چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳
۱۳:۴۹ - ۱۹ مرداد ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۵۱۳۸۰
اخبار خواندنی ها و دیدنی ها

راز ۱۶۰۰ سالۀ یک مقبرۀ گمشده؛ تابوت طلایی اسکندر کجاست؟

راز ۱۶۰۰ سالۀ یک مقبرۀ گمشده,تابوت طلایی اسکندر
تا امروز ۱۴۰ کاوش رسمی برای یافتن مقبرۀ یکی از بزرگترین فاتحان تاریخ انجام شده است؛ اما هنوز هیچ اثری از آن یافت نشده. مورخان نظریات متفاوتی دربارۀ سرنوشت این مقبره دارند.

به گزارش فرادید، سال ۳۲۳ قبل از میلاد، اسکندر مقدونی در حالیکه ۳۲ سال داشت و در اوج قدرت بود، به شدت بیمار شد و بعد از ۱۱ روز ضعف و ناهشیاری، نهایتا در شهر بابل و در قصر نبوکدنصر دوم که بیش از ۲۰۰ سال قبل از آن ساخته شده بود از دنیا رفت. این اصلا مرگ باشکوهی برای امپراطوری مثل اسکندر نبود.

جسد اسکندر بلافاصله بعد از مرگش توسط ژنرال‌ها و دوستانش در تابوتی طلایی گذاشته شد تا در طی یک تشییع باشکوه به مقدونیه برگردانده و در آنجا دفن شود. اما سرنوشت دیگری برای جسد امپراطور رقم خورده بود. ژنرال‌هایی که تابوت اسکندر را به همراه داشتند گرفتار کمین شدند! اما گروهی که این حمله را طراحی کرده بودند جزء دشمنان اسکندر نبودند بلکه یاران یکی دیگر از ژنرال‌های او به نام پتولمی یا بطلمیوس بودند؛ ژنرالی که بعد از مرگ اسکندر فرمانروای مصر شد.

پتولمی جسد اسکندر را ربود، آن را با خودش به مصر برد و جایی در شهر ممفیس دفن کرد. پسر او با لقب بطلمیوس دوم جسد اسکندر را به شهر اسکندریه انتقال داد که به نام خود اسکندر نامیده شده بود. این مقبره خیلی زود تبدیل به زیارتگاهی شد که رومیان نامداری مثل پمپی، جولیوس سزار، آگوستوس، هادریان و کالیگولا بعدها در سفرشان به مصر به دیدن آن رفتند.

مقبرۀ اسکندر برای قرن‌ها در اسکندریه ماند، پیش از اینکه به کلی ناپدید شود. آخرین کسی که در دوران باستان دربارۀ مقبرۀ اسکندر سخنی گفته، یک خطیب یونانی به نام لیبانیوس در قرن چهارم پس از میلاد است.

راز ۱۶۰۰ سالۀ یک مقبرۀ گمشده,تابوت طلایی اسکندر

محققان نتوانسته‌اند از روی متون تاریخی، جایگاه دقیق مقبره را مشخص کنند؛ به همین خاطر نظریات مختلفی در این باره ارائه شده است.

شهر اسکندریه از قرن‌ها قبل به صورتی بسیار آهسته در حال فرو رفتن به زیر آب‌های مدیترانه بوده است. سطح آب دریا در ساحل این شهر در هر سال ۲۵ صدم سانتیمتر بالا می‌آید. شاید به خاطر همین فرونشست آهسته، مقبره کم کم در زمین فرورفته باشد و در زیر ساخت و سازهای جدیدی که برای جمعیت رو به فزونی شهر لازم بوده‌اند پنهان شده باشد.

در سال ۳۹۱ بعد از میلاد، امپراطور تئودوسیوس مسیحیت را به عنوان تنها دین قانونی امپراطوری روم اعلام کرد. به همین دلیل تمام نمادهای شرک در معرض نابودی قرار گرفتند. پس این احتمال هم هست که گروهی از مسیحیان متعصب در همین دوران مقبرۀ اسکندر را تخریب کرده باشند. ما می‌دانیم که معبد سراپیس اسکندریه در سال ۳۹۱ توسط مسیحیان تخریب شد و بنابراین بعید نیست که همین بلا بر سر مقبره نیز آمده باشد.

راز ۱۶۰۰ سالۀ یک مقبرۀ گمشده,تابوت طلایی اسکندر

یک نظریۀ جالب توجه دیگر این است که مسیحیان، بقایای جسد اسکندر را با جسد یکی از شهدای قرون اولیۀ مسیحیت به نام سنت مارک اشتباه گرفته‌اند و آن را از راه دریا به ونیز انتقال داده و در کلیسای سن مارکو دفن کرده‌اند. اگر این نظریه درست باشد، این یکی از بزرگترین موارد تشخیص اشتباه هویت در تمام تاریخ خواهد بود!

تا امروز باستان‌شناسان بیش از ۱۴۰ کاوش و حفاری رسمی برای یافتن مقبرۀ اسکندر انجام داده‌اند که هیچ کدام از آن‌ها با موفقیت همراه نبوده است. با توجه به پیشرفت‌های فناورانه‌ای مثل ابداع رادارهای اسکن‌کنندۀ زیر زمین، شاید کاوش بعدی موفقیت‌آمیز باشد؛ اگر این اتفاق بیافتد یکی از شگفت‌ترین معماهای باستان‌شناسی حل شده است.

  • 10
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش