دانشمندان اسپانیایی رمز ژنتیکی نوعی عروس دریایی نامیرا را کشف کردند، موجودی دریایی که توانایی بازگشت به شکل جوانی خود را دارد.
برای درک اینکه چرا عروس دریایی جاودانه یا «توریتوپسیس دوهنی»(Turritopsis dohrnii) این توانایی ویژه را دارد، ماریا پاسکال تورنر، ویکتور کوسادا و همکارانش در دانشگاه ابیهدو اسپانیا توالی ژنتیکی آن را با ««توریتوپسیس روبرا» (چتردریایی زرشکی) از خانواده این عروس دریایی که توانایی جوانسازی ندارد مقایسه کردند.
این دانشمندان نتایج تحقیق خود را در مجله مقالات آکادمی ملی علوم آمریکا منتشر کردند و گفتند این عروس دریایی تنها گونهای است که میتواند بارها و بارها پس از تولید مثل، خود را جوان کند و از نظر بیولوژیکی جاودانه شود.
مونتی گراهام، کارشناس این گونه از جانوران دریایی و مدیر موسسه اقیانوس شناسی فلوریدا به رویترز گفت: «ما میدانیم که این گونه میتواند برای ۱۵ تا ۲۰ سال کمی فریبکاری تکاملی انجام دهد.»
آنها دریافتند که عروس دریایی جاودانه دارای جهشهایی است که به این گونه اجازه میدهد تقسیم سلولی محدود شود و از تجزیه تلومرها که کلاهکهای محافظ کروموزومها هستند جلوگیری کند.
دانشمندان مجموعهای از حدود هزار ژن مرتبط با پیری و ترمیمی دیانای را بین «توریتوپسیس دوهنی» (عروس دریایی جاودانه) و سایر کیسهتنان مقایسه کردند. سپس توانستند طیف کامل «آرانای پیامرسان» (mRNA) ارائه شده از سوی این جانور دریایی را در مراحل مختلف فرایند معکوس چرخه زندگی پیدا کنند.
به گفته دانشمندان «توریتوپسیس دوهنی» تنها گونه کیسهتنان نیست که خود را جوان میکند. این توانایی معمولا زمانی که حیوانات به بلوغ جنسی میرسند از بین میرود اما درباره «توریتوپسیس دوهنی» اینگونه نیست.
در واقع یک عروس دریایی جاودانه وقتی بالغ میشود ساعت ژنتیکی خود را معکوس میکند تا بار دیگر تبدیل به لارو شود.
این مطالعه نشان داد که تغییرات در ژنوم «توریتوپسیس دوهنی» ممکن است آن را در تکثیر و ترمیم دیانای بهتر کند.
دانشمندان امیدوارند که کشف اسرار «عروس دریایی جاودانه» به ارائه سرنخهایی برای پیری انسان کمک کند.
آقای گراهام معتقد است که مطالعه جدید دریچهای را به روی یک رشته مطالعاتی جدید باز میکند که ارزش دنبال کردن را دارند.
- 12
- 5