پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳
۱۸:۵۸ - ۱۴ اسفند ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۱۲۰۷۹۹
اخبار خواندنی ها و دیدنی ها

چند هرم در مصر باستان ساخته شد؟

اهرام مصر,هرم در مصر باستان
مصر به خاطر اهرام خود، به‌ویژه هرم بزرگ جیزه، آخرین عجایب بازمانده از جهان باستان شناخته می‌شود. با این حال، شمار دقیق اهرامی که در سرزمین‌های این کشور پراکنده شده‌اند، همچنان موضوعی داغ است.

به گزارش ایسنا، گوگل در پاسخ به این پرسش که در مصر چند هرم وجود دارد، عدد ۱۱۸ را نشان می‌دهد؛ پاسخی که از ویکی‌پدیا گرفته شده است. با این حال تعدادی از محققان ادعا می‌کنند پاسخ به این سوال در واقع بسیار پیچیده‌تر از آن چیزی است که ممکن است تصور شود.

«آنی میسی راث»، استاد بالینی تاریخ هنر و مطالعات عبری در دانشگاه نیویورک، در این‌باره به لایو ساینس گفت: «فکر نمی‌کنم این یک سؤال قابل پاسخ باشد؛ چراکه کارشناسان لزوماً درباره آنچه هرم مصر محسوب می‌شود توافق نظر ندارند.»

طی دودمان ۲۵ (حدود ۷۱۲ تا ۶۶۴ قبل از میلاد)، مصر باستان توسط فراعنه نوبیا (سودان فعلی و بخش‌هایی از جنوب مصر) اداره می‌شد. حاکمان نوبی در زمانی که رهبران مصر بودند در سودان، اهرامی را ساختند. بنابراین این موضوع مورد بحث است که آیا اهرامی که در سودان ساخته بودند باید شمارش شوند یا خیر.

انواع مختلف اهرام در مصر باستان

موضوع دیگر این است که آیا اهرام کوچک‌تر، که به عنوان «اهرام ملکه» شناخته می‌شوند و بیشتر در کنار اهرام بزرگتر ساخته می‌شوند، باید به همین ترتیب طبقه‌بندی شوند یا خیر. به عنوان مثال، حداقل هشت مورد از این اهرام کوچکتر در اطراف اهرام «خوفو»، «خفره» و «منکورع» در جیزه قرار دارند. محققان همچنین از این ساختارهای کوچکتر به عنوان «اهرام ثانویه» یاد کرده‌اند.

«مارک لِنر»، رئیس انجمن تحقیقات مصر باستان به چالش دیگری درباره شمارش اهرام اشاره می‌کند؛ او در این‌باره به لایو ساینس گفت: «تعداد اهرام تا حدی بستگی به این دارد که شما چه چیزی را هرم بنامید. یک مشکل این است که همه اهرام تکمیل نشده‌اند و در برخی موارد، ساخت یک هرم مدت کوتاهی پس از شروع متوقف شده، بنابراین این سوال وجود دارد که آیا شما اهرامی را که ساخت آنها تکمیل نشده است نیز محاسبه می‌کنید یا خیر؟»

«لنر» ادامه داد که در طول پادشاهی جدید (حدود ۱۵۵۰ تا ۱۰۷۰ قبل از میلاد)، برخی از افراد، اهرام خصوصی را روی مقبره‌های خود می‌ساختند، که سؤالات بیشتری را به بحث اضافه می‌کند. اگر سعی کردید اهرام غیرسلطنتی و غیرپادشاهی جدید را که معمولاً بسیار کوچک بوده و اغلب کاملاً ویران شده‌اند، بگنجانید، نمونه‌های بسیار بسیار زیادی وجود دارد و احتمالاً بسیاری دیگر از آنها کاملاً گم شده‌اند یا هنوز حفاری نشده‌اند.

تعداد اهرام مصر به وضوح سؤالی است که پاسخ به آن بسیار دشوار است، اما یک کارشناس معتقد است عدد ۱۱۸ به آن نزدیک است. «دیوید لایت بادی»، مصرشناس و استادیار دانشگاه ورمونت می‌گوید: «معتقدم که این رقم احتمالا درست است. اگرچه من شخصاً همه آنها را شمرده‌ام.»

در حالی که مصر به خاطر اهرامش معروف است، در سودان تعداد بیشتری از هرم‌ها وجود دارد. تعداد زیادی از این اهرام همچنان در گورستان‌های باستانی سودان کشف می‌شوند، اگرچه آنها بسیار کوچکتر از اهرام جیزه هستند.

نخستین هرم ساخته‌شده در مصر

هرم پلکانی «جوزر» که حدود ۴۷۰۰ سال پیش در «سقاره» ساخته شده است، نخستین هرمی محسوب می‌شود که مصریان بنا کرده‌اند. «جوز»، فرعون مصر باستان که نام این هرم پلکانی نیز از او برگرفته شده است، در دودمان سوم مصر بر این سرزمین حکومت می‌کرد. کارشناسان معتقدند: برنامه‌ریزی ساخت این هرم را «ایمهوتپ»، ‌وزیری که به او خدمت می‌کرد، بر عهده داشته است.

هرم «جوزر» در ابتدا به عنوان یک مقبره «مصطبه» (بنایی با سقف صاف و دیوارهای شیب‌دار) ساخته شد و پس از چندین بازسازی در نهایت به یک هرم ۶۰ متری با نمایی متشکل از شش طبقه تبدیل شد. این هرم با استفاده از ۳۳۰هزار و ۴۰۰ متر مکعب سنگ و گِل ساخته شد.

تونل‌هایی که زیر این هرم ساخته شده‌اند یک شبکه پرپیچ و خم ۵.۵ کیلومتری را تشکیل می‌دهند. ساخت این هرم پلکانی، سرمنشأ ساخت هرم در مصر باستان بود. البته روند ساخت هرم با بنا شدن اهرام جیزه در مصر به اوج رسید.

چرا فراعنه دیگر هرم نساختند؟

در طول بیش از هزار سال، فرعون‌های مصر باستان دستور ساخت هرم‌های عظیم را دادند و در نهایت زیر آنها و یا داخل آنها دفن شدند، اما پس از مدتی محبوبیت ساخت هرم در بین فرعون‌های مصر باستان از بین رفت. فرعون‌های مصر در فاصله بین حکمرانی فرعون «جوزر» (دوران حکمرانی بین ۲۶۳۰ تا ۲۶۱۱ پیش از میلاد)   تا دوران حکمرانی فرعون «اهمسه یکم» (دوران حکمرانی بین ۱۵۵۰ تا ۱۵۲۵ پیش از میلاد) مشغول ساختن هرم بودند.

هنوز به طور کامل مشخص نیست چرا فرعون‌ها ساخت هرم‌های سلطنتی را متوقف کردند، اما مسائل مرتبط با امنیت می‌تواند یکی از دلایل این موضوع باشد.

«پیتر در مانولیان» که استاد مصرشناسی دانشگاه هاروارد است بیان می‌کند: «فرضیه‌های بسیاری وجود دارد، اما از آن‌جایی که هرم‌ها مدام هدف غارتگران و سارقان قرار می‌گرفتند، مخفی کردن قبرهای سلطنتی در یک درۀ دور و قراردادن آن‌ها در صخره‌های حفاری‌شده که توسط نگهبانان گورستان محافظت می‌شوند مطمئنا گزینه بهتری بوده است.»

تغییرات مذهبی که بر اساس آن‌ها ساخت مقبره در زیر زمین مورد تاکید و توجه قرار گرفت نیز از دیگر عوامل احتمالی است که باعث شد ساخت اهرام متوقف شود. در طول دوران «پادشاهی نوین» این تفکر که پادشاهان در طول شب به دنیای زیرین سفر می‌کنند بسیار محبوب شد و این مسئله ساخت مقبره‌هایی در زیر زمین را می‌طلبید.

مقبره‌های زیرزمینی که در زیر «دره پادشاهان» حفاری شدند به خوبی با این طرز فکر هماهنگی دارند.

  • 18
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش