به گزارش ایرنا از پایگاه اینترنتی ساینس آلرت، محققان با تولید این نور مایع دستیابی به این شکل عجیب از ماده را دست یافتنی تر از هر زمان دیگر کردند.
این ماده یک ابر مایع محسوب می شود که اصطکاک و ویسکوزیته آن صفر است و علاوه بر این، یک نوع چگالش بوز- اینشتین است که برخی اوقات به عنوان وضعیت پنجم ماده توصیف می شود؛ این ویژگی به نور اجازه می دهد در اطراف و زوایا انتشار یابد. چگالش بوز-اینشتین(Bose–Einstein condensate) حالتی از ماده است که در آن، یک گازِ رقیقِ بوزون(Boson) را تا دمای بسیار پایین و در ۲۷۳٫۱۴- درجه سانتیگراد (بسیار نزدیک به صفرمطلق)، سرد می کنند.
نور معمولی مانند یک موج و برخی اوقات همانند یک ذره رفتار می کند، به طوری که همواره در یک خط مستقیم حرکت می کند. به همین دلیل است که چشم نمی تواند زوایای اشیاء را ببیند. اما تحت شرایط بسیار خاص نور می تواند مانند یک مایع عمل کند و واقعا اطراف اشیاء را سیر کند.
چگالش بوز - اینشتین برای فیزیکدانان جالب است زیرا در این وضعیت ، قوانین از فیزیک کلاسیک به فیزیک کوانتوم تغییر می کند و ماده ویژگی های بیشتر موج مانند پیدا می کند. هر چند این ویژگی ها در دمای نزدیک به صفر مطلق ایجاد می شوند و تنها برای کسری از ثانیه وجود دارند، اما در این مطالعه محققان موسسه فناوری نانو CNR NANOTEC در ایتالیا موفق به تولید یک چالگش بوز اینشتین در دمای اتاق شدند.
'دانیله سانویتو' از موسسه فناوری نانو CNR NANOTEC که ریاست این مطالعه را بر عهده داشت، می گوید: مهمترین دستاورد مطالعه ما این است که نشان داده ایم، این ابر مایع را می توان در دمای اتاق و تحت شرایط محیط با استفاده از ذرات نور- ماده به نام 'پولاریتون' (polaritons) تولید کرد.
محققان می گویند، نتایج این مطالعه زمینه را نه تنها برای مطالعات جدید هیدرودینامیک کوانتومی بلکه برای ساخت دستگاه های پلاریتون در دمای اتاق برای تکنولوژی های پیشرفته آینده، مانند تولید مواد فوق العاده رسانا برای دستگاه هایی مانند LED ها، پانل های خورشیدی و لیزر هموار می سازد. یافته های این مطالعه در مجله Nature Physics منتشر شده است.
- 19
- 1