دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۷:۵۵ - ۰۹ آبان ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۸۰۹۶۳
نجوم و فضا

اقیانوس باستانی که در مریخ وجود دارد

مریخ,اقیانوس باستانی مریخ
یک اقیانوس باستانی در مریخ پیدا شد.

یک سوال مهم در تاریخ مریخ این است که آیا این سیاره اقیانوسی در نیمکره شمالی کم ارتفاع خود دارد یا خیر.

به گزارش سیناپرس، در یک مطالعه جدید دانشمندان دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا شواهدی را ارائه می کنند که نشان می دهد:یک اقیانوس باستانی در حوضه نیمکره شمالی مریخ در طول دوره نوآش یا هسپرین وجود داشته است. این نقشه ها قانع کننده ترین شواهدی را ارائه می کنند که ثابن می کند سطح خشن و یخ زده کنونی سیاره پیشتر اینگونه نبوده و سطح دریا مطابق با یک دوره طولانی هوای گرم و مرطوب بالا رفته است.

بنجامین کاردناس (Benjamin Cardenas) استادیار علوم زمین شناسی در ایالت پن و پژوهشگر اصلی این مطالعه، گفت: آنچه بلافاصله بعنوان یکی از مهم ترین نکات در این جا به ذهن خطور می کند این است که وجود اقیانوسی با این اندازه به معنای پتانسیل زيادي برای اثبات زندگی است.

همچنین وجود این اقیانوس (Ocean) در مورد آب و هوای باستانی و تکامل آن به ما اطلاعات جالبی ارائه می کند. بر اساس این یافته ها، ما می دانیم که در مریخ باید دوره ای وجود می داشته که به اندازه کافی گرم بوده و جو به اندازه کافی ضخیم بوده که در یک زمان این مقدار آب مایع را تحمل می کرده است.

با استفاده از داده های توپوگرافی، تیم تحقیقاتی توانست شواهد قطعی از یک خط ساحلی تقریبا ۳.۵ میلیارد ساله با تجمع رسوبی قابل توجه و حداقل ۹۰۰ متر ضخامت که صدها هزار کیلومتر مربع را پوشش می دهد، نشان دهد.

کاردناس در این مورد می گوید: کار جدید و بزرگی که ما در این مطالعه انجام دادیم این بود که درباره مریخ (Mars) از نظر چینه شناسی و سابقه رسوبی آن تحقیق کنیم. بر روی زمین، ما تاریخچه آبراه ها را با نگاهی به رسوبات ته نشین شده در طول زمان ترسیم کردیم که آن را چینه شناسی می نامیم. این ایده که آب رسوبات را حمل می کند و شما میتوانید تغییرات روی زمین را با درک چگونگی انباشته شدن رسوب اندازه گیری کنید، دقیقا کاری است که ما این جا انجام داده ایم.

این گروه تحقیقاتی داده های ناسا و ارتفاع سنج لیزری مدارگرد مریخ را با استفاده از نرم افزار ایجاد شده توسط سازمان زمین شناسی ایالات متحده نقشه برداری کرد. محققان تقریبا ۶۵۰۰ کیلومتر پشته رودخانه ای پیدا کرده و آن ها را در ۲۰ سیستم سازماندهی کردند تا نشان دهند که برآمدگی ها احتمالاً بقایای یک خط ساحلی قدیمی در مریخ هستند که به دلتای رودخانه ها یا کمربندهای کانال زیر دریا فرسایش یافته است.

کاردناس می گوید:عناصر تشکیل دهنده سنگی مانند ضخامت های سیستم پشته، ارتفاعات، مکان ها و جهت های احتمالی جریان رسوبی به تیم پژوهشی کمک کرد تا تکامل جغرافیای دیرینه منطقه را درک کند. منطقه ای که زمانی اقیانوسی بود، اکنون به نام Aeolis Dorsa شناخته می شود و متراکم ترین مجموعه از برآمدگی های رودخانه ای روی این سیاره را در خود جای داده است.

روی سطح، حوضه های رسوبی باستانی حاوی سوابق چینه شناسی از آب و هوا و حیات در حال تکامل است. اگر دانشمندان بخواهند شواهدی از حیات در مریخ (Mars) بیابند، اقیانوسی به بزرگی اقیانوسی که زمانی Aeolis Dorsa را پوشانده بود منطقی ترین مکان برای شروع این حیات خواهد بود.

به گفته دانشمندان، این یافته بزرگترین مأموریت جستجوی نشانه حیات در مریخ تا کنون است. این اقیانوس یک توده آبی غول پیکر از رسوبات بوده و احتمالاً حامل مواد مغذی است. این دقیقاً همان مکانی است که زندگی مریخی های باستانی در آن می توانست تکامل یافته باشد.

کاردناس در پایان گفت: چینه شناسی که در مریخ استفاده شد کاملاً شبیه چینه شناسی روی زمین است. بله، ادعای بزرگی بنظر میرسد که بگوییم سوابقی از آبراه های بزرگ در مریخ کشف کرده ایم، ولی در واقعیت، چینه شناسی به آسانی آنرا ثابت می کند.

شرح کامل این مطالعات در آخرین شماره مجله Geophysical Research منتشر شده است.

  • 11
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش