یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
۲۳:۴۰ - ۱۵ تير ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۴۱۸۳۵
نجوم و فضا

کشف سیاراتی که از آسمان آن‌ها الماس می‌بارد

سیاره,بارش الماس در سیارات

شمارش معکوس برای آغاز فعالیت تلسکوپ فضایی جیمز وب در حالی شروع شده است که دانشمندان بي صبرانه منتظر دریافت تصاویر دو غول گازی منظومه شمسی هستند، مکان هایی که گفته می شود در آن ها از آسمان الماس می بارد.

این دو سیاره غول پیکر ، یعنی نپتون و اورانوس، در نگاه اول ممکن است تنها به شکل توپ های بزرگ ملال آوری متشکل از شماری ملکول کسل کننده بنظر بیایند. با این حال اخترشناسان می گویند زیر لایه های فوقانی این سیاره های یخی ممکن است چیزی تماشایی وجود داشته باشد: «بارانی مدام از الماس».

به گفه دانشمندان مطالعات کنونی نشان می دهد جو این سیارات چنان دما و فشار بالایی دارد که میتواند کربن را به الماس تبدیل کند. دانشمندان تخمین می زنند هسته های این سیارات در حدود ۶۷۰۰ در جه سانتی گراد و فشاری ۶ میلیون برابر جو زمین داشته باشند. هر چند در لایه های بیرونی دما و فشار تا ۱۷۰۰ درجه سانتیگراد و ۲۰۰ هزار برابر فشار جو زمین افت می کند.

پژوهشگران باتوجه به داده های موجودی که درباره اورانوس و نپتون در اختیار دارند دریافته ند که سطوح بالای متان در جو این سیارات وجود دارد. این متان پس از برهم کنش با نور خورشید (Sunlight) ورودی به جو به هیدروکربن ها تجزیه می شود و سپس این هیدروکربن ها نیز به نوبه خود درهم می شکنند.

کربن آزاد شده در این فرآیند زیر فشار و دمای شدید الگوهای کریستالی الماس را تشکیل می دهد. این الماس های متراکم به دلیل داغی زیاد به سمت بالا شناور میشوند، بعد از آن سرد شده بر سطح سیارات می بارند و چرخه بارش بارها و بارها تکرار می شود.

به گفته اخترشناسان بهترین راه برای اثبات این فرضیه اعزام فضا پیما (Spacecraft) به اورانوس یا نپتون است، اما آخرین باری که سازمان فضایی آمریکا ناسا ماموریتی را برای رصد این دو سیاره تعریف کرد اعزام فضاپیمای «وویجر ۲» در دهه ۸۰ میلادی بود. از آن زمان تا کنون هیچ مأموریت پیگیری دیگری توسط این سازمان آغاز نشده است و درنتیجه مشاهدات دانشمندان عمدتاً به داده های تلسکوپی نظیر هابل محدود شده است.

با منتفی بودن تحقق گزینه اعزام فضاپیما در آینده نزدیک، پژوهشگران برای بازسازی وضعیت آب و هوایی این سیاره ها رو به محیط های آزمایشگاهی آورده اند و در سال های اخیر برای نخستین بار آزمایشی را برای کشف چگونگی شکل گیری الماس در این سیارات در آزمایشگاه شتاب دهنده ملی دانشگاه استنفورد آمریکا (SLAC) طراحی و اجرا کرده اند.

تیم دانشمندان در این دانشگاه برای درک بهتر فعل و انفعال عجیب مولکولی، شرایط جوی نپتون را در آزمایشگاه بازسازی کردند. در این آزمایش محققان به جای متان که در این سیارات وجود دارند از ماده شیمیایی استیروفوم استفاده کردند و سپس از لیزر نوری برای تولید امواج شوک بهره گرفتند. نتیجه حیرت آور بود چرا‌که وقتی امواج شوک به هم رسیدند، دما در محیط به ۴۷۰۰ درجه سانتیگراد رسید و فشار تا ۱.۵ میلیون بار بالا رفت.

دومینیک کراوس، فیزیکدان موسسه تحقیقاتی هلمهولتز- زنتروم درسدن- روزندورف در آلمان، درباره فشار تولید شده در آزمایش می گوید: «این معادل این است که ۲۵۰ فیل آفریقایی با هم روی سطحی به اندازه یک ناخن انگشت ایستاده باشند.»

در این آزمایش دانشمندان برای نخستین بار واکنش شیمیایی درون ماده غیرکریستالی را مشاهده کردند. هیدروکربن ها از هم جدا شدند و کربن به سرعت به الماس تغییر شکل داد.

دانشمندان همچنین دریافتند که وضعیتی مشابه به زحل (Saturn) نیز میتواند در مقیاسی عظیم تر در جو این سیارات رخ دهد. فضاپیمای وویجر ۲ پیشتر با استفاده از آزمایشات امواج پلاسما ثابت کرده بود که صاعقه های مهیبی در اتمسفر این سیارات به وقوع می پیوندد. این رعد و برق های عظیم باعث تبدیل متان به دوده یا کربن و قطعات گرافیت سخت میشوند و در طول زمان سرانجام الماس تولید می کند.

تخمین زده می شود در زحل سالانه حدود هزار تن الماس تولید شود هرچند به دلیل شرایط سخت حاکم بر سیاره تا کنون کسی نتوانسته است از نزدیک آنها را مشاهده کند. دکتر کوین بینز، از دانشگاه ویسکانسین- مدیسون و آزمایشگاه پیشرانه جت ناسا، می گوید قطر بزرگترین الماس ها، که به این روش تولید میشوند، تا یک سانتیمتر می رسد.

پژوهشگران از روی نتایج آزمایش خود تخمین می زنند که ورقه های الماس باعث ایجاد انرژی گرانشی شده و متعاقبا به هنگام بارش روی سطح سیاره انرژی گرمایی تولید می کنند. این فعل و انفعال توضیح می دهد که چرا هسته نپتون مقدار زیادی انرژی، تقریبا دو برابر خورشید، تولید می کند.

نائومی رو گرنی، اخترفیزیکدان و محقق در مرکز پروازهای فضایی گدارد ناسا، می گوید تحقیقات جدید آزمایشگاهی چشم اندازی از وضعیت منظومه های فراخورشیدی را پیش چشم دانشمندان می گذارد.

per.euronews.com
  • 9
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش