سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۲۰:۱۴ - ۰۳ آبان ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۸۰۰۱۳۹
نجوم و فضا

چرا در پلوتو شاهد وجود کوه‌های پوشیده از برف هستیم؟

وجود کوه‌های پوشیده از برف در پلوتو,اخبار علمی,خبرهای علمی,نجوم و فضا
در سیاره ی زمین هرچه بیشتر به ارتفاعات برویم، هوا سردتر می شود؛ به همین دلیل، کوهستان ها پوشیده از برف می شوند؛ اما در پلوتو پدیده ی وارونگی دما در جریان است.

براساس تصاویر کاوشگر نیوهرایزنز ناسا، بعضی از مناطق کوهستانی پلوتو پوشیده از برف هستند؛ ولی با توجه به جوّ رقیق این سیاره ی کوتوله، به سختی میتوان توضیحی برای این پدیده یافت.

جا دارد از کاوشگر نیوهرایزنز سازمان ناسا به دلیل نمایش چشم اندازی جدید از پیچیدگی پلوتو تشکر کنیم. این فضا پیما (Spacecraft) ۱۴ جولا ی ۲۰۱۵ به فاصله ی ۱۲۵۰۰ کیلومتری این سیاره ی کوتوله رسید. نیوهرایزنز در طول عبور از فراز پلوتو ویژگی های جوّی و سطح آنرا بررسی کرد.

یکی از اکتشافات جذاب نیوهرایزنز، مناطقی کوهستانی و پوشیده از برف پلوتو بود. در سیاره ی زمین هرچه بیشتر به ارتفاعات برویم، هوا سردتر می شود؛ به همین دلیل، کوهستان ها پوشیده از برف می شوند؛ اما در پلوتو پدیده ی وارونگی دما در جریان است. دمای میانگین جوّ در ارتفاعات دَه ها برابر بیشتر از دمای سطح است؛ ولی دلیل وجود برف و یخبندان چیست؟

جمعی از پژوهشگران به رهبری اعضای CNRS (مرکز ملی پژوهش های علمی فرانسه)، در پژوهشی جدید به این پرسش پاسخ دادند. عنوان این پژوهش عبارت است از: «کوهستان های استوایی پلوتو با برف های متانی حاصل از فرایند جوّی منحصر به فرد پوشیده شده اند». مؤلف ارشد این مقاله تانگای برتاند است که در مرکز پژوهش های آمس ناسا کار می کند. این مقاله در Nature Communications منتشر شد.

نیوهرایزنز در کوه پیگافتا و الکانو در منطقه ی ماکولای پلوتو در استوای این سیاره، پوشش های برفی را کشف کرد. پوشش برفی پلوتو مانند برف زمین از آب منجمد تشکیل نشده است؛ بلکه متان منجمد است؛ ولی پلوتو یخ بندان جوّی رقیق دارد و مقادیر کمی متان در جوّ بسیار نازک آن پیدا می شود.

روی زمین با افزایش ارتفاع به علت سرمایش آدیاباتیک، دما هم کاهش پیدا می کند و هوا با بالارفتن سردتر می شود. عکس این مسأله برای کاهش ارتفاع صادق است و در این وضعیت، دما افزایش می یابد. وقتی هوای مرطوب به اندازه ی کافی سرد می شود و افزایش می یابد، فشرده می شود و به شکل برف فرود می آید. این پدیده روی زمین رایج است؛ ولی برف پلوتو چنین توضیحی ندارد.

محققان از مدلی اقلیمی برای بررسی منبع برف متان در کوهستان های پلوتو استفاده کردند. بخش زیادی از جوّ نازک پلوتو از نیتروژن تشکیل شده است؛ ولی ردپاهایی از متان و کربن مونواکسید هم در آن پیدا می شود. تنها با رد متانی به سختی میتوان منبع برف ها را محاسبه کرد. محققان با مدل اقلیمی متوجه تغییرات جوّی پلوتو و تراکم متان در ارتفاعات شدند. تنها در قله ی کوه ها متان کافی برای تشکیل برف وجود داشت؛ ولی متان در دامنه های پایین تر کافی نبود.

ازآنجاکه پلوتو مانند زمین از جوّ ضخیم و عایقی برخوردار نیست، ارتفاعات آن به دلیل پرتوهای خورشیدی گرم تر هستند؛ زیرا متان موجود در جوّ گرما را جذب می کند. این تأثیر در چندکیلومتری ارتفاعات حس می شود. فرایند جذب گرمای متان در نواحی پوشیده از یخ نیتروژنی رخ نمی دهد؛ زیرا یخ نیتروژنی با فرایند تصعید سبب خنک شدن ارتفاعات جوّی می شود.

وجود کوه‌های پوشیده از برف در پلوتو,اخبار علمی,خبرهای علمی,نجوم و فضا

جوّ پلوتو از ضخامت کافی برای گرم کردن سطح برخوردار نیست؛ درنتیجه هوای نزدیک به سطح سردتر و متراکم تر است و همیشه به سمت پائین جریان دارد. بر اساس شبيه سازي های جوّی محققان، این مکانیزم در سراسر پلوتو و در کل شبانه روز دیده می شود؛ درنتیجه پلوتو با بادهای نزولی احاطه شده است. به همین دلیل، شکل گیری برف در این سیاره ی کوتوله کمی گیج کننده و کاملاً متفاوت با زمین است. در زمین، هوا با بالا رفتن سرد می شود و به صورت برف روی کوه ها فرود می آید.

بر اساس یافته های محققان، جوّ پلوتو به گونه ای در چرخش است که متان در ارتفاعات متراکم می شود. این چرخش فصلی است و بر اثر تصعیدهای سطحی به وجود می آید. مؤلفان به این فرایند «سلول های چرخشی تصعیدی» می گویند. افزایش تراکم متان آنرا به نقطه ی اشباع می رساند؛ بنابراین، به شکل برف روی کوه ها فرود می آید. نوعی حلقه ی بازخوردی هم در این فرایند دیده می شود که با فرود برف متان روی کوه ها، قابلیت بازتابی افزایش می یابد و به سرمایش منجر می شود.

محققان می گویند: به طورکلی تشکیل برف CH4 روی کوه های پلوتو براثر فرایندی کاملاً متفاوت با فرایند تشکیل برف زمین رخ می دهد. جالب است که دو پدیده و دو ماده ی متفاوت میتوانند چشم انداز یکسانی تولید کنند.

برف پلوتو، تنها یکی از قابلیت های پیچیده ی آن است. قبل از پرواز نیوهرایزنز از فراز این سیاره ی کوتوله، ایده ای درباره ی سطح و جوّ و اقلیم آن وجود نداشت. دانشمندان هنوز هم مشغول کار روی داده های این ماموریت هستند تا به اکتشافات جدیدتری در این زمینه برسند.

همچنین، شنیده ها حاکی از آغاز مأموریتی جدید است. نیوهرایزنز فقط یک بار از فراز پلوتو عبور کرد؛ درنتیجه بهترین داده های آن نیز تنها به بخشی از این دنیای دوردست محدود هستند. آلن استرن، دانشمند سیاره ای، پژوهشگر اصلی ماموریت نیوهرایزنز بود. او معتقد است مرحله ی بعد اکتشافات پلوتو ارسال کاوشگر مدارپیما است و سطح نشین نیز بخشی از این مأموریت خواهد بود.

این مقاله در Universe Today منتشر شد.

  • 15
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش