دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۱:۳۲ - ۱۳ مرداد ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۵۰۸۸۰
اخبار خواندنی ها و دیدنی ها

معمای این مجسمۀ ۳۵ هزار ساله؛ اسب، خرس یا شیر؟

مجسمه,مجسمۀ ۳۵ هزار ساله؛
برای بیش از ۲۰ سال تصور می‌شد این اثر هنری ۳۵ هزار ساله از جنس عاج که در یک غار کشف شده، تندیس یک «اسب» است؛ اما حالا قطعۀ تازه‌ای از مجسمه کشف شده که آن را بیشتر شبیه خرس یا شیر جلوه می‌دهد.

به گزارش فرادید، باستان‌شناسان اخیراً حین کاوش‌هایشان در غار باستانی Hohle Fels در کوه‌های آلپ سوابی نزدیک شلکلینگن آلمان، قطعه‌ای از یک تندیسه عاج حکاکی‌شده را پیدا کردند که یکی از معروف‌ترین آثار هنری عصر یخبندان را کامل کرد.

کاشف به عمل آمد این قطعه تندیسه، تکه‌ای از یک مجسمه است که بیش از ۲۰ سال پیش در این سایت باستانی پیدا شده بود. آن مجسمۀ ناقص که در سال ۱۹۹۹ پیدا شد، به عنوان نخستین مجسمه‌ی عاج یافت‌شده در Hohle Fels مشهور شد و تصور میشد بخشی از بدن یک «اسب» است.

اما حالا با کشف این قطعۀ تازه، محققان ارزیابی قبلی را دربارۀ اسب بودن این مجسمه زیر سوال برده‌اند. پروفسور کونارد روز پنجشنبه در یک کنفرانس مطبوعاتی در مورد این «یافته خارق‌العاده» گفت: «ما هنوز نمی‌توانیم با قطعیت گونه‌ی حیوان به تصویرکشیده‌شده را شناسایی کنیم، اما حدس می‌زنیم شیر یا خرس غار باشد.» 

بخش‌هایی از این تندیسه در لایه‌هایی از فرهنگ پارینه‌سنگی اوریگناسین به دست آمده و طبق تخمین باستان‌شناسان حدود ۳۵۰۰۰ سال پیش حکاکی شده است.

خود پروفسور کونارد این اثر هنری دوران پارینه سنگی فوقانی را پیکر خرس می‌داند: «این تندیسه اکنون بدن عظیمی دارد، در قد شانه، قوز مشخص خرس را دارد و به نظر می‌رسد که حالتش نوع دویدن خرس را تقلید کرده است» 

پروفسور کونارد اذعان می‌کند که حتی همکارانی هم هستند که ویژگی‌های تشریحی و فیزیولوژیکی شیر غار را به این تندیسه نسبت داده‌اند: «همیشه ارزیابی تصاویر عصر یخبندان با قطعیت آسان نیست، به‌ویژه زمانی که به شکل تکه‌تکه به جا مانده باشند. بنابراین منطقی به نظر می‌رسد در سال‌های آینده به طور خاص به دنبال قسمت‌های گم شده این حیوان باشیم.» 

مجسمه,مجسمۀ ۳۵ هزار ساله؛

در واقع، تندیس این حیوان اکنون از پنج قطعه کشف‌شده تشکیل شده که در سال‌های مختلف حفاری به دست آمده‌اند: اندکی پس از آن، قطعه‌ی کوچکی از «گونه» میان یافته‌های عاج شناسایی شد و با سر یافت‌شده در سال ۱۹۹۹ تطبیق داده شد که از ناحیه گردن جدا شده بود. به این ترتیب این یافته بیست سال در موزه ماقبل تاریخ در بلاوبویرن (urmu) نگهداری شد. 

قطعه‌ی جدید

یافته فعلی عاج که ۳.۹۹ سانتی‌متر طول، ۲.۴۹ سانتی‌متر ارتفاع و ۰.۵۵ سانتی‌متر ضخامت دارد و از یک طرف دارای چندین الگوی خطی ظریف و حکاکی‌شده‌ی آگاهانه است، مدت کوتاهی پس از حفاری به عنوان شانه‌ی راست و قفسه سینه حیوان شناسایی و به آن متصل شد. 

این امر موجب شد محققان به دنبال بخش‌های دیگر این مجسمه میان یافته‌های متعدد از جنس عاج در Hohle Fels باشند. 

قسمت کوچک دیگری از سمت راست بدن را می‌توان بر اساس حکاکی‌های آن پیدا کرد. این تکه‌ی کوچک نیم‌تنه که به تندیسه متصل است، مانند سایر قطعات، دارای خطوطی بسیار ظریف با پرداخت مشابه است که به وضوح نشان‌دهنده‌ی انسجام ترکیباتش است. به احتمال زیاد قطعه دیگری نیز متعلق به این تندیسه باشد: شاید بخشی از پای جلوی چپ باشد، اما نمی‌تواند مستقیماً به بقیه بدن متصل شود. 

مجسمه,مجسمۀ ۳۵ هزار ساله؛

مجسمه عاج تکمیل‌شده اکنون به urmu بازگشته است، جایی که در معرض دید عموم قرار گرفته است. دکتر استفانی کولبل، مدیرعامل موزه ماقبل تاریخ در بلاوبویرن (urmu) می‌گوید: «این تندیسه به ما و بازدیدکنندگان‌مان نشان می‌دهد که کار باستان‌شناسی تمام نشده است». 

در ساختمان مجاور موزه، یافته‌هایHohle Fels با جزئیات دقیق مطالعه می‌شوند. دکتر کولبل می‌گوید: «دیدن حفارها حین کار با ذره‌بین و موچین بسیار جالب است و جالب‌تر این که بفهمیم هیچ چیز در این مدت طولانی گم نشده است و می‌توانیم به کامل شدن آن در آینده امیدوار باشیم.»

  • 11
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش