«اغلب ما معتقدیم راه علمآموزی و پیشرفت از مدرسه و دانشگاه میگذرد اما با خواندن این متن ممکن است کمی نظرمان تغییر کند. امروز قرار است از کسانی صحبت کنیم که علیرغم ترک تحصیل، موفق و ثروتمند شدهاند. کسانی که به واسطه تلاش، انگیزه و استعداد ذاتی، بدون تحصیلات به پیروزیهای گوناگون رسیدهاند و برخی نیز در مقاطعی به مدرسه بازگشتهاند. در این نوشته با افراد مشهوری آشنا میشوید که قبل از رسیدن به موفقیت و شهرت، ترک تحصیل کردهاند. شاید درهای موفقیت تنها با یک کلید باز نمیشوند. با ما همراه باشید اطلاعات هیجانانگیزی برایتان داریم.
۱. توماس ادیسون
کسی هست که ادیسون مشهور را نشناسد؟ او بیش از هزار اختراع مهم در کارنامه خود دارد که لامپ رشتهای معروفترین آنهاست. ادیسون بهخاطر اختراعاتش جوایز متعددی از آن خود کرده است. او بهخاطر بیماریاش دیر به مدرسه میرود و در آنجا نیز عملکرد بسیار ضعیفی از خود نشان میدهد. عملکرد بد ادیسون در حدی بوده که یکی از معلمها او را «خرفت» خواند. ادیسون مدرسه را ترک میکند اما مادر او که خود آموزگار بود، وظیفه آموزش او را بر عهده میگیرد و به این شکل، یکی از معروفترین مخترعان جهان با کمک مادری دانا در مسیر رشد و شکوفایی قرار میگیرد.
۲. بنجامین فرانکلین
بنجامین تجربههای مختلفی در زمینههای گوناگون دارد، مانند: سیاست، دیپلماسی، نویسندگی، اختراع و…. او همچنین نگارش اعلامیه استقلال آمریکا را در کارنامه خود دارد اما در فهرست بلندبالای فعالیتها و مقامات او، خبری از فارغالتحصیلی از دبیرستان به چشم نمیخورد. فرانکلین در خانوادهای بسیار پرجمعیت به دنیا آمده بود که ۲۰ فرزند داشت. او پانزدهمین و کوچکترین پسر بود. در ۱۰سالگی مدرسه را به خاطر کار در چاپخانه برای پدرش بعدها برادرش ترک کرد.
۳. بیل گیتس
بیل گیتس از بنیانگذاران مایکروسافت و یکی از ثروتمندترین افراد جهان است. حتما میگویید: «خودمان میدانیم!» اما شاید نمیدانید که بیل گیتس در سالهای آغازین دانشگاه، هاروارد را به همراه دوستش پُل آلن ترک کرد تا به برنامهنویسی نرمافزارها بپردازند و مایکروسافت را بنیانگذاری کنند.
۴. استیو جابز
استیو جابز، این مدیر ارشد اجرایی شرکت اپل که از معروفترین چهرههای حوزه فناوری هم هست، بعد از یک نیم سال تحصیلی در کالج رید در شهر پورتلند ایالت اورگن آمریکا از این کالج استعفا داد و بعدها فقط در بعضی کلاسهای خوشنویسی این کالج شرکت کرد. جالب اینجاست که همین هنر به جابز توانایی فوقالعادهای در ایده سبک حروف چندگانهای را بخشید که در کامپیوتر مکینتاش دیده میشود.
۵. آلبرت اینشتین
آلبرت اینشتین عزیز شهرت و جایگاهی پیدا کرد که بههیچوجه در مدرسه به آن دست نیافته بود. مجله تایم، او را «مرد قرن» خواند. البته این سلطان فیزیک، برنده جایزه نوبل و صاحب نظریه نسبیت، مدرسه را در ۱۵سالگی ترک کرد. یک سال بعد تصمیم گرفت به تحصیل بازگردد و به همین دلیل مجبور شد در آزمون معتبر مؤسسه فناوری فدرال سوئیس شرکت کند که متأسفانه قبول نشد. اینشتین به مدرسه عادی بازگشت، دیپلم گرفت و در آزمون ورودی کنکور نیز برای بار دوم پذیرفته شد.
۶. جان راکفلر
جان دیویس راکفلر، درست ۲ ماه قبل از فارغالتحصیلی از دبیرستان، مدرسه را ترک کرد و به کالج کسبوکار فالسام مرکانتیل پیوست. این میلیاردر معروف در سال ۱۸۷۰، شرکت نفتی استاندارد اویل را تأسیس کرد. تا قبل از تعطیلی شرکت به دست دولت به خاطر انحصاری کردن بازار، او میلیاردها دلار درآمد به دست آورده بود. راکفلر ۴۰ سال پایانی زندگی خود را صرف حمایت از سلامت و تحصیل کرد. ترک تحصیل او فقط برای خودش منفعت نداشت، بلکه هزاران نفر را از شرایط خوب تحصیلی بهرهمند کرد.
۷. والت دیزنی
در سال ۱۹۱۸، والت دیزنی که سالها بعد جایزهی اسکار را برد، در نوبت شبانه کالج هنرهای زیبای شیکاگو تحصیل میکرد. دیزنی که یکی از کارآفرینان برتر جهان هم هست، در ۱۶ سالگی مدرسه را ترک کرد و به ارتش پیوست اما از آنجا که سن او برای حضور در ارتش کم بود، با شناسنامهای جعلی به صلیب سرخ ملحق شد. او را به فرانسه فرستادند و مسئول رانندگی آمبولانسی شد که پر از تصاویر کارتونی بود. کارتونهایی که بعدها به شخصیتهای داستانی انیمیشنهایش تبدیل شدند. والت دیزنی بعد از این که مولتیمیلیونر و صاحب شرکت والتدیزنی تبدیل شد، جوایز متعددی از جمله مدال آزادی ریاستجمهوری را دریافت کرد. همچنین در ۵۸سالگی، مدرک دیپلم افتخاری دبیرستان را به او اهدا کردند.
۸. ریچارد برانسون
سِر ریچارد برانسون بریتانیایی به معنای واقعی کلمه ثروتمندی خودساخته است. او بنیانگذار شرکتهای زنجیرهای ویرجین است و تجربههای گوناگونی در تجارت دارد. ریچارد به زمینههای بسیار متنوعی از کسبوکار سر زده است، مثلا یکی از فعالیتهای متنوع و گستردهی او عبارت است از احداث شرکتی توریستی برای ثبت نام از کسانی که از علاقه و استطاعت مالی برای سفر به فضا برخوردارند. از آنجا که ریچارد به اختلال نارساخوانی مبتلا بود، دانشآموز خوبی نبود و مدرسه را در ۱۶سالگی ترک کرد. او اولین کسبوکار خود را با راهاندازی مجلهای درباره نوجوانان آغاز کرد.
۹. جورج بِرنز
جورج هنرمندی موفق در عرصههای گوناگون بود؛ همچون نمایش، کمدی، تلویزیون و… . او بیش از ۹ دهه، در رسانهها حضوری موفق و فعال داشت. بعد از فوت پدرش، مدرسه را در سال چهارم ترک کرد و به مشاغلی نظیر فروش روزنامه، پادویی، واکسزدن و… مشغول شد. کمی بعدتر او و همکارانش در فروشگاه آبنباتفروشی تصمیم گرفتند در قالب گروهی نمایشی، به فعالیت در حوزه تئاتر روی بیاورند. گروه بعد از مدتی از هم پاشید اما جورج همچنان با همراهی افراد مختلف به شکل گروهی، نمایش اجرا میکرد و معمولا فرد بامزه گروه بود تا این که در سال ۱۹۲۳ با گرِیسی آلن ملاقات کرد. آن دو ازدواج کردند و گروه نمایش ۲نفره خود را با محوریت گریسی به عنوان فرد بامزه گروه دایر کردند. این زوج فعالیتهای هنری خود را در تئاتر، تلویزیون و… تا سال ۱۹۵۸ ادامه دادند، یعنی زمانیکه گریسی بازنشست شد اما بعد از آن نیز جرج به تنهایی، سرگرم فعالیتهای هنری بود. او تقریبا تا آخرین ماههای مرگش در سال ۱۹۹۶ همچنان فعال بود.
۱۰. کلنل ساندرز
کلنل هارلند ساندرز تحصیل نکرد اما یکی از برترینها در کسبوکار مواد غذایی و تهیه مرغ سوخاری بود. وقتی ۶ساله بود، پدرش فوت کرد و از آنجا که مادرش بیرون از خانه کار میکرد، مجبور بود برای اهل خانه آشپزی کند. او مدرسه ابتدایی را ترک کرد و در مشاغل گوناگونی مانند فروشنده بیمه، آتشنشان و قایقران کار کرد. بعدها به طور مکاتبهای مشغول تحصیل شد و مدرکی در رشته حقوق دریافت کرد. تجارب بسیار او در زمینه آشپزی و کسب و کار به او کمک کرد بتواند یکی از موفقترین شرکتهای صنایع غذایی یعنی کی اف سی را مدیریت کند.
۱۱. چارلز دیکنز
چارلز دیکنزِ معروف، نویسنده آثار معروفی چون داستان دو شهر، الیور توئیست، سرود کریسمس و… فقط تا زمانی به مدرسه رفت که پدرش را به دلیل قرض به زندان نینداخته بودند. او در ۱۲سالگی مدرسه را کنار گذاشت و در کارگاه چکمهسازی مشغول به فعالیت شد. بعدها چارلز به کار در دادگاه پرداخت و تجربههایی بهعنوان تندنویس دادگاه و گزارشگر جریان دادرسی کسب کرد. در ۲۲سالگی روزنامهنگار شد و موضوعات پارلمانی و انتخاباتی را مخابره کرد. اولین مجموعه از نوشتههای او با نام طرحهای بُز، در سال ۱۸۳۶ منتشر شد. «بز» نام مستعار خود دیکنز بود. در همان سال اولین رمان او موسوم به آقای پیکویک نیز انتشار یافت.
۱۲. التون جان
التون جان یکی از مشهورترین چهرههای موسیقی جهان است و میلیونها نسخه از کارهای او تاکنون در جهان به فروش رفته و درآمد بسیار بالایی داشته است. در ۱۱سالگی از طریق بورسیه تحصیلی، برای تحصیل و یادگیری پیانو، وارد کالج سلطنتی لندن شد اما دروس پیانونوازیِ کلاسیک برای التون جذابیت نداشت. او راکاندرول را ترجیح میداد. از این رو کالج را ترک کرد و شروع به نواختن به سبک مورد علاقهاش در یکی از کافهها کرد. در ۱۷سالگی، گروه موسیقی خود را تشکیل داد و نام آن را «بلوزولوژی» گذاشت. این گروه خیلی زود مشهور شد و توانست با خوانندگان و نوازندگان معروفی همکاری و تورهای موسیقی برگزار کند. آلبوم او در سال ۱۹۷۰ منتشر شد و اولین تکآهنگش در بدو انتشار در دسته بهترینها قرار گرفت.
۱۳. رِی کراک
ری کراک یکی از معروفترین افراد در زمینه کسبوکار است. او مک دونالد را احداث نکرده است ولی علت شکوفایی و ترقی این فروشگاههای زنجیرهای غذا، کسی جز او نبوده است. او در طول زندگی خود بیش از ۵۰۰میلیون دلار درآمد بهدست آورد. مجلهی تایم، راک را یکی از اثرگذارترین افراد حوزه صنعت در قرن بیستم دانست. او نیز در ۱۵سالگی مدرسه را به قصد شرکت در جنگ جهانی اول ترک کرد و با جعل سن خود، در صلیب سرخ به عنوان راننده پذیرفته شد. البته قبل از اعزام به منطقه جنگی، جنگ پایان یافت.
۱۴. هری هودینی
هودینی در یک کلام یعنی جادو. او قبل از این که به شعبدهبازی معروف تبدیل شود، اریک ویز نام داشت. هودینی نیز در ۱۲سالگی مدرسه را ترک کرد و به مشاغلی گوناگون از جمله دستیار قفلساز و… سرک کشید. در ۱۷سالگی، با دوست خود جک هیمَن که او نیز به شعبده علاقه داشت، گروهی به نام «برادران هودینی» تأسیس کردند. این نام یعنی هودینی برگرفته از نام شعبدهباز معروف، رابرت هودینی بود. فعالیتهای بینظیر او و چالشهایی که در شعبدهبازی رو میکرد و از آنها با موفقیت بیرون میآمد، او را به افسانه بدل کرد.
۱۵. رینگو استار
ریچارد استارکی که به رینگو استار معروف است، دِرامر (طبلزن) معروف گروه موسیقی بیتلز است. او در سال ۱۹۴۰ در لیورپول به دنیا آمد. آپاندیس او پاره شد و ماهها به کما رفت و به این ترتیب ماهها مشغول فرآیند بهبود و درمان شد. او از درس و تحصیل به شدت عقب افتاده بود. ریچارد نیز در ۱۵سالگی مدرسه را ترک کرد و در ۱۷سالگی در حالی که برای یک شرکت مهندسی کار میکرد، به یکی از گروههای موسیقی پیوست. او تلاش کرد به طور خودآموز، نواختن درامز را یاد بگیرد. اولین درامز او را ناپدریاش برای او خرید. رینگو به گروههای مختلفی پیوست تا این که نهایتا در سال ۱۹۶۲ به گروه بیتلز ملحق و به یکی از افسانهایترین درامرهای جهان تبدیل شد.
۱۶. پرنسس دایانا
دایانا اسپنسر، ملکه ولز در مدرسه سلامت غرب تحصیل میکرد و عملکرد بسیار ضعیفی داشت. او در تمام دروس ناموفق عمل کرد و نتوانست نمره قبولی بگیرد. در ۱۶سالگی مدرسه را ترک کرد و برای اتمام تحصیلات نیمهکارهاش، روانه مدرسهای در سوئد شد. بعدها آنجا را نیز رها کرد. وی در عین حال، خوانندهی آماتور خوبی بود و میخواست بالرین شود. دایانا در مهدکودکی مشغول به کار شد. او در آن مرکزِ نگهداری و مراقبت، به عنوان دستیار فعالیت میکرد اما واقعیت این است که او مربی مهد کودک نبود زیرا هیچ مهارتی نداشت که بتواند آن را به دیگران بیاموزد. مرکزی هم که از آن نام برده میشد، در واقع مهد کودک نبود. در سال ۱۹۸۱، دایانا در ۱۹سالگی با پرنس چارلز ازدواج کرد و سالهای کار کردن تحت هر عنوانی برای او پایان یافت. بد نیست بدانید یکی از ویژگیهای جالب پرنسس دایانا، لبخند جذاب او بود.»
- 18
- 6