با توجه به تاثیرات معجزهآسای موسیقی بر روان انسان و متنفر بودن گربهها از آهنگهایی که ما گوش میدهیم، محققان پس از تحقیقات گسترده نوعی موسیقی مخصوص گربه ها را به وجود آوردهاند!
هرکس که کوچکترین علاقهای به موسیقی داشته باشد میداند که محصولات این هنر شگفتانگیز تاثیرات بسیار جالبی بر روی احساسات ما دارند و در بسیاری از مواقع، روان ما را به شیوه خود تصفیه میکنند؛ با این تفاسیر، محققان باور دارند که به احتمال قوی موزیک اثرات مثبت مشابهی بر روی موجودات دیگر، از جمله گربهها خواهد داشت؛ این در حالی است که گربهها از موسیقی ما لذت نمیبرند و بررسی واکنش این جانوران به آهنگهای مخصوص انسانها نتایج مثبتی ندارد.
در همین رابطه، در سال ۲۰۱۵ محققانی از دانشگاههای ویسکانسین و مریلند آمریکا تحقیقات جالبی را بر روی موسیقی مخصوص گربه ها انجام دادند؛ چارلز اسنودن (Charles Snowdon)، سرپرست پژوهشها میگویید که با توجه به واکنش منفی گربهها به موزیک ما، او و همکارانش پس از بررسی وضعیت صوتی طبیعی این حیوان نوعی موزیک با رنج فرکانسی مخصوص گربه را ساختند که از صدای انسان حدودا یک اکتاو بالاتر است.
به علاوه، میدانیم که موسیقی موردعلاقه ما ضربآهنگی شبیه به ضربان قلبمان دارد و به همین ترتیب، اسنودن و تیمش برای ساخت موسیقی مخصوص گربه ها تمپو چیزهایی که برای این موجودات جذاب است را در آهنگهایشان وارد کردند؛ به عنوان مثال برخی از کارهای ساختهشده ضربآهنگ خُرخُر کردن داشتند و چند مورد هم با تمپو شیر خوردن گربهها ساخته شد.
به همین صورت، از آنجایی که گربهها در صدای خود از فرکانسهایی کاهشی استفاده میکنند، دانشمندان تلاش کردند که نتهای کاهشی زیادی را در موزیکهای خود جا دهند
برای بررسی اثر موزیکهای ساختهشده، تیم اسنودن آهنگها را برای ۴۷ گربه خانگی پخش کردند و از طرف دیگر و برای مقایسه فایلهای صوتی با موسیقی مخصوص ما انسانها، دو نوع دیگر موسیقی کلاسیک معروف از کارهای باخ و گابریل فوره برای این حیوانات پخش شد.
همانطور که انتظار میرفت، گربهها هیچ واکنشی به آهنگهای کلاسیک نداشتند و از طرف دیگر، موزیک مخصوص گربه ها باعث هیجانزدگی و عکسالعمل مثبت این حیوانات شد و به محض پخش هرکدام از آهنگهای ساختهشده توسط دانشمندان، گربهها به سمت اسپیکرها میرفتند و با رفتار خود نشان میدادند که میخواهند بلندگوها را مال خود کنند.
در حالی که ساخت آهنگ مخصوص گربه ها به نظر کار بیهودهای است، همانطور که اسنودین میگوید چنین دستاوردهایی علاوه بر بهتر کردن شرایط نگهداری از گربهها در خانهها و یا پناهگاههای مخصوص این حیوانات، اطلاعات جالبتوجه و منحصر به فردی را در مورد تاثیرات موسیقی بر روی جانوران مختلف در اختیار جامعه علمی قرار میدهند.
البته کارهای تحقیقاتی مشابهی برای حیواناتی مانند میمونها انجام شده که نتایجی شبیه به دستاوردهای تیم اسنودن را گزارش کردهاند. این دانشمندان امیدوارند که در قدمهای بعدی آهنگهای مختلفی برای سایر گونههای جانوری ساخته شده و از پتانسیل بالای چنین روش درمانی برای موجودات دیگر غیر از انسان، استفاده شود.
نتایج جالب تحقیقات این دانشمندان در ژورنال “Applied Animal Behavioural Science” به چاپ رسیده است.
- 11
- 4