نزدیک به ۴۰ سال پیش ، بدترین فاجعه اتمی جهان، شهر پریپیات اوکراین و نیروگاه برق مجاور آن، چرنوبیل را به یک منطقه پرتوزا تبدیل کرد و در کمال تعجب، چندین دهه بعد، به پناهگاهی برای حیات وحش تبدیل شد.
به گزارش سیناپرس، گرگ ها، اسب های وحشی، پرندگان، گاومیش کوهان دار امریکایی، گوزن، قورباغه ها و سگ ها در میان ساختمان های بتنی پوسیده و جنگل های اطراف جایی که در حال حاضر اساساً یکی از بزرگ ترين ذخایر طبیعی اروپا است، پرسه می زنند. جایی که انسان ها از آن فرار کردند اما گیاهان رشد کردند.
یک آنالیز ژنتیکی جدید که توسط یک تیم بین المللی از محققان روی سگ های این منطقه انجام شده است، میتواند پایه ای برای یادگیری این باشد که چگونه آلودگی امکان دارد بر دی ان ای (DNA) در طول نسل ها تأثیر گذاشته باشد. دانشمندان مدت هاست به این فکر می کردند که دهه ها قرار گرفتن در معرض تشعشعات کم دوز ممکن است چه اثراتی بر حیات وحش منطقه داشته باشد. برخی از مطالعات به کاهش شدید جمعیت پرندگان و افزایش جهش های ژنتیکی در میان گونه های خاص در مکان هایی با سطوح تشعشع بالاتر اشاره کرده اند.
یک سوال حل نشده که به سردرگمی منجر شده این است که آیا حیوانات مقادیر کمی از تشعشعات طولانی مدت را در سطوحی که به سختی مضر هستند جذب می کنند یا تفاوت های مشاهده شده را از نسل های قبلی که انفجار را تجربه کرده اند به ارث می برند.
با توجه به این واقعیت که حیوانات احتمالاً در طول سال ها به منطقه آلوده نقل مکان کرده و از آن خارج شده اند، آزمایش هایی برای بهبود درک ما از اثرات تشعشعات بر زیست شناسی انجام شد. به گفته محققان، برخی از این سگ ها ممکن است نوادگان حیوانات خانگی باشند که توسط افراد تخلیه شده به جا مانده اند، اما مشخص نیست که چه مقدار از این سگ ها باقی مانده اند یا این جمعیت ها چقدر متنوع هستند.
تیموتی موسو (Timothy Mousseau) زیست شناس دانشگاه کارولینای جنوبی و همکارانش در مقاله خود می نویسند:پیش از اینکه بتوان اثرات تشعشعات بر کل ژنوم این جمعیت را از سایر عوامل تأثیرگذار جدا کرد، جمعیت شناسی و تاریخچه جمعیت باید درک شود.
با وجود رادیواکتیویته، تعداد سگ های وحشی در حال افزایش بوده و باعث تشکیل تحقیقات سگ های چرنوبیل (CDRI) شده است. تخمین زده می شود که بیش از ۸۰۰ سگ در چرنوبیل و اطراف آن زندگی می کنند که اغلب توسط کارگران نیروگاه تغذیه می شوند. آنها در سه جمعیت مجزا وجود دارند، یک جمعیت در خود نیروگاه زندگی می کنند. دومین در شهر چرنوبیل، یک منطقه مسکونی متروکه در ۱۵ کیلومتری نیروگاه و سومی در ۴۵ کیلومتری در اسلاووتیچ زندگی می کنند.
بر اساس خویشاوندی ژنتیکی سگ ها، بنظر میرسد این سگ ها بین مکان ها حرکت کرده و آزادانه تولید مثل می کنند. موسو و همکارانش می نویسند که تاریخ اختلاط بین سه جمعیت چرنوبیل که در ژنوم آنها مشهود است نشان می دهد که سگ ها برای مدت طولانی در منطقه چرنوبیل وجود داشته اند.
تجزیه و تحلیل های مقایسه ای نشان داد که سگ های چرنوبیل نیز از نظر ژنتیکی از سگ های نژاد آزاد در اروپای شرقی، آسیا و خاورمیانه متمایز هستند. این امر امکان دارد به این دلیل باشد که ساکنان و حیوانات خانگی آنها شروع به بازگشت به شهر چرنوبیل کرده اند.
این تحقیق در Science Advances منتشر شده است.
- 12
- 1