سه شنبه ۰۴ دی ۱۴۰۳
۱۶:۳۷ - ۱۶ آبان ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۸۱۳۲۴
نجوم و فضا

چقدر زمان برای سفر ایمن به مریخ لازم است؟

مریخ,سفر به مریخ
جدیدترین تحقیقات دانشمندان حاکی از آن است که اگرچه انسان روزی به مریخ می رود ولی نباید چنین سفری بیش از چهار سال طول بکشد.

به گزارش آنا، خروج از جو زمین و ورود به فضا همواره برای بسياري از افراد و علاقه مندان به نجوم جذاب بوده است. اما سفر بلندمدت به فضا، به عنوان مثال مأموریت به مریخ (Mars) تا چه اندازه ایمن خواهد بود؟ مدتی پیش ایلان ماسک، یکی از چهره های برجسته فناوری در عصر حاضر گفته بود: «رفتن به مریخ طولانی، خطرناک و سخت است و امکان دارد زنده برنگردید. اما یک ماجراجویی باشکوه و یک تجربه شگفت انگیز خواهد بود.»

ماسک در این گفتگو که آوریل امسال انجام داد هیچ ابایی از این نداشت که با صراحت بگوید: «راستش را بخواهید یک عده از مردم احتمالاً در همان ابتدا خواهند مُرد. ما نمی خواهیم کسی را مجبور کنیم. فقط مخصوص داوطلبان است.» همین موضوع باعث شد که مسئله ایمنی سفر به مریخ که مدتی است آژانس های مختلف فضایی از آن صحبت می کنند بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.

حال نتایج تحقیقات جدیدی نشان می دهد سفر به مریخ به مدت چهار سال غیرممکن نیست. البته هنوز هیچ آژانس فضایی تاریخ قطعی برای سفر به مریخ تعیین نکرده است. اسپیس ایکس در دسامبر سال گذشته با قطعیت اعلام کرد که بسیار مطمئن است تا ۲۰۲۶ انسان را به مریخ اعزام خواهد کرد. با این حال تخمین ناسا چیز دیگری است. آن ها گمانه زنی کرده اند که این اتفاق تا ۲۰۳۰ رخ نخواهد داد. اما سفر به مریخ چگونه خواهد بود؟

اعزام مسافران به مریخ مستلزم آن است که دانشمندان و مهندسان بر یک سری از موانع تکنولوژیکی و ایمنی غلبه کنند. یکی از این تهدیدها، خطر جدّي ناشی از تابش و مواجهه با ذرات خورشید و ستاره های دور است.

ذرات و تابش ستارگان، بلای جان

خورشید و سایر ستاره ها هر لحظه از خود ذراتی را به اطراف صادر می کنند که در صورت برخورد با انسان میتواند برایمان تهدیدآمیز باشد. به لطف میدان مغناطیسی زمین بسياري از عوامل تهدید هرگز وارد جو نمی شوند. ولی اوضاع در خارج از سیاره آبی به گونه دیگری است. در مدل سازی مشخص شد که داشتن پوسته فضا پیما (Spacecraft) از ماده ای نسبتاً ضخیم میتواند به محافظت از فضانوردان در برابر تشعشعات کمک کند.

در مقاله جدیدی که در مجله «اسپیس ودر» (Space Weather) منتشر شده است، یک تیم بین المللی از دانشمندان فضایی، از جمله محققان «یوسی ال ای» (UCLA)، با یک «بله» و یک «خیر» به این دو پرسش پاسخ داده اند. پاسخ به دو پرسش کلیدی تا حد زیادی کمک می کند تا دانشمندان بتوانند بر موانعی که پیش رویشان است غلبه کنند:اولاً اینکه آیا تشعشع ذرات در طول سفر رفت وبرگشت به سیاره سرخ خطری بیش از حد برای زندگی انسانها ایجاد می کند؟ و ثانیاً آیا زمان دقیق ماموریت به مریخ می تواند به محافظت از فضانوردان و فضاپیما دربرابر تابش کمک کند؟

مسأله کلیدی این است که نظریات ایلان ماسک پذیرفتنی نیست و بشر فقط زمانی باید پا به مریخ بگذارد که مطمئن باشد می تواند با خیال راحت به آن جا سفر کند و همچنین از آنجا به زمین برگردد. حال نتایج جدید تحقیقات پژوهشگران نشان می دهد این سفر به شرطی که فضاپیما دارای حفاظ کافی باشد و سفر رفت وبرگشت کوتاه تر از تقریباً چهار سال باشد، نشدنی نیست. ولی زمان مأموریت انسان به مریخ درواقع می تواند در موفق بودن یا نبودن آن تفاوت ایجاد کند: دانشمندان تشخیص داده اند که بهترین زمان برای سفر به مریخ از زمین، وقتی است که فعالیت خورشیدی در اوج خود باشد که به «مکسیمم خورشیدی» (solar maximum) معروف است.

مریخ,سفر به مریخ

بشر به فناوری حفاظت در برابر ذرات دست یافته است

محاسبات دانشمندان نشان می دهد که میتوان یک فضاپیمای حاضر در مریخ را از ذرات پرانرژی خورشید محافظت کرد زیرا در «مکسیمم خورشیدی»، خطرناک ترین و پرانرژی ترین ذراتی که از کهکشان های دور می آیند با افزایش فعالیت خورشیدی منحرف می شوند. سفر به مریخ غیرقابل تصور نیست. به گفته یوری اشپریتس (Yuri Shprits)، متخصص ژئوفیزیک از UCLA «بطور متوسط پرواز به مریخ حدود ۹ ماه به طول می انجامد بنابراین بسته به زمان پرتاب و سوخت موجود محتمل است که انسان طی یک ماموریت بتواند در کم تر از دو سال به مریخ برسد و دوباره به زمین بازگردد.» البته قابل ذکر است که این تحقیق تنها روی همین مسئله تمرکز کرده و مسائلی همچون تأمین غذا و استحمام و... برای مدت ۲ سال یا ۴ سال هنوز به یک سرحد نهایی نرسیده است.

اشپریتس می گوید: «این تحقیق نشان می دهد در حالی که تابش های فضایی، محدودیت های شدیدی را در مورد سنگینی فضاپیما و زمان پرتاب ایجاد می کنند و مشکلات فنی را برای ماموریت به مریخ به وجود می آورد، ولی درمجموع چنین مأموریتی قابل اجرا است.»

نه به سفر طولانی‌تر از چهار سال

با این وجود محققان مأموریتی طولانی تر از چهار سال را توصیه نمی کنند زیرا طولانی تر بودن سفر میتواند فضانوردان را در معرض میزان خطرناکی از تشعشعات کیهانی در طول سفر رفت وبرگشت قرار دهد. این محاسبات حتی با این فرض انجام شده که آن ها در هنگامی که نسبتاً امن تر از زمان های دیگر است، به مریخ بروند. در این تحقیق همچنین ذکر شده است که خطر اصلی چنین پروازی ذرات خارج از منظومه شمسی خواهد بود.

مریخ,سفر به مریخ

اشپریتس و همکارانش از «ام آی تی » (UCLA،( MIT، مؤسسه علم و فناوری اسکالکوو مسکو و انستیتوی تحقیقاتی «جی اف زد» (GFZ) آلمان، مدل های ژئوفیزیکی تابش ذرات را برای یک چرخه خورشیدی با مدل هایی از نحوه تأثیر تابش بر مسافر انسانی و یک فضاپیما بررسی کردند. در مدل سازی مشخص شد که داشتن پوسته فضاپیما از ماده ای نسبتاً ضخیم میتواند به محافظت از فضانوردان در برابر تشعشعات کمک کند اما اگر ضخامت این محافظ بسیار زیاد باشد در واقع می تواند میزان تابش ثانویه را که در معرض آن قرار می گیرند افزایش دهد.

دو نوع اصلی تابش خطرناک در فضا، ذرات پرانرژی خورشید و اشعه های کیهانی از کهکشان های دیگر است. شدت هر دو نوع تابش ولی به فعالیت خورشید بستگی دارد. اشپریتس می گوید: «فعالیت پرتوهای کیهانی در ۶ تا ۱۲ ماه پس از مکسیمم خورشیدی به کم ترین حد خود میرسد در حالیکه شدت ذرات انرژی خورشیدی (Solar energy) در مکسیمم خورشیدی بالاتر است.»

  • 16
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش