به گزارش ایسنا و به نقل از آی ای، یک گیاه بالارونده به نام" بی تی راخ" که با نام علمی" گالیوم آپارین"( Galium aparine) شناخته می شود، میتواند با استفاده از قلاب های کوچکی که روی برگ های خود دارد، بر روی سطوح گیاهان دیگر لنگر بیاندازد و از روی گیاهان دیگر بالا برود و صعود کند.
اکنون یک دسته تحقیقاتی به سرپرستی" باربارا ماتزولایی" در مؤسسه فن آوری ایتالیا این قلاب های کوچک را مطالعه و بررسی نموده و از آنها تقلید کرده اند تا نسخه ی خاص خود را در نخستین نمونه اولیه یک نوار چسب یا اتصال دهنده قلاب- حلقه زیست تخریب پذیر و محلول ایجاد کنند.
اتصال دهنده قلاب- حلقه یا اتصال دهنده های لمسی که با نشان تجاری عام" ولکرو"( Velcro) شناخته می شود و در فارسی به چسبک، بست قلاب دار، پارچه چسبی یا چسب پارچه ای نیز شناخته می شود، از دو پارچه که یکی دارای حلقه های ریز و دیگری قلاب های ریز دارد تشکیل می شود که با قرار گرفتن روی هم قلاب ها در حلقه ها فرو میروند و وقتی جدا میشوند سطح مستقلی هستند. اتصال دهنده قلاب- حلقه در سال ۱۹۴۸ میلادی توسط یک مهندس برق سوئیسی به نام" ژُرژ د- مِسترال" اختراع شده و در سال ۱۹۵۵ توسط وی به ثبت رسیده است.
این نوار چسب با ریزقلاب های مصنوعی وقتی به برگ های گیاه متصل می شود، بعنوان نوعی گچ موقت عمل می کند که میتواند دو کاربرد داشته باشد.
در مرحله نخست، این ریزقلاب های ساخته شده از" ایزومالت" که ماده ای شبیه به قند است، میتوانند برای آزاد کردن مواد مفید در سیستم عروقی گیاه مانند داروها، آفت کش ها یا باکتری کش ها، بهینه سازی استفاده از منابع طبیعی و کاهش استفاده بیش از حد از گیاهان استفاده شوند.
این فرآیند همچنین بدون ضایعات است، برای اینکه بعد از اعمال، این نوار چسب به صورت خودکار، حل می شود.
کاربرد دوم آن این است که این ریزقلاب ها با استفاده از یک رزین حساس به نور همراه با وسایل الکترونیکی و حسگرهای نور، دما و رطوبت مونتاژ شده اند. اینها منجر به ایجاد گیره های هوشمندی شده اند که میتوانند برای نظارت بی سیم بر گیاهان استفاده شوند.
" باربارا ماتزولای" رئیس آزمایشگاه رباتیک نرم مؤسسه فناوری ایتالیا می گوید:مطالعات ما همیشه با مشاهده طبیعت آغاز می شود و به دنبال تکرار استراتژی های بکار گرفته شده توسط موجودات زنده از طریق فناوری های رباتیک کم تأثیر بر محیط زیست هستیم.
او گفت:با این پروژه تحقیقاتی اخیر، ما بیشتر نشان دادیم که میتوان راه حل های نوآورانه ای ایجاد کرد که نه تنها با هدف نظارت بر سلامت سیاره ما به خصوص گیاهان بکار گرفته میشوند ، بلکه این کار بدون تغییر و آسیب رساندن به طبیعت انجام می شود.
این ریزقلاب ها با یک چاپگر سه بعدی با کیفیت بالا ساخته می شوند و از طريق تحقیقات نشان داده شده است که میتوانند به صورت مؤثر به طیف وسیعی از گونه های گیاهی متصل شوند.
این نخستین باری نیست که مهندسان و دانشمندان از طبیعت الهام می گیرند، ولی قطعاً یکی از جذاب ترین چیزهایی است که در چند وقت اخیر دیده ایم.
این مطالعه در مجله Communications Materials منتشر شده است.
- 12
- 1