سه شنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۳
۱۷:۳۴ - ۱۲ تير ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۴۰۷۳۶
اخبار خواندنی ها و دیدنی ها

کشف «چوب‌های جادو» با قدمت ۱۲ هزار سال در یک غار

چوب‌های جادو,کشف چوب‌های جادو در استرالیا
مصنوعات بومیان استرالیا که احتمالاً از آن‌ها برای طلسم‌های آیینی استفاده می‌شده، ممکن است شواهدی از قدیمی‌ترین آیین‌های فرهنگی منتقل‌شده در تاریخ باشند.

به گزارش فرادید، یک مطالعه جدید نشان داده که بقایای ۱۲۰۰۰ ساله‌ی دو آتش کوچک و دو چوب عجیب در اعماق غاری دورافتاده در جنوب استرالیا ممکن است شواهدی از قدیمی‌ترین آیین‌های فرهنگی شناخته‌شده در جهان باشند. 

طبق مطالعه‌ی جدیدی که از تحلیل‌های علمی و تاریخ شفاهی بومیان استرالیا استفاده کرده، شاید از این مصنوعات در یک جادوی آیینی برای «آسیب رساندن» به شخص دیگری استفاده شده باشد. 

این مصنوعات شبیه لوازم مراسمی هستند که مردمان گونای‌کِرنای، یک گروه بومی ساکن سواحل جنوبی استرالیا، انجام می‌دادند و شامل آغشته کردن یک جسم چوبی با چربی انسان یا حیوان و سپس انداختن آن در آتش مراسم میشد. 

با توجه به تشابهات بین اشیاء موجود در غار و آیین گونای‌کِرنای که از نظر تاریخی تأیید شده و مردم‌شناسان در اواخر قرن نوزدهم آن را ثبت کرده‌اند، باستان‌شناسان به کمک بزرگان بومی، غاری معروف به غار کلاگز را حفاری و آثار باستانی یافت‌شده در آنجا را بررسی کردند. نتایج آن‌ها روز ۱ ژوئیه در مجله Nature Human Behaviour منتشر شد. 

غار کلاگز تا حدودی در اوایل دهه ۱۹۷۰ حفاری شد. نویسنده اول مطالعه، برونو دیوید، باستان‌شناس در دانشگاه موناش در استرالیا، گفته: «از این غار هرگز به عنوان یک مکان اقامت عمومی استفاده نشده، بلکه فقط اهداف آیینی خاص داشته است. ابتدا حدود ۲۵۰۰۰ سال پیش، استفاده از آن به این روش آغاز شد و تا حداقل ۱۶۰۰ سال پیش به این روش از آن استفاده شده است.» 

در حفاری بعدی که سال ۲۰۲۰ توسط دیوید و تیمش انجام شد، دو جایگاه آیینی مقدس یافت شد که در هر کدام یک آتشگاه کوچک با یک چوب کمی سوخته بود. قدمت رادیوکربن چوب‌ها نشان داد یکی از آن‌ها بین ۱۱۹۳۰ تا ۱۲۴۴۰ سال و دیگری بین ۱۰۸۷۰ تا ۱۱۲۱۰ سال قدمت دارد. این قدمت آن‌ها را به قدیمی‌ترین مصنوعات چوبی که تا کنون در استرالیا یافت شده تبدیل می‌کند. 

چوب‌های جادو,کشف چوب‌های جادو در استرالیا

محققان دریافتند هر دو چوب به عمد تغییر داده شده‌اند، به این معنا که افراد آن‌ها را کوتاه کرده، بریده یا خراش داده‌اند تا آن‌ها را بسیار صاف کنند. تجزیه و تحلیل‌های بیشتر نشان داد این چوب‌ها هم کاسورینا (دم اسب درختی)، یک درخت کاج بومی استرالیایی هستند و هم تکه‌هایی از بقایای یک گونه ناشناخته‌ی روی آن‌ها وجود دارد. تجزیه و تحلیل شیمیایی این بقایا با استفاده از طیف‌سنجی جرمی (تکنیکی که می‌تواند تک تک مولکول‌ها را در یک نمونه شناسایی کند) وجود اسیدهای چربی را نشان داد، یعنی از قرار معلوم بخشی از چوب با نوعی چربی حیوانی یا انسانی آغشته شده است. 

با توجه به کمبود بقایای مواد غذایی نزدیک آتشگاه‌های کوچک، وجود یک چوب صاف در هر آتشگاه و تماس چوب‌ها با بافت چربی، محققان به این نتیجه رسیدند جایگاه ۱۲۰۰۰ ساله‌ای که کشف کردند یک هدف آیینی خاص داشته است، هدفی که به نظر می‌رسد به بیش از ۵۰۰ نسل از پایان آخرین عصر یخبندان تا زمان‌های بسیار اخیر منتقل شده است. 

دیوید می‌گوید: «آنچه این چوب‌های آتش به ما می‌گویند این است که موضوع در واقع به طور خاص در مورد فرهنگ اجداد قدیمی است که تا امروز ادامه داشته و از راه فرهنگی به جامعه راه یافته است.» 

بن مارویک، باستان‌شناس دانشگاه واشنگتن که در این مطالعه شرکت نداشته، گفته که این مطالعه استانداردی را برای بررسی آیین‌های باستانی تعیین کرده است: «نمونه‌های قدیمی‌تری از آیین‌های عمومی‌تر، مانند تدفین مردگان وجود دارد، اما این یکی خاص است، چون یک مراسم آیینی خاص است که از زمان‌های بسیار قدیم تا همین اواخر ادامه داشته است». 

به گفته مالت، تحقیقات باستان‌شناسی، اشیای آیینی ۱۲۰۰۰ساله را با رسوم تاریخی قرن ۱۹ پیوند می‌دهد و در عین حال، به از دست دادن دانش بومی به واسطه استعمار و غربی شدن استرالیا نیز اشاره دارد.

چوب‌های جادو,کشف چوب‌های جادو در استرالیا

  • 11
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
فردریش نیچه نگاهی ژرف به زندگینامه و اندیشه‌های فردریش نیچه

تاریخ تولد: ۱۵ اکتبر ۱۸۴۴

محل تولد: روکن، آلمان

حرفه: فیلسوف و منتقد فرهنگی

درگذشت: ۱۹۰۰ میلادی

مکتب: فردگرایی، اگزیستانسیالیسم، پسانوگرایی، پساساختارگرایی، فلسفه قاره‌ای

ادامه
هدیه بازوند بیوگرافی هدیه بازوند؛ بازیگر کرد سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ مرداد ۱۳۶۶

محل تولد: بندرعباس، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۹۶ تاکنون

تحصیلات: فارغ التحصیل لیسانس رشته مهندسی معماری

ادامه
سانجیو باجاج بیوگرافی سانجیو باجاج میلیارد و کارآفرین موفق هندی

تاریخ تولد: ۲ نوامبر ۱۹۶۹

محل تولد: هندی

ملیت: هندی

حرفه: تاجر، سرمایه گذار و میلیارد 

تحصیلات: دکتری مدیریت از دانشگاه هاروارد

ادامه
ویژه سرپوش