به گزارش ایسنا به نقل از اسپیس، فضا یک مکان شگفت انگیز است که هرچه در آن کاوش کنیم بیشتر به زیبایی های آن پی می بریم. در این خبر تصاویر فضایی جذابی را که طی این هفته پربازدید بوده اند را می بینید.
ابرهای ونوسی
نخستین فضاپیمایی که از سیاره عطارد بازدید کرد، فضاپیمای "ماموریت مارینر ۱۰" (Mariner ۱۰ mission) ناسا بود که داده های ارزشمندی را جمع آوری کرد و در سال ۱۹۷۴ نیز تصویری زیبا از سیاره زهره را ثبت کرد. یکی از اهداف این مأموریت، کسب اطلاعات بیشتر در مورد جو بالای سیاره زهره بود و این هدف منجر به ثبت این منظره زیبا شد. نخستین ماموریت هند برای کاوش سیاره زهره در حال انجام است. هند قصد دارد "مدارگرد شوکرایان" (Shukrayaan orbiter) را در سال ۲۰۲۴ پرتاب کند. مارینر ۱۰ یک کاوشگر فضایی رباتیک آمریکایی بود که توسط سازمان ناسا در ۳ نوامبر ۱۹۷۳ پرتاب شد.
فرو ریختن رصدخانه آرسیبو
رصدخانه مشهور "آرسیبو" (Arecibo) واقع در پورتوریکو و متعلق به آمريکا که شامل یک بشقاب بزرگ و یک گنبد بود که با کابل های فولادی نگه داشته شده بود و چندي بود که کابل های آن فرسوده شده بود، سرانجام فرو ریخت. بنیاد ملی علوم آمریکا (NSF)، آژانس ناظر بر این تلسکوپ، این خبر را اعلام کرده و گفت که پلتفرم گیرنده "آرسیبو" روی آنتن هزار فوتی آن سقوط کرده است.
ملاقات کاوشگر "چانگ ای ۵" با ماه
چین ۲۳ نوامبر ساعت ۱۵:۳۵ به وقت منطقه زمانی شرقی (۰۰:۰۵ بامداد سه شنبه به وقت تهران) فضاپیمای بدون سرنشین خود را به سمت کره ماه پرتاب کرد. این ماموریت در تاریخ ۲۸ نوامبر وارد مدار ماه شد و در حالیکه ماژول سرویس آن در مدار ماه باقی مانده بودند، سطح نشین و صعودگر آن در اول دسامبر در ماه فرود آمدند. سطح نشین سنگ ها و خاک ماه را جمع کرد و روز شنبه به ماژول سرویس در مدار متصل شد. این نمونه ها در یک کپسول برگشت برای سفر به زمین قرار داده خواهند شد و انتظار میرود اواخر ماه دسامبر این کاوشگر در "مغولستان داخلی" فرود بیاید.
تصویر پانوراما ماه
کاوشگر "چانگ ای ۵" که اول دسامبر فرود موفقیت آمیزی را در منطقه اقیانوس طوفان های ماه انجام داد بلافاصله پس از لمس کردن ماه، این تصویر را ثبت کرد. در این تصویر پانوراما که روز ۲ دسامبر منتشر شد، سطح ماه و یکی از پایه های فرود کاوشگر قابل مشاهده هستند.
ابرهای ماژلانی
داده های جدید ماموریت"گایا" (Gaia) آژانس فضایی اروپا تصاویر کهکشان های اطراف کهکشان راه شیری مانند "ابرهای ماژلانی" (Magellanic clouds) را نشان می دهد. ابرهای ماژلانی کوچک و بزرگ کهکشان های کوتوله نامنظمی هستند که مانند ماهواره به دور کهکشان راه شیری می چرخند. این دو کهکشان مانند راه شیری دارای میلیون ها ستاره و همچنین احتمالا دارای سیاره هستند. این دو کهکشان در نیمکره جنوبی آسمان در صورت فلکی صلیب جنوبی دیده می شوند. این دو کهکشان در مقایسه با راه شیری اندازهٔ کوچک تری دارند و به طوری تحت جاذبه اش گرفتار شده اند. مأموریت گایا ۶ سال و نیم به ردیابی ستارگان در کهکشان راه شیری و دیگر سیارات پرداخته است. دانشمندان می توانند با استفاده از مشاهدات این فضا پیما (Spacecraft)، یک نقشه سه بعدی دقیق از ستاره ها ایجاد کنند.
مشاهده لکه خورشیدی
"الکساندر کریونیشف" (Alexander Krivenyshev) یک ستاره شناس آماتور و مدیر سایت "WorldTimeZone.com" است. او در ۲۸ نوامبر سال ۲۰۲۰ تصویری از خورشید بر فراز شهر نیویورک ثبت کرد. در یک تصویر کلوزآپ/نمای نزدیک که او از خورشید گرفته یک نکته توجه محققان را جلب کرد و آن لکه بزرگ خورشیدی به نام "AR۲۷۸۶" و یک لکه خورشید کوچکتر به نام "AR۲۷۸۵" بود. لکه خورشیدی ناحیه ای بر روی سطح خورشید (فوتوسفر) است که به وسیله فعالیت های شدید مغناطیسی که مانع از انتقال گرما میشوند به وجود می آید. کریونیشف با استفاده از یک دوربین کانن مدل "EOS۷D" مجهز به یک فیلتر خورشیدی که برای تصویربرداری و گرفتن تصاویر کلوز آپ تعبیه شده موفق به ثبت این تصاویر شد.
زباله های فضایی کاوشگر "سرویور۲" (Surveyor ۲)
این تصویر منتشر شده توسط آژانس فضایی اروپا نمای جرم نزدیک زمین "اس او ۲۰۲۰" (۲۰۲۰ SO) را در آسمان شب نشان می دهد که توسط تلسکوپ ثبت شده است. در حالیکه پیشتر تصور می شد این جرم یک سیارک است اما در واقع " اس او ۲۰۲۰" یک تقویت کننده استفاده شده حاصل از پرتاب ماموریت "سرویور۲" ناسا در سال ۱۹۶۶ است. قرار بود "سرویور۲" بر روی ماه فرود آید اما پس از پرتاب موشک به ماه، این مأموریت شکست خورد و موشک به آرامی شروع به چرخیدن در اطراف مدار به دور خورشید کرد.
روسیه چهار ماهواره پرتاب کرد
روسیه روز چهارشنبه (۲ دسامبر) چهار ماهواره را از "پایگاه فضایی پلستسک" (Plesetsk Cosmodrome) که در حدود ۵۰۰ مایلی (۸۰۰ کیلومتری) شمال مسکو است، به فضا فرستاد. سازمان فضایی فدرال روسیه گزارش داد که تمام عملیات پیش از پرتاب و زمان پرتاب موشک "سایوز- ۲" (Soyuz- ۲) حامل محموله ها، با موفقیت انجام شده است. یکی از ماهواره ها، ماهواره "کاس موس- ۲۵۴۸" (Kosmos- ۲۵۴۸) است که یک نانوماهواره نظامی برای وزارت دفاع روسیه است.
کهکشان مارپیچی
سازمان ناسا تصویری از یک کهکشان مارپیچی را منتشر کرده که خانه چهار ابرنواختر متفاوت بوده است. ناسا چندي پیش تصویری از کهکشان مارپیچی "ان جی سی ۲۷۷۰" (NGC ۲۷۷۰) منتشر کرده که پیشتر توسط "تلسکوپ فضایی هابل " ثبت شده است. این کهکشان مارپیچی، خانه چهار ابرنواختر متفاوت بوده است. ابرنواخترها زمانی شکل می گیرند که خاموشی یک ستاره در حال مرگ آغاز شود. ستارگان در این زمان، نامتعادل میشوند، کنترل خود را از دست می دهند و به صورت خشنی منفجر میشوند تا جایی که پیش از محو شدن ، نوری به اندازه کل کهکشان ساطع می کند.
- 14
- 5