جمعه ۱۵ تیر ۱۴۰۳
۱۸:۳۵ - ۱۱ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۳۰۵۶
طبیعت و محیط زیست

آیا ایران به کاپ۲۱ متعهد می‌ماند؟

اخبار علمی,خبرهای علمی,طبیعت و محیط زیست
براساس تعهد داوطلبانه ایران در همایش بین‌المللی زیست‌محیطی پاریس در سال ۲۰۱۵ مبنی بر کاهش ۱۲درصدی گازهای گلخانه‌ای، این کشور ملزم به تأیید این مصوبه ظرف یک سال آینده است. در غیر این‌صورت از کاپ خارج شده و به یک عضو ناظر بدل خواهد شد.

به گزارش سیناپرس،کاپ(COP) مخفف عبارت «کنفرانس طرفین» (Conference of Parties) است که برای نشست سالیانه چارچوب سازمان ملل درباره تغییرات اقلیمی به کار می‌رود. کاپ ۲۱، به بیست‌ویکمین نشستی گفته می‌شود که در همين زمينه در سال ۲۰۱۵ در پاريس برگزار شد.

 

در کاپ ۲۱ که با هدف ارزيابي پيشرفت كشورها در زمينه پيشبرد اهداف مرتبط با تغييرات اقليمي به‌طور کلی و كاهش از ميزان گازهاي گلخانه‌اي به‌طور خاص برگزار شد، ایران مانند تمام کشورهای دیگر، برنامه پیشنهادی خود مبنی بر کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای به میزان ۱۲درصد نسبت به سال ۲۰۱۰ را به سازمان ملل ارائه کرد. اما اکنون چنانچه این مصوبه از جانب نهادهای نظارتی ایران به تصویب نرسد، ایران از عضویت کاپ خارج شده و به عضو ناظر تبدیل خواهد شد.

 

دکتر بهرام طاهری، مشاور وزیر و مدیرکل دفتر محیط‌زیست، ایمنی، بهداشت و امور اجتماعی وزارت نیرو در گفتگو با زیست‌آنلاین عنوان کرده است که رویکرد وزارت نیرو در دفتر ESSH این وزارتخانه، شناسایی نظام‌مند تشکل‌ها برمبنای یک فرآیند سیستمی و فرهنگ‌سازی رفتار مسئولانه درقبال حقوق و مسئولیت‌های اجتماعی و احترام به طبیعت است.

 

دکتر طاهری تأکید کرد که این مصوبه علاوه بر تأیید و تصویب هیأت دولت، نیازمند تأیید مجلس و شورای نگهبان نیز هست که این مرحله هنوز در دست بررسی است و نتیجه نهایی آن اعلام نشده است.

 

گرمایش زمین، یک هشدار جهانی

در کنفرانس جهانی زمین که در سال ۱۹۹۲در برزیل برگزار شد، اولین هشدار بزرگ بین المللی نسبت به گرمایش بی‌سابقه زمین و نتایج هولناک آن برای طبیعت و زمین و انسان به گوش جهانیان رسید. طی سال‌های اخیر، افزایش گازهای گلخانه‌ای مانند متان، دی‌اکسیدکربن و اکسید نیتروژن در جو زمین، باعث افزایش گرمایش زمین شده و تغییرات ناخوشایندی در محیط زیست و شرایط اقلیمی کره خاکی به وجود آورده است.

 

آژانس بین‌المللی انرژی معتقد است که تولید گازهای گلخانه‌ای در بخش انرژی، حتی درصورت رعایت تعهدات از سوی کشورهای شرکت‌کننده در نشست جهانی تغییرات آب و هوایی در پاریس، «کاپ ٢١»، به روند رو به افزایش خود ادامه خواهد داد، اما از شتاب افزایش آن کاسته خواهد شد و به تدریج شاهد کاهش این روند تا سال ۲۰۳۰ خواهیم بود.

 

تعهد داوطلبانه ایران به کاپ۲۱

ایران نیز در این نشست جهانی به سهم خود نسبت به کاهش گازهای گلخانه‌ای متعهد شده است. باید دانست که میزان گازهای گلخانه‌ای تولیدشده توسط ایران بر مبنای سال ۲۰۱۰ در مجموع ۸۵۱ میلیون تن است. از این میزان، بالغ بر ۶۹۹ میلیون تن به بخش انرژی، حدود ۷۰ میلیون تن به بخش صنعت،۴۴ میلیون تن به بخش کشاورزی، ۲۸ میلیون تن به پسماندها و ۹ میلیون تن به جنگل‌ها اختصاص دارد.

 

تعهد داوطلبانه ایران در کاپ ۲۱ بر مبنای بهبود بهره‌وری انرژی و کاهش ۴ درصدی این میزان از گازهای گلخانه‌ای است، که درصورت رفع تمامی تحریم‌ها، تسهیل تعاملات بانکی، استفاده از مکانیزم‌های مالی بین‌المللی و انتقال فناوری‌های مرتبط این میزان کاهش از ۴درصد به ۱۲درصد تغییر خواهد کرد.

 

تغییرات اقلیمی بلای جان خاورمیانه

تأثیرات مخرب تغییرات اقلیمی بیش از هرکجای جهان به کشورهایی که در عرض جغرافیایی خاورمیانه قرار دارند آسیب می‌رساند. همین نکته مسئولیت ما را به عنوان یکی از کشورهای این منطقه که سهم کمی هم در تولید گازهای گلخانه‌ای در جهان ندارد، افزایش می‌‌دهد. بی‌شک با تأیید مصوبه کاپ ۲۱ توسط ایران و باقی ماندن در فرآیند کاپ به عنوان عضو، از هر دو فرصت مالی و فناوری جهانی برای رسیدن به این هدف بهره‌مند خواهیم بود. اما در روند این تعهد، کاهش نیاز به سوخت‌های فسیلی برای ایران به عنوان یک کشور صادرکننده سوخت جای نگرانی دارد.

 

طبیعت و انسان قربانیان اقتصاد جهانی

الگوی جهانی اقتصاد کنونی و نیاز شدید به مواد سوختی جهت تولید بیشتر برای بازار، کشورها را به افزایش سوخت فسیلی تشویق می‌کند. الگوی های شهرسازی و حمل و نقل کنونی، انرژی‌خوار و پرمصرف بوده و کار را دشوارتر می‌کنند. در این میان چاره کار به دست یک بازنگری عمیق در سیاست اقتصادی و تغییر سیستم مصرفی و تولید انرژی فسیلی است. چراکه با روند فعلی گویی انسان به تخریب خانه خود اقدام کرده است. برای بقای حیات این خانه و ساکنان آن اقدامی جهانی باید انجام گیرد. رابطه ما با طبیعت از اساس نیازمند تحول است و منطق سلطه بر طبیعت برای مصرف بی‌رویه باید که به فراموشی سپرده شود.

 

 

 

 

 

  • 18
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش