چهارشنبه ۰۳ مرداد ۱۴۰۳
۱۷:۴۳ - ۲۷ خرداد ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۳۲۴۳۱
اخبار خواندنی ها و دیدنی ها

کشف کوزه‌های دو هزار ساله در اعماق مدیترانه

مدیترانه,کشف کوزه‌های دو هزار ساله در اعماق مدیترانه
یک تیم بین‌المللی از دانشمندان، سه کشتی غرق‌شده تاریخی را طی سفر باستان‌شناسی زیر آب سال گذشته در اعماق دریای مدیترانه کشف کردند.

به گزارش فرادید، در این سفر اکتشافی، تصاویری با وضوح بالا از سه لاشه کشتی رومی که ابتدا توسط اقیانوس‌شناس، رابرت بالارد و باستان‌شناس، آنا مارگریت مک‌کان در دهه‌های ۱۹۸۰ تا ۲۰۰۰ کشف شد، گرفته شد. یافته‌های محققان روز پنجشنبه هفته قبل در جریان کنفرانس مطبوعاتی یونسکو در پاریس ارائه شد. 

۲۰ دانشمند از الجزایر، کرواسی، مصر، فرانسه، ایتالیا، مراکش، اسپانیا و تونس با کشتی تحقیقاتی فرانسوی آلفرد مرلین در یک سفر ۱۴ روزه بین آگوست و سپتامبر عازم شدند. 

محققان با استفاده از زیردریایی‌های هدایت‌پذیر از راه دور یا به اختصار زهپاد (ROVs)، ساحل شِرکی تونس و کانال سیسیل ایتالیا را بررسی کردند. 

این تیم از تجهیزات نقشه‌برداری و تصویربرداری زیرآبی این کشتی تحقیقاتی برای فهرست کردن کشتی‌های غرق‌شده‌ی مربوط به دوران باستان تا قرن بیستم استفاده کرد. 

مدیترانه,کشف کوزه‌های دو هزار ساله در اعماق مدیترانه

زهپادها به اعماق غیرقابل‌دسترس انسان شیرجه زدند تا از لاشه‌ها و مصنوعات پیرامون آن‌ها عکس و فیلم بگیرند. یک زهپاد به نام آرتور توانست به عمق ۲۲۹۶ تا ۲۹۵۲ فوتی (۷۰۰ تا ۹۰۰ متری) برسد. 

ساحل اسکرکی در تنگه سیسیل که در امتداد یک مسیر پر تردد در دریای مدیترانه قرار دارد، یکی از خطرناک‌ترین مناطق دریایی است. آب‌های کم‌عمق آن دارای بستر به شدت صخره‌ای است که برخی از آن‌ها کمتر از ۳.۲ فوت (۱ متر) زیر سطح آب هستند. 

همین ویژگی‌های خطرناک ساحل اسکرکی بیش از ۳۰۰۰ سال (از جمله در دوران جنگ جهانی دوم) موجب غرق شدن کشتی‌های تجاری باستانی شده است. از آنجا که این منطقه، نقطه‌ی تماس بین فرهنگ‌های متعددی بوده که از دریای مدیترانه عبور می‌کردند، مورد توجه محققان است. 

یک زهپاد به نام هیلاریون از خطرناک‌ترین منطقه ساحل اسکرکی به نام صخره‌های کیت پایین رفت تا نخستین مطالعه‌ی دقیق کف اقیانوس را انجام دهد. در امتداد کف فلات قاره تونس، سه کشتی قرار داشتند که قبلاً برای محققان ناشناخته بودند. 

مدیترانه,کشف کوزه‌های دو هزار ساله در اعماق مدیترانه

دو تا از کشتی‌های غرق‌شده احتمالا مربوط به اواخر قرن نوزدهم یا آغاز قرن بیستم هستند، از جمله یک لاشه‌ی فلزی موتوردار بزرگ بدون هیچ اثری از محموله. در آن لاشه، محققان خاطرنشان کردند لنگرکش‌ها که از آن‌ها برای پایین آوردن قایق‌های نجات استفاده می‌شد رو به بیرون بودند به این معنی که هر خدمه‌ی می‌توانسته کشتی را ترک کند. کشتی دوم احتمالاً یک قایق ماهیگیری چوبی بوده است. 

کشتی غرق‌شده‌ی سوم احتمالاً یک کشتی تجاری بین قرن نخست قبل از میلاد و قرن دوم بوده است. زهپاد مصنوعاتی را مشاهده کرد که به نظر آمفورا یا کوزه‌های بلند و دو دسته‌ای با گردن‌های باریک بود که یونانی‌ها و رومی‌ها احتمالاً برای نگهداری شراب از آن استفاده می‌کردند. 

این تیم امیدوار است با بررسی آرشیوها بتواند اسامی کشتی‌های غرق‌شده را کشف کند، زیرا هیچ یک از آن‌ها به راحتی قابل‌شناسایی نبودند. 

مدیترانه,کشف کوزه‌های دو هزار ساله در اعماق مدیترانه

در این سیاحت اکتشافی در امتداد فلات قاره ایتالیا از سه کشتی غرق‌شده رومی مربوط به قرن نخست قبل از میلاد تا قرن نخست بازدید شد که دو کشتی تجاری و یک کشتی باری بود. هر سه لاشه حاوی دست‌سازه‌هایی از جمله آمفورا، سرامیک، مصالح ساختمانی، کوزه، گلدان و لامپ بودند. 

این اقلام احتمالاً بخشی از تجارت بین فرهنگ‌هایی بوده که هزاران سال پیش از دریای مدیترانه عبور می‌کردند. 

مدیترانه,کشف کوزه‌های دو هزار ساله در اعماق مدیترانه

باربارا داوید، باستان‌شناس زیرآبی و مدیر نظارت ملی میراث فرهنگی زیرآبی در ایتالیا گفته است: «ما در حال نگارش صفحه جدیدی در تاریخ تجارت هستیم. به لطف تجزیه و تحلیل محموله، می‌توانیم روابط میان کشورهای مدیترانه و تجارت دریایی را که بخش‌های مختلف دریای مدیترانه را به هم متصل می‌کرده، مطالعه کنیم.» 

کشتی‌های غرق‌شده و مصنوعات آن‌ها از زمان کشف بین سال‌های ۱۹۸۸ تا ۲۰۰۰ بطرز شگفت‌آوری دست‌نخورده باقی مانده‌اند. 

لاشه‌ها ابتدا خارج از آب‌های ساحلی بودند، به این معنی که آثار باستانی آن‌ها به آسانی هدف غارت بود. در حال حاضر، مناطق اطراف این کشتی‌های غرق‌شده تحت کنوانسیون ۲۰۰۱ یونسکو از سوی سازمان میراث فرهنگی زیرآبی محافظت می‌شود.

مدیترانه,کشف کوزه‌های دو هزار ساله در اعماق مدیترانه

لازار الوندو آسومو، مدیر مرکز میراث جهانی یونسکو گفته است: «ما پتانسیل عظیم و اهمیت میراث فرهنگی زیرآبی را درک می‌کنیم.» 

یونسکو فعالانه خود را متعهد به حمایت از کاوش‌های باستان‌شناسی زیرآبی از این نوع در سراسر جهان کرده است. دریای مدیترانه با تاریخ بسیار غنی و کشتی‌های غرق‌شده و مکان‌های باستان‌شناسی بی‌شمارش، صحنه‌ی منحصر به فرد و جذابی برای چنین سفرهایی است.

  • 10
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش