دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۲۱:۰۵ - ۰۱ شهریور ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۶۰۱۱۵
نجوم و فضا

ابداع یک مدل جدید برای حل معمای مربوط به وجود مونوکسید کربن در مهدهای سیاره‌ای

محققان یک مدل جدید برای حل معمای مربوط به وجود مونوکسید کربن در مهدهای سیاره‌ای ابداع کردند.

پژوهشگران آمریکایی، یک مدل جدید را ابداع کرده اند که پاسخی را برای معمای حل نشده مربوط به وجود مونوکسید کربن در" مهدهای سیاره ای" ارائه می دهد.

به گزارش ایسنا به نقل از وب سایت رسمی "دانشگاه کالیفرنیا، سانتا کروز" (UCSC)، ستاره شناسان اغلب مونوکسید کربن را در "مهدهای سیاره ای" (planetary nurseries) مشاهده می کنند. این ترکیب فوق العاده روشن معمولا در "قرص های پیش سیاره ای" (Protoplanetary disk)، بسیار رایج است. قرص های پیش سیاره ای، مناطقی از غبار و گاز هستند که در آن ها، سیارات در اطراف ستاره های جوان تشکیل می شوند. این امر، آن ها را به هدف اصلی دانشمندان تبدیل می کند.

طی یک دهه گذشته، اطلاعات جدیدی در مورد مشاهدات مونوکسید کربن اضافه نشده است. اگر پیش بینی های کنونی ستاره شناسان در مورد فراوانی مونوکسید کربن درست باشد، بخش قابل توجهی از این ماده در قرص های پیش سیاره ای مشاهده شده وجود ندارد.

یک همکاري بینارشته ای در دانشگاه کالیفرنیا، سانتا کروز که به سرپرستی دکتر "دایانا پاول" (Diana Powell)، پژوهشگر این دانشگاه انجام شده، راهکاری را برای این معما ارائه داده است.

پاول با همکاری "روث موری کلی" (Ruth Murray- Clay)، استاد اخترفیزیک دانشگاه کالیفرنیا، سانتا کروز و "زی ژانگ" (Xi Zhang)، استاد علوم زمینی و سیاره ای این دانشگاه، مدل جدیدی را ابداع کرده که نشان می دهد مونوکسید کربن در ساختار یخی درون قرص های تشکیل دهنده سیاره پنهان شده است. پیش بینی های این مدل با مشاهدات "آرایه میلی متری بزرگ آتاکاما" یا "آلما" (ALMA) تائید شد.

پاول اظهار‌کرد: این امکان دارد یکی از بزرگترین مشکلات حل نشده در مورد قرص های تشکیل دهنده سیاره باشد. بسته به سیستم مشاهده شده، مونوکسید کربن میتواند بین سه تا ۱۰۰ برابر کم تر از آن چه باید باشد و تا مقدار بسیار زیادی کاهش یابد.

عدم دقت در اندازه‌گیری مونوکسید کربن میتواند پیامدهای قابل توجهی برای حوزه اخترشیمی داشته باشد. پاول افزود: مونوکسید کربن اساسا برای بررسی همه اطلاعاتی که در مورد قرص های پیش سیاره ای می دانیم، از جمله جرم، ترکیب و دما استفاده می شود. این میتواند بدان معنا باشد که بسیاری از نتایج ما در مورد قرص ها، مغرضانه و غیر قابل اطمینان بوده اند زیرا ما این ترکیب را به اندازه کافی درک نکرده ایم.

پاول در دوره دانشجویی بهمراه موری، به بررسی تشکیل سیاره در قرص های پیش سیاره ای پرداخت و در پروژه ای جداگانه به همراه ژانگ، فیزیک ابر را در جو سیاره ای مطالعه کرد. پژوهش او در این دو زمینه، الهام بخش بود تا یک روش مدل سازی را برای درک نحوه تشکیل شدن ذرات یخ در قرص های تشکیل دهنده سیاره اعمال کند. ژانگ گفت: یخ ها، بخش های سازنده بسیار مهم سیارات هستند.

پاول، تغییراتی را در یک مدل اخترفیزیکی ایجاد کرد که برای مطالعه ابرها در سیارات فراخورشیدی یا سیارات فراتر از منظومه شمسی استفاده می شود. وی افزود:نکته ای که واقعا در مورد این مدل ویژه به شمار می رود ، این است که فیزیک دقیقی را برای بررسی چگونگی تشکیل شدن یخ روی ذرات دارد. بنابراین، می توان بررسی کرد که یخ چگونه روی ذرات کوچک تشکیل می شود و چگونه متراکم می گردد. این مدل به دقت بررسي ميکند که یخ کجاست، روی چه ذره ای قرار دارد، ذرات چقدر بزرگ هستند، چقدر کوچک هستند و چگونه حرکت می کنند.

پاول، مدل اقتباس شده را روی قرص های سیاره ای به کار برد؛ با این امید که بتواند درک عمیقی را در مورد چگونگی تکامل مونوکسید کربن در مهدهای سیاره ای ایجاد کند. سپس برای آزمایش اعتبار مدل، خروجی آن را با مشاهدات واقعی آلما در مورد مونوکسید کربن موجود در چهار قرص پیش سیاره ای شناخته شده بررسی کرد.

این مدل جدید با همه مشاهدات آزمایش شد و نشان داد که چهار قرص پیش سیاره ای در واقع اصلا مونوکسید کربن را از دست نداده اند؛ بلکه مونوکسید کربن به تازگی به یخ تبدیل شده که در حال حاضر با تلسکوپ نمی توان آنرا تشخیص داد.

موری اظهار‌کرد: این نتایج جدید، نمونه ای الهام بخش در مورد روش بینارشته ای به شمار می روند که در برنامه موسوم به "Astrobiology Initiative" دانشگاه کالیفرنیا، سانتا کروز استفاده شده است. این یک نقطه اوج بود که بینش هایی را در مورد فیزیک ابر به ارمغان آورد و این نتیجه غیرمنتظره را ارائه داد.

ژانگ اظهار‌کرد: برای من شگفت آور بود که میکروفیزیک این ذرات یخ در مقیاس بسیار کوچک دارای چنان تأثیری است که اثرات آنرا میتوان از فاصله دور هنگام رصد قرص های پیش سیاره ای تشخیص داد.

پاول اظهار‌کرد: رصدخانه های رادیویی مانند آلما به ستاره شناسان امکان می‌دهند تا مونوکسید کربن فضا را در فاز گازی آن مشاهده کنند ولی تشخیص یخ به ویژه تشکیلات بزرگ یخ با فناوری های کنونی، بسیار دشوارتر است.

این مدل نشان می دهد که برخلاف تفکر قبلی، مونوکسید کربن روی ذرات بزرگ یخ به ویژه پس از گذشت یک میلیون سال تشکیل می شود. مونوکسید کربن پیش از یک میلیون سال، گازی فراوان و قابل تشخیص در قرص ها است.

پاول گفت: این موضوع، اطلاعات مربوط به نحوه توزیع یخ و گاز در قرص ها را تغییر می دهد. همچنین، نشان می دهد که مدل سازی های دقیق از این دست، برای درک اصول این محیط ها مهم است.

پاول امیدوار است که مدل او بتواند با استفاده از مشاهدات "تلسکوپ جیمز وب" (JWST) که شاید به اندازه کافی قوی باشد تا نهایتا یخ موجود در قرص ها را تشخیص دهد، اعتبار بیشتری پیدا کند اما برای دیدن نتایج هنوز باید صبر کرد.

پاول که علاقمند تغییرات مرحله ای و فرآیندهای پیچیده ورای آن است، می گوید که از تأثیر آن ها وحشت دارد. وی افزود: فیزیک تشکیل یخ در مقیاس کوچک، بر شکل گیری و تکامل قرص ها تأثیر می گذارد و این واقعا جالب است.

این پژوهش، در مجله "Nature Astronomy" به چاپ رسید.

  • 14
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش