پنجشنبه ۰۴ مرداد ۱۴۰۳
۱۹:۳۴ - ۲۹ آبان ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۸۰۱۷۳۵
نجوم و فضا

بررسی مأموریت جدید اسپیس‌ایکس در فضا/ سفر ۶ ماهه فضانوردان به ایستگاه فضایی

مأموریت جدید اسپیس‌ایکس در فضا,اخبار علمی,خبرهای علمی,نجوم و فضا
اسپیس ایکس دومین مأموریت سرنشین دار خود را با موفقیت به پایان رساند و چهار فضانورد را برای یک سفر ۶ماهه به ایستگاه فضایی بین المللی اعزام کرد.

به گزارش آنا، فضاپیمای سرنشین دار Crew Dragon متعلق به اسپیس ایکس (SpaceX) که دوشنبه به فضا پرتاب شده بود پس از ۲۷ ساعت به ایستگاه فضایی بین المللی (ISS) رسید. این پرواز در پانزدهم نوامبر ساعت ۷:۲۷ به وقت شرقی آمريکا (ET) انجام گرفته بود. فضاپیمای Crew Dragon اسپیس ایکس با نام Resilience به همراه راکت Falcon ۹ از کیپ کاناورال در فلوریدا بلند شده بود. این پرواز قرار بود چند روز قبل انجام گیرد ولی به علت بدی هوا به تاخیر افتاده بود.

در این مأموریت چهار فضانورد سازمان ناسا به نام های مایک هاپکینز (Mike Hopkins)، ویکتور گلاور (Victor Glover) و شانون واکر (Shannon Walker) به همراه سویچی نوگوچی (Soichi Noguchi) ژاپنی حضور داشتند. همگی این افراد قبلاً سابقه پرواز داشته اند به غیر گلاور، که اولین آمریکایی آفریقایی تبار خواهد بود که در یک ماموریت طولانی مدت در ایستگاه فضایی بین المللی شرکت می کند. این دومین پرواز سرنشین دار شرکت ایلان ماسک پس از مأموریت موفق Demo ۲ بود که طی آن در ماه مه سال جاری، دو فضانورد با یک پرواز آزمایشی به ایستگاه فضایی بین المللی منتقل شدند.

اسپیس ایکس در راه فضا

اسپیس ایکس از راکت های چندمرحله ای (Multistage rocket) استفاده می کند؛ گونه ای از موشک ها که در دو بخش (یا بیشتر) عمل می کنند. در این بخش ها منبع سوخت و نیرومحرکه از هم جدا شده اند. تقریبا ۹ دقیقه پس از پرتاب، اولین بخش موشک برای فرود روی یک کشتی بدون سرنشین خودمختار (Autonomous spaceport drone ship) در اقیانوس اطلس بازگشت، این فرود یک رویداد برنامه ریزی شده بود که تقریبا در تمام ماموریت های اسپیس ایکس انجام می شود.

مأموریت جدید اسپیس‌ایکس در فضا,اخبار علمی,خبرهای علمی,نجوم و فضا

بخش دوم موشک برای انتقال کپسول به مدار به مسیر خود ادامه داد، تا سرانجام پس از ۲۷ ساعت به ایستگاه فضایی رسید. نام این ماموریت Crew ۱ گذاشته شده است و نخستین برنامه از شش ماموریت عملیاتی برنامه ریزی شده ناسا است که با هدف ماندن چهار فضانورد در یک دوره طولانی به ایستگاه فضایی طراحی شده است. این چهار فضانورد پس از قدم نهادن در ایستگاه فضایی بین المللی، حدود ۱۸۰ روز در آنجا می مانند و قبل از بازگشت به زمین در ژوئن ۲۰۲۱ به آزمایش و تحقیق مشغول خواهند شد.

آن ها به نیروهای دیگری که اکنون در ایستگاه فضایی بین المللی حضور دارند ملحق خواهند شد. قابل ذکر است خدمه فعلی داخل ایستگاه فضایی بین المللی عبارتند از یک عضو ناسا یعنی کیت روبینز (Kate Rubins) و دو عضو روسکوسموس (سازمان ملی فضایی کشور روسیه)، سرگئی ریژیکوف (Sergey Ryzhikov) و سرگئی کودسیورچخوف (Sergey Kud- Sverchkov).

همکاري اسپیس ایکس و ناسا

این پرتاب موفقیت آمیز، به طریقی یک سیگنال مثبت دیگر برای شرکت اسپیس ایکس و ناسا است، زیرا آن ها دوباره پروازهای فضایی را به خاک آمريکا باز می گردانند. یادآور می شود مأموریت Demo ۲ نخستین پرتاب مداری یک فضاپیمای با خدمه آمریکایی از زمان آخرین پرواز شاتل فضایی در سال ۲۰۱۱ بود.

مأموریت جدید اسپیس‌ایکس در فضا,اخبار علمی,خبرهای علمی,نجوم و فضا

اسپیس ایکس ۳, ۱ میلیارد دلار بودجه از ناسا برای توسعه Crew Dragon دریافت کرده است تا شیوه رفت و آمد به ایستگاه فضایی بین المللی را تغییر دهد. بوئینگ نیز برای سی اس تی- ۱۰۰ از ناسا بودجه مستقلی را دریافت کرد و انتظار میرود این غول هواپیمایی نیز فضاپیمای خود را سال آینده به فضا پرتاپ کند. هدف ناسا برون سپاری پروازهای مدار نزدیک زمین (low Earth orbit) به این شرکت هاي خصوصی بود، در حالیکه خودش هم چنان به تلاش برای رسیدن مقاصد اصلی اش مانند ماه و مریخ ادامه می دهد.

مدار نزدیک زمین، به مداری گفته می شود که مکان هندسی اش از سطح زمین میتواند تا ارتفاع ۲۰۰۰ کیلومتر باشد و سرعت مداری لازم برای پایداری ماندن در آن حدود ۷٫۸ کیلومتر بر ثانیه است. تقریبا به غیر از ماموریت های آپولو، شاتل فضایی و مأموریت پروژه مرکوری، غالب مأموریت های دیگر محدود به مدار نزدیک زمین بوده اند.

رفقای فعلی، رقبای آینده

ناسا فعلاً با خیال راحت مدار نزدیک زمین را در اختیار شرکتهای خصوصی قرار داده است و به برنامه آرتمیس فکر می کند برنامه ای که انتظار میرود تا سال ۲۰۲۴ آغاز شود و طی آن پس از چند دهه انسان به ماه منتقل شود ( ناسا به شدت روی قدم نهادن «اولین زن»  برماه تأکید دارد).

در عین حال، سقف آرزوهای اسپیس ایکس محدود به ایستگاه فضایی نیست. این شرکت امیدوار است که بتواند از فضاپیمای Crew Dragon خود برای تسلط بر پروازهای انسان به فضا استفاده کند. اسپیس ایکس برنامه ریزی کرده است تا از سال بعد فضاپیمایی هفت نفره را طراحی کند که توریست های فضایی بتوانند با پرداخت هزینه سوار بر آن شوند و به فضا بروند!

مأموریت جدید اسپیس‌ایکس در فضا,اخبار علمی,خبرهای علمی,نجوم و فضا

این شرکت همچنین در حال کار بر روی یک راکت بسیار بزرگ تر به نام Starship است که گفته می شود قادر است بیش از ۱۰۰ نفر را در هر پرتاب به فضا ببرد. اسپیس ایکس در نهایت امید دارد که با استفاده از همین راکت بتواند انسان ها را به مریخ و حتی سایر مقاصد برساند و آرزوی دیرینه ایلان ماسک را محقق سازد. باتوجه به برنامه های ناسا در مورد مریخ، رویارویی این دو شرکت دولتی و خصوصی قابل توجه خواهد.

در حال حاضر همه نگاه ها به Crew Dragon معطوف است و با پرتاب موفقیت آمیز امروز، این شرکت نشان داده است که وضعیت خود را بعنوان نیروی غالب در پروازهای فضایی تجاری بیشتر تقویت کرده است. تا پیش از این تصور می شد، بوئینگ با دهه ها تجربه در صنعت هوا و فضا، موفق تر از اسپیس ایکس باشد ولی در عمل چیز دیگری را شاهدیم. پرواز بعدی اسپیس ایکس قرار است در مارس ۲۰۲۱ انجام شود. تجربه Demo- ۲ احتمالا در پروژه اسپیس ایکس و ناسا تاریخ ساز بوده است ولی Crew- ۱ نشان دهنده تغییر یک پارادایم است.

  • 16
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش