گرمایش جهانی یکی از مهم ترین مسائل زیست محیطی است که زمین را تهدید می کند و دانشمندان به دنبال راهکارهای مختلفی برای مقابله با آن هستند. حالا در تحقیقاتی جدید به راه حل نسبتاً عجیبی برای محافظت از زمین در برابر گرمای خورشید اشاره شده است:غبار ماه.
محققان دانشگاه یوتا و مرکز اخترفیزیک هاروارد- اسمیتسونین در ایده خود توضیح داده اند که پرتاب غبار جمع آوری شده از ماه به مداری پایدار، می تواند بخشی از نور خورشید (Sunlight) را مسدود کند.
دانشمندان در مقاله خود که در ژورنال PLOS منتشر شده است، توضیح می دهند که به جای پرتاب غبار از زمین به مداری پایدار برای مسدودکردن مقدار کمی از نور خورشید ، قصد دارند تا غبار ماه را استخراج کنند و آن را به محل مورد نظر خود بفرستند. این کار دو مزیت بهمراه دارد: اول اینکه انجام آن از یک ایستگاه فضایی در ماه به انرژی جنبشی کمتری نیاز دارد و دوم این که تمام گردوغباری که برای انجام آن موردنیاز است، به راحتی در ماه پیدا می شود.
گرمایش جهانی
تیم تحقیقاتی برای تعیین اینکه آیا این روش واقعاً باعث خنک شدن زمین خواهد شد یا خیر، مدل های شبیه سازی شده پیچیده ای را آزمایش کرده اند که حرکت غبار در مدار را تجزیه و تحلیل می کند. ایده اولیه دانشمندان این بود که یک ایستگاه غبارپاشی را در نقطه L1 لاگرانژی قرار دهند؛ جایی که کشش گرانشی خالص بین خورشید و زمین در تعادل بین دو جرم آسمانی است. بااین حال، ذخیره کردن گردوغبار در این ایستگاه شناور کار دشواری خواهد بود.
به گفته محققان، ایده امکان پذیر ساخت یک ایستگاه در ماه و بیرون ریختن گردوغبار از سطح آن برای ایجاد یک ابر موقت است که میتواند ۱ تا ۲ درصد از نور خورشید را مسدود کند. طبق مطالعه آنها، این تیم کاهش ۱.۸ درصد تابش خورشید را هدف خود قرار داده که معادل حذف حدود ۶ روز کاملاً خورشیدی از یک سال استاندارد است.
البته این طرح نیز معایب خاص خود را بهمراه دارد؛ اول از همه، دانشمندان هیچ کنترلی بر رفتار این ابر غبار نخواهند داشت و درحالی که مطمئن هستند که گردوغبار به زمین بازنمی گردد یا به طور ناخواسته به یک منظره یخ زده ، تاریک و جهنمی تبدیل نمی شود، اعتراف کرده اند که پس از رهاکردن گردوغبار، عملاً هیچ راهی برای هدایت و کنترل آن وجود ندارد. عیب دوم به عدم وجود تاریخ اجرای مشخص و همچنین بودجه کافی برای ساخت یک ایستگاه در ماه مربوط می شود.
- 11
- 5