
طرح مفهومی جدید ناسا، مجموعه ای از ربات های شناگر را برای کاوش اقیانوس های بیگانه پیشنهاد می کند که میتوانند به شکل مستقل یا گروهی جهان های دوردست را برای یافتن نشانه های حیات جست و جو کنند.
به گزارش ایسنا به نقل از نیو اطلس، اقیانوس های زیرسطحی در قمرهای غول پیکر گازی برخی از امیدوارکننده ترین مکان ها برای جستجوی حیات فرازمینی هستند. سازمان ناسا اکنون بودجه ای را برای پروژه ای به منظور توسعه دسته ای از ربات های کوچک شناگر اختصاص داده است تا این اقیانوس های بیگانه را برای یافتن نشانه هایی از حیات فرازمینی کاوش کنند.
اروپا، قمر مشتری و انسلادوس، قمر زحل اساساً توپ های یخی بزرگی هستند که اقیانوس هایی در زیر پوسته بیرونی منجمد ضخیم آن ها قرار دارد. دانشمندان مدت هاست که فرضیه ای را مطرح کرده اند مبنی بر این که شرایط موجود در آن آب ها می تواند نامزد اصلی میزبانی از حیات بیگانه باشد. به همین منظور، ماموریت"اروپا کلیپر" قرار است در دهه ۲۰۳۰ مجموعه ای از پروازهای نزدیک را حول قمر اروپا انجام دهد تا شواهدی را در این مورد جستجو کنند.
ولی اکنون، یک طرح مفهومی جدید میتواند با استفاده از ناوگانی از ربات های شناگر موسوم به SWIM که به اندازه گوشی های هوشمند هستند، این فرض را از نزدیک بررسی کند. ناسا بودجه ای را برای توسعه این پروژه اختصاص داده است که بعنوان بخشی از برنامه مفاهیم پیشرفته نوآورانه ناسا (NIAC) شناخته می شود.
این مأموریت پیشنهادی، یک ماموریت جذاب خواهد بود. بدین ترتیب، ابتدا یک فرودگر روی پوسته یخی یکی از این قمرها فرود می آید و قبل از اینکه کاوشگر خود را به کار بگیرد، از گرمای باتری هسته ای خود برای ذوب و ایجاد تونلی از میان یخ به اقیانوس (Ocean) زیرسطحی استفاده می کند. پس از رسیدن به آنجا، کاوشگر حدود ۵۰ ربات شناگر را آزاد می کند تا بطور مستقل یا گروهی شروع به کاوش در آن آب های سرد کنند.

هر ربات شناگر طولی در حدود ۱۲ سانتی متر دارد و مجهز به سیستم پیشرانه، رایانه داخلی، ارتباطات فراصوت و مجموعه ای از حسگرهای دما، شوری، اسیدیته، فشار و مواد شیمیایی است.
این ربات ها میتوانند مانند یک دسته ماهی در آب حرکت کنند و داده هایی را برای جستجوی نشانگرهای زیستی جمع آوری کنند. جالب اینجاست که آن ها می توانند میزان چیزهایی مانند دما یا شوری را در لحظه اندازه گیری کنند.
ربات ها قادر هستند تا با فرودگر روی سطح قمر ارتباط برقرار کنند. فرودگر نیز به عنوان یک واسط (رله) کرده، داده ها را از ربات ها به زمین منتقل و دستورالعمل های جدید تیم مأموریت را به ربات ها ارسال می کند.
ربات های آبزی دیگری نیز برای کاوش اقیانوس های فرازمینی پیشنهاد شده اند. از جمله یک کاوشگر به شکل ماهی مرکب برای کاوش اقیانوس قمر اروپا یا یک زیردریایی برای مطالعه دریاچه های متان مایع واقع در قمر تایتان سیاره زحل ، اما پژوهشگران معتقد هستند که طرح ربات های شناگر SWIM، وسعتی از اقیانوس را که میتوان کاوش کرد، افزایش می دهد.
با اینکه این ایده جذاب به نظر می رسد، ولی در حال حاضر فقط در حد یک طرح مفهومی است و ممکن است هرگز محقق نشود؛ اما اتان شالر، طراح آن که از ناسا ۶۰۰ هزار دلار برای توسعه فاز دوم این پروژه دریافت کرده است، می گوید این شانس وجود دارد که نمونه های اولیه این ربات های شناگر طی دو سال آینده ساخته و آزمایش شوند.
- 12
- 6