دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۲:۳۶ - ۳۰ آبان ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۸۰۷۷۱۳
طبیعت و محیط زیست

چرا جنگل های جهان از بین می روند؟

شناسائی مهمترین عوامل نابودی جنگل ها

جنگل زدایی,اخبار علمی,خبرهای علمی,طبیعت و محیط زیست
جنگل های جهان طی سال های بین ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۲ شاهد نابودی گسترده ای بودند و این جنگل زدایی به طور خاص در کشورهای کامبوج، اندونزی و مالزی بیشتر بوده و دلیل آن نیز مسطح کردن زمین های جنگلی در مقیاس های کوچک و متوسط اعلام شده است.

به گزارش سیناپرس، تیمی از پژوهشگران دانشگاه دوک در ایالات متحده آمریکا به تازگی اقدام به مطالعه کشورهای دارای جنگل های استوایی به طور مجزا کرده اند. در این مطالعات عوامل متعددی که در نابودی جنگل ها دخیل هستند از جمله استخراج معادن، فعالیت های صنعتی و کشاورزی مورد بررسی قرار گرفته اند.

 

گزارش های رسمی نشان می دهد نزدیک به نیمی از تخریب جنگل های جهان در سطح دنیا به صورت غیر قانونی و مخفیانه انجام می شود. سودجوئی به منظور تجارت موادی از قبیل گوشت قرمز، چرم، سویا، روغن پالم و چوب مهمترین انگیزه افرادی است که به صورت غیر قانونی جنگل ها را تخریب می کنند و عوامل طبیعی مانند آتش سوزی ، سیل و .... در مقایسه با فعالیت های این افراد، خسارت بسیار کمتری به جنگل های دنیا وارد می کند.

در این مطالعات محققان از اندازه گیری نابودی جنگل ها به عنوان یک شاخص برای توصیف فعالیت های مقیاس کوچک استفاده کرده اند که بیشتر از ۱۰ و کمتر از۱۰۰۰ هکتار بودند. بر این اساس مشخص شد نابودی جنگل ها در مقیاس  متوسط و بزرگ در افزایش جنگل زدایی در سطح جهان تحت نقش مهمی داشته و البته در همه جا به صورت یکسان نیست.

 

در همین رابطه جنیفر سونسون (Jennifer Swenson) از پژوهشگران این تیم تحقیقاتی اعلام کرد: «نابودی جنگل ها در مناطق مختلف جهان به دلایل مختلفی رخ می دهد برای نمونه در فیلیپین و تایلند کمتر از ده درصد نابودی جنگل ها در مقیاس وسیع انجام می شود.  کشف دلایل ایجاد کننده این تغییرات می تواند پژوهشگران را در مطالعات بعدی خود با هدف حفاظت از جنگل ها یاری کند.»

 

یافته های این گروه پژوهشی نشان دهنده صحت مطالعات پیشین است که بر اساس آن مشخص شده بود سیاست هایی مانند توقف تولید سویا در مبارزه با جنگل زدایی در برزیل موثر بوده است که این موضوع به طور خاص در مواجهه با نابودی جنگل ها در مقیاس وسیع مشاهده می شود اما در عین حال  نگرانی ها برای آینده همچنان باقی می ماند.

 

جنیفر سونسون در ادامه توضیحات خود افزود: « متأسفانه اخیرا در برزیل شاهد این هستیم که مسائل مربوط به سیاست های فزاینده ای که سبب افزایش نابودی جنگل ها می شود، بیشتر شده است. گام مهم بعدی این است که بررسی کنیم که آیا بیشترین میزان تلفات جنگل ها ناشی از پاکسازی های بزرگ است  یا کوچک؟ به این ترتیب می توان سیاست های مناسبی برای حفاظت از جنگل ها اتخاذ کرد.»

 

در این میان استفاده از فناوری هایی مانند تصاویر ماهواره ای می تواند کمک شایانی در حفظ جنگل ها کرده و به  بررسی دلایل نابودی آن ها بپردازد.  این موضوع بسیار مهم است که درک کنیم جنگل ها تاثیر مهمی در حفظ محیط زیست داشته و جنگل هایی که بر اثر اقدامات انسانی به مزرعه و یا فضاهای سنعتی تغییر کاربری داده اند، تاثیر بسیار مخربی بر تغییرات اقلیمی و گرمایش زمین دارند.

 

علاوه بر این همزمان با قطع درختان جنگلی، شاهد سوزانده شدن بخش اعظمی از این چوب ها هستیم که به نوبه خود دی اکسید کربن زیادی را وارد جو می کنند. این مسئله هنگامی که زمین های جنگلی پس از تبدیل به زمین های زراعی و کاربری کشاورزی یا سایر استفاده های انسانی تبدیل می شود، مقدار زیادی از گازهای گلخانه ای دیگر مانند متان و اکسید نیتروژن در فعالیت های ناشی از آن  آزاد می شود. علاوه بر این، منطقه نابود شده جنگلی دیگر نمی تواند به عنوان یک مرکز طبیعی جذب  کربن عمل کند زیرا درختان و گیاهان جنگلی حجم زیادی از  دی اکسید کربن موجود در جو را به خود جذب می کنند.

 

باید در نظر داشت مصرف کنندگان محصولات دامی و صنایع چوب در سراسر دنیا و به ویژه مصرف کنندگان اروپائی و آمریکائی که از محصولاتی مانند گوشت گاو، چرم و چوب استفاده می کنند، در نابودی جنگل های دنیا سهمی به سزا دارند. سرعت تخریب مناطق جنگلی در قاره های آسیا و آفریقا روند سریع تری را طی کرده و این موضوع می تواند تبعات و بحران های جدی زیست محیطی در پی داشته باشد.

 

متاسفانه بیشترین میزان حجم قطع درختان جنگلی به منظور ایجاد چراگاه های جدید برای مقاصدی مانند دامپروری است وموضوع در کشورهائی که بیشترین میزان مساحت جنگلهای دنیا را دارند مانند برزیل و اندونزی بیشتر مشاهده می شود.

 

از سوی دیگر گزارش های رسمی نشان می دهد نزدیک به نیمی از تخریب جنگل های جهان در سطح دنیا به صورت غیر قانونی و مخفیانه انجام می شود.  سودجوئی به منظور تجارت موادی از قبیل گوشت قرمز، چرم، سویا، روغن پالم و چوب مهمترین انگیزه افرادی است که به صورت غیر قانونی جنگل ها را تخریب می کنند و عوامل طبیعی مانند آتش سوزی ، سیل و .... در مقایسه با فعالیت های این افراد، خسارت بسیار کمتری به جنگل های دنیا وارد می کند.

 

 در خاتمه گفتنی است این مجموعه داده های جدید، ارزیابی سریعتری از تغییرات در مناطق جنگلی استوایی را برای پژوهشگران  فراهم می کند و این موضوع یک گام مهمی در درک نابودی جنگل ها و ایجاد سیاست های بهتر برای مقابله با عوامل خاص در هر منطقه است.

 

شرح کامل این پژوهش و یافته های به دست آمده از آن در آخرین شماره مجله تخصصی Environmental Research Letters ‪(ERL)‬ منتشر شده و در اختیار پژوهشگران قرار دارد.

 

 

ترجمه: فاطمه کردی

 

 

  • 18
  • 9
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۱۱
غیر قابل انتشار: ۱۱
جدیدترین
قدیمی ترین
مهمترین عامل نابودی طبیعت افزایش جمعیت و زندگیهای تجملاتی است. در کشور ما که مالکیت مرز مشخص ندارد عده ای سودجو با نابودی جنگلها و کوه ها به تصرف و فروش انها دست میزنند بدون شک کوهها جلوه ای از عظمت خداوند هستند و هرگز قابل تشکیل یا بازسازی نیستند. باید برای افراد محدودیت مالکیت زمین و مسکن درنظر گرفته شود تا علاوه بر حفاظت جنگلها باعث ثبات و مقررات منطقی و عادلانه در عرصه مالکیت شویم.دلالان زمین انگلترین انسانهای روی زمین هستند و باید دست پلیدشان بریده شود.
راهکارواقعی و قابل اجرا صد در صدی دارم برا احیای جنگلها و جلوگیری فرسایش خاک
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش