یکشنبه ۱۷ تیر ۱۴۰۳
۲۲:۱۷ - ۰۹ مرداد ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۵۰۲۴۸۱
اخبار خواندنی ها و دیدنی ها

از مارمولک‌ها چه می‌دانید؟

بیشتر ما فکر می‌کنیم که مارمولک‌ها ترسناک، موذی و ناشناخته هستند. حتی نظریه‌پردازان توطئه معتقدند که افراد مارمولکی بر دنیا حکومت می‌کنند. اما در واقع ۴۶۷۵ گونه از این حیوان وجود دارد و چیز‌های زیادی هست که درباره آن‌ها و فوایدشان نمی‌دانیم.

مارمولک‌ها ویژگی‌های شگفت‌انگیزی دارند

مارمولک,اخبار جالب,خبرهای جالب,خواندنی ها و دیدنی ها

چه چیزی یک مارمولک را مارمولک می‌کند؟ بیشتر مارمولک‌ها چهار پا و یک دم دارند. هرچند برخی از آن‌ها مثل مارمولک شیشه‌ای کارولینای شمالی، پا ندارند و شبیه مار هستند. بیشتر مارمولک‌ها برخلاف مارها پلک‌های متحرک دارند، اگرچه برخی از آن‌ها نمی‌توانند پلک نمی‌زنند و مجبورند چشمشان را بلیسند. برخی گوشتخوار و برخی گیاهخوارند. آن‌ها با زبانشان بو می‌کنند، پوست می‌اندازند، و دمشان دوباره رشد می‌کند. برخی مارمولک‌ها ویژگی‌های جالبی مثل خار یا چین دور گردن دارند یا برای ترساندن شکارچیان با چشمشان خون می‌پاشد. برخی می‌توانند روی آب راه بروند و برخی خودشان تولیدمثل می‌کنند. 

انگشت مارموک‌ها منبع الهام چسب‌ها است

مارمولک,اخبار جالب,خبرهای جالب,خواندنی ها و دیدنی ها

برخی ویژگی‌های مارمولک‌ الهام‌بخش فناوری‌های جدید برای انسان بوده است. مثلا مارمولک‌ها به راحتی از سطوح عمودی بالا می‌روند، نه به کمک نوعی ماده چسبناک، بلکه به کمک مو‌های ریز کف پاهایشان که مولکول‌ها را جذب می‌کند و به آن‌ها امکان چسبیدن می‌دهد. تحقیقات درباره اینکه چطور پاهایشان با وجود رطوبت می‌چسبد منجر به تولید باند‌های جراحی جدید، چسب‌هایی برای محیط‌های مرطوب، مبلمان و منسوجات جدید و حتی روش‌هایی برای بالا رفتن از ساختمان شده است. شاید این فناوری مارمولکی به تولید پروتزهای بهتر هم کمک کند.

آفتاب پرست‌ها با رنگ ارتباط برقرار می‌کنند

مارمولک,اخبار جالب,خبرهای جالب,خواندنی ها و دیدنی ها

انسان‌ها تا همین اواخر نمی‌دانستند که آفتاب پرست‌ها چرا و چطور رنگشان را تغییر می‌دهند. هرچند فکر می‌کردند بیشتر برای استتار باشد. اما تغییر رنگ درواقع نشان دهنده احساسات آن‌هاست و برای ارسال پیام به سایر آفتاب‌پرست‌ها استفاده می‌شود. همچنین رنگ آن‌ها با تغییر رنگدانه‌ تغییر نمی‌کند، بلکه سلول‌های خاصی زیر پوستشان دارند که حاوی نانوکریستال‌هایی است که مثل یک منشور ریز عمل می‌کنند. درک عملکرد آن‌ها ممکن است به ایجاد تکنولوژی سطح بهتر کمک کند، مثل لوازمی که نور را بازتاب نمی‌کنند.

آن‌ها معمولا خطری برای انسان ندارند

مارمولک,اخبار جالب,خبرهای جالب,خواندنی ها و دیدنی ها

ظاهرا مارمولک‌ها فواید زیادی برای انسان دارند، اما باید از آن‌ها بترسید؟ نه، حتی وقتی درباره بزرگترین مارمولک روی زمین حرف می‌زنیم که یک اژد‌های کومودی ۶۸ کیلوگرمی است، باز هم نباید بترسید. چون این خزنده بزرگ فقط در اندونزی زندگی می‌کند، اما گردشگران نمی‌توانند جزیره کومودو را ببینند، بنابراین احتمالا هیچوقت نمی‌توانید آن را از نزدیک ببینید. اما اگر این اتفاق افتاد هرگز به آن نزدیک نشوید، چون اگر اژدهای کومودو گرسنه باشد، یک فرد کوچک یا کودک را به شکل وعده غذایی می‌بیند.

در حقیقت آن‌ها با خوردن حشرات به ما کمک می‌کنند

مارمولک,اخبار جالب,خبرهای جالب,خواندنی ها و دیدنی ها

مارمولک در همه قاره‌ها به جز قطب جنوب زندگی می‌کنند بنابراین احتمالا آن‌ها را از نزدیک دیده اید. اما اگر یک مارمولک کوچک در خانه دیدید، نترسید، شاید اتفاق خوبی باشد. بیشتر مارمولک‌ها حشرات را می‌خورند بنابراین می‌توانند خانه و باغ شما را از حشرات موذی پاک کنند.

اما حیوانات خانگی خوبی نیستند

مارمولک,اخبار جالب,خبرهای جالب,خواندنی ها و دیدنی ها

بسیاری از مردم نمی‌دانند نگهداری از مارمولک‌ به عنوان حیوان خانگی چه دردسرهایی دارد. نگهداری از مارمولک از نظر خوردن حشرات می‌تواند یک سرمایه‌گذاری باشد، چراغ‌های مخصوصی برای حفظ دمای بدن آن‌ها باید تهیه کنید، ممکن است بیش از حد بزرگ شوند (مثلا ایگواناها تا شش متر رشد می‌کنند) و ممکن است تا ۲۰ سال عمر کنند.

زهر مارمولک به ما کمک می‌کند

مارمولک,اخبار جالب,خبرهای جالب,خواندنی ها و دیدنی ها

فقط تعدادی از مارمولک‌ها سمی هستند، از جمله هیولای گیلا که یک مارمولک مکزیکی است و اژد‌های کومودو. علم کاربردی برای ترکیبات سمی آن‌ها یافته است. زهر آن‌ها روی پروتئین خاصی در سلول‌های خون تاثیر می‌گذارد که لختگی خون را درمان می‌کند و جان انسان را نجات می‌دهد. 

کاربردهای دیگر زهر مارمولک

مارمولک,اخبار جالب,خبرهای جالب,خواندنی ها و دیدنی ها

زهر مارمولک فواید دیگری هم برای انسان دارد. بزاق مارمولک حاوی ترکیبات مفید برای درمان دیابت است. طبق تحقیقات، ترکیبات زهر هیولای گیلا تولید انسولین را افزایش می‌دهد، و آن را یک داروی موثر برای دیابت تبدیل می‌کند. متاسفانه تعداد هیولاهای گیلا در حال کاهش است.

مارمولک‌ها از بیماری لایم جلوگیری می‌کنند

مارمولک,اخبار جالب,خبرهای جالب,خواندنی ها و دیدنی ها

به لطف مارمولک‌های خاصی که در کالیفرنیا زندگی‌ می‌کنند، کالیفرنیایی‌ها نباید نگران شیوع بیماری لایم باشند. بیماری لایم نوعی عفونت اسپیروکتی چندسیستمی است. عوامل این بیماری به وسیله نیش کنه‌ منتقل می‌شوند. تحقیقات نشان داده که جایی که مارمولک‌ها وجود دارند تعداد کنه‌ها بیشتر می‌شود، چون مارمولک‌ها میزبان آن‌ها می‌شوند. اما نوعی پروتئین در خون مارمولک هست که باکتری عامل لایم را در کنه می‌کشد و آن‌ها را برای انسان بی‌خطر می‌کند. 

خون سبز مارمولک بیماری‌های انسان را درمان می‌کند

مارمولک,اخبار جالب,خبرهای جالب,خواندنی ها و دیدنی ها

مارمولک‌های رنگی نه فقط از نظر ظاهری بلکه از نظر کاربردی هم منحصر به فرد هستند. خون برخی از مارمولک‌ها به خاطر یک محصول زاید سمی به نام بیلیوردین، سبز است. دانشمندان هنوز از خواص خون سبز یا اینکه چطور مارمولک‌ها زنده می‌مانند و رشد می‌کنند، مطمئن نیستند. اما گمان می‌کنند برای درمان بیماری‌های خونی مثل مالاریا و زردی مفید باشد. 

bartarinha.ir
  • 10
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش