنیا هستند می توانند تقریباً به اندازه ی ۸۰۰ میلیون خودرو گوگرد تولید کنند.

نیتروژن منتشره از ناوگان دریایی دنیا نیز احتمالاً بیشتر از میزان نیتروژنی است که از خودروهای دنیا تولید می شود، گرچه خودروها ۲ تا ۴ برابر بیشتر از ناوگان دریایی کربن تولید می کنند.

۱۲- مارماهی ها آرواره هایی داخلی شبیه به زنومورف های فیلم «بیگانه» دارند

۱۴ حقیقت عجیب درباره دنیا,مغز

اغلب ماهی ها برای بلعیدن شکار خود یک قلپ آب هم به همراه آن می بلعند. اما مارماهی های پولک برفی می توانند از آب بیرون بیایند و خرچنگ های بخش های کم عمق آب را بخورند. آنچه که این امکان را به آن ها می دهد برخورداری از آرواره های ثانوی قابل گسترش است. این آرواره های حلقی درون حلق مارماهی در پشت آرواره های دهانی اصلی آن قرار دارند، چیزی بسیار شبیه به زنومورف های فرانشایز «بیگانه» (Alien).

۱۳- سردترین نقطه ی شناخته شده در تمام جهان درون آزمایشگاهی بر روی کره زمین قرار دارد

۱۴ حقیقت عجیب درباره دنیا,مغز

اگر تصور می کنید قطب شمال جای سردی است، باید با جان تویفل و همکارانش آشنا شوید که در مؤسسه ملی استانداردها و فناوری آمریکا در ایالت کلرادو تلاش کردند تا دمای اتم ها را به کمتر از پایین ترین دمای شناخته شده برسانند. آن ها دمای یک غشای کوچک را به ۳۶۰ میکروکلوین رساندند که ۱۰ هزار برابر سردتر از دمای خلأ در فضا است.

۱۴- تست های بارداری مصر باستان تا هزاران سال استفاده می شدند و اغلب دقیق بودند

۱۴ حقیقت عجیب درباره دنیا,مغز

امروزه اگر زنی بخواهد بداند که آیا باردار است یا خیر می تواند به راحتی با ادرار بر روی یک تست بارداری خانگی فوراً نتیجه را ببینند. مصریان باستان هم روش مشابهی داشتند. زن ها درون دو کیسه ی متفاوت ادرار می کردند، یکی که با دانه های جو پر شده بود و دیگر با دانه های گندم. اگر بعداً دانه های درون هر یک از کیسه ها رشد می کرد، معنایش این بود که زن باردار است.

تحقیقی در سال ۱۹۶۳ نشان داد این تست تا حدود ۷۰ درصد دقیق بود. علت آن هورمون های بارداری است که می توانند باعث رشد دانه ها شوند.

  • 18
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش