یکشنبه ۱۷ تیر ۱۴۰۳
۲۲:۱۸ - ۲۸ مرداد ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۵۲۸۲۳
نجوم و فضا

تلسکوپ فضایی بر روی جستجوی جواهرات تمرکز می‌کند

تلسکوپ فضایی جیمز وب,تلسکوپ فضایی جیمز وب در جستجوی جواهرات
روی زمین، بسیاری از این مواد معدنی به صورت جواهرات وجود دارند و یک زمین شناس آنها را به صورت سنگ مطالعه می کند، اما همین جواهرات می توانند ابرهای سیارات فراخورشیدی را تشکیل دهند.

ستاره شناسان به دنبال ابرهای ساخته شده از کانی ها و فلزات تبخیر شده در سیارات فراخورشیدی دوردست هستند و در این راه از تلسکوپ فضایی جیمز وب کمک می گیرند.

به گزارش ایسنا به نقل از اسپیس، تلسکوپ فضایی جیمز وب قرار است توجه خود را به اتمسفر سیاره های فراخورشیدی مملو از سنگ های تبخیر شده و بلورهایی مانند کرندوم و پروسکایت که تشکیل دهنده جواهرات روی زمین هستند، معطوف کند.

سیاره های مشتری داغ، که غول های گازی بسیار نزدیک به ستاره های خود هستند، به قدری داغ می شوند که عناصر سنگی، مواد معدنی و فلزات در آن ها به صورت بخار وارد اتمسفر می شود.

تیفانی کاتاریا (Tiffany Kataria)، دانشمند سیارات فراخورشیدی در آزمایشگاه پیشرانش جت سازمان ناسا، در بیانیه ای گفت: روی زمین، بسیاری از این مواد معدنی به صورت جواهرات وجود دارند و یک زمین شناس آنها را به صورت سنگ مطالعه می کند، اما همین جواهرات می توانند ابرهای سیارات فراخورشیدی را تشکیل دهند.

چنین کانی هایی پیش از این نیز در جو سیارات فراخورشیدی کشف شده بودند. در سال ۲۰۱۷، ستاره شناسان با استفاده از تلسکوپ بسیار بزرگ (VLT) در رصدخانه جنوبی اروپا در شیلی، وجود اکسید تیتانیوم را در جو مشتری داغی به نام "WASP- ۱۹b" شناسایی کردند. سه سال بعد، تلسکوپ وی ال تی بخار آهن را در سمت رو به خورشید مشتری داغی به نام "WASP- ۷۶b" مشاهده کرد.

بسياري از مشتری های داغ از نظر جزر و مدی قفل هستند یعنی همیشه نیمکره یکسانی از آن ها رو به ستاره میزبانشان قرار دارد، این موضوع منجر به گرم شدن بسیار زیاد آن ها می شود. در مورد سیاره "WASP- ۷۶b"، دمای هوا در بخش رو به خورشید به ۴۰۰۰ درجه فارنهایت (۲۲۰۰ درجه سانتی گراد) میرسد و سمت تاریک این سیاره تنها ۲۷۰۰ درجه فارنهایت (۱۵۰۰ درجه سانتیگراد) دما دارد، اما به اندازه کافی خنک است که آهن در اتمسفر متراکم شود و به صورت بارانی از فلز مذاب روی سطح سیاره بریزد.

پیش از این، این عناصر و مواد معدنی در اتمسفر سیارات فراخورشیدی شناسایی شده بودند. اکنون، وضوح بالای تلسکوپ فضایی وب قادر خواهد بود مستقیماً این کانی ها را بعنوان ابر تشخیص دهد و ترکیب آنها را با استفاده از طیف سنجی اندازه‌گیری کند.

کاتاریا می گوید: ابرها موارد زيادي در مورد ترکیبات شیمیایی موجود در جو به ما می گویند.

تلسکوپ فضایی جیمز وب,تلسکوپ فضایی جیمز وب در جستجوی جواهرات

به عنوان مثال، در سیاره "WASP- ۱۹b"، اکسید تیتانیوم گرما را جذب می کند و باعث وارونگی دما می شود که در آن جو بالای سیاره گرم تر از جو پائین تر است، جایی که معمولاً وقوع پدیده ای معکوس آن انتظار می رود.

جیمز وب تاکنون اتمسفر سیارات فراخورشیدی را مشاهده کرده است و ابرهایی از آب را در جو سیاره فراخورشیدی "WASP- ۹۶b" شناسایی کرده که دانشمندان تصور می کردند اصلا ابری ندارد. در طول اولین سال از مشاهدات خود، وب به بررسی جو بسیاری از سیارات فراخورشیدی دیگر خواهد پرداخت.

کاتاریا خود در تعدادی از پروژه ها مشارکت دارد، از جمله در پروژه ای برای توصیف جو مشتری بسیار داغ "WASP- ۱۲۱b"، که ۸۵۰ سال نوری از ما فاصله دارد.

یکی دیگر از پروژه های کاتاریا با جیمز وب رصد مشتری داغ "HD ۸۰۶۰۶b" است که در فاصله ۲۹۰ سال نوری از زمین قرار دارد و در مداری بسیار غیرعادی قرار دارد که آن را تا ۲.۸ میلیون مایل (۴.۵ میلیون کیلومتر) به ستاره میزبان نزدیک و تا ۸۱ مایل (۱۳۱ میلیون کیلومتر) از آن دور می کند. بنابراین، دمای سیاره" HD ۸۰۶۰۶b" از ۹۳۰ درجه فارنهایت( ۵۰۰ درجه سانتیگراد) به ۲۲۰۰ درجه فارنهایت (۱۲۰۰ درجه سانتیگراد) در عرض چند ساعت افزایش می یابد. مدل های رایانه ای طوفان های شدید و بادهایی با سرعت ۱۵ برابر صوت را برای این سیاره پیش بینی می کنند. کاتاریا امیدوار است که جیمز وب بتواند این رویدادها را رصد کند.

در نهایت، کاتاریا پروژه ای را به همراه برایان کیلپاتریک (Kilpatrick) از موسسه علمی تلسکوپ فضایی در بالتیمور برای ایجاد" نقشه های سه بعدی گرفتگی"( ۳D eclipse maps) از سیاره فراخورشیدی "HD ۱۸۹۷۳۳b" با ابزار مادون قرمز میانی جیمز وب رهبری می کند. نقشه کسوف زمانی ساخته می شود که سیاره ای پشت ستاره خود حرکت کند. دانشمندان میتوانند از آن برای ترسیم جو سیاره استفاده کنند.

این سیاره فراخورشیدی که ۶۴.۵ سال نوری از زمین فاصله دارد، در سال ۲۰۰۵ کشف شد و از آن زمان به یکی از بهترین مشتری های داغ مورد مطالعه تبدیل شده است. چندین پروژه دیگر نیز "HD ۱۸۹۷۳۳b" را با استفاده از جیمز وب مشاهده خواهند کرد که از جمله آن ها میتوان به تلاش برای انجام یک بررسی عمیق در مورد ترکیبات مولکولی جو سیاره و تعیین ترکیب ابرهای موجود در آن، و همچنین تلاش برای جستجوی ذرات معلق مواد معدنی تبخیر شده در جو اشاره کرد.

جو سیارات فراخورشیدی کوچک تر و سنگی نیز توسط تلسکوپ وب مورد بررسی قرار خواهد گرفت. محققان ترکیبات اتمسفر سیاره "۵۵ Cancri e" که یک ابر زمین با جرم هشت برابر سیاره ما است را اندازه گیری خواهند کرد. دانشمندان همچنین امیدوارند بتوانند تعیین کنند که آیا هوای این سیاره به اندازه کافی گرم است که از آسمان آن گدازه ببارد یا خیر.

  • 14
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش