جمعه ۱۵ تیر ۱۴۰۳
۲۱:۱۰ - ۱۹ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۵۳۲۷
طبیعت و محیط زیست

«کمربند مرگ» کره زمین را احاطه میکند

 به گفته محققان، اکوسیستم آبی جهان به‌واسطه دخالت‌ها و اقدامات انسانی رو به نابودی است. آن‌ها علت این واقعه را کاهش اکسیژن در اقیانوس‌ها می‌دانند. واقعه‌ای که پیامد آن برای زمین، تشکیل «کمربند مرگ» است.

سیناپرس،مطالعات اخیر محققان که در نشریه ساینس (Sience) به چاپ رسیده است، نشان می‌دهد که آمار اقیانوس‌های کره زمین که میزان اکسیژن در آن‌ها صفر است، ظرف مدت ۵۰ سال گذشته، ۴ برابر شده است. علاوه بر آن از سال ۱۹۵۰ تاکنون، تعداد قسمت‌های کم‌اکسیژن آب‌های جهان به ۱۰ برابر افزایش پیدا کرده است و باتوجه به روند افزایش گرمایش جهانی، این پیشروی ادامه‌دار خواهد بود. تغییرات آب و هوایی و پدیده گرمایش زمین در روند کاهش اکسیژن آب‌های آزاد تاثیرگذار است، چراکه هرچه اقیانوس‌ها گرم‌تر باشند، اکسیژن کمتری دارند.

 

اهمیت اکسیژن آب

مسئله اکسیژن اقیانوس‌های جهان از آن جهت موضوعی جدی و حیاتی است که علاوه بر حفظ اکوسیستم‌های آبی، به تأمین حجم بسیار بزرگی از اکسیژن سیاره زمین نیز کمک می‌کند. مسئله‌ای که راجع به آن کمتر صحبت می‌شود و شاید به اندازه‌ای که لازم است، جدی گرفته نمی‌شود.

 

رایج است که در بحث سلامت آب‌های جهان، به دو بحران آلودگی پلاستیکی و سفید شدن مرجان‌ها بیشتر از سایر مشکلات پرداخته شود، درصورتی‌که معضل کاهش میزان اکسیژن آب‌ها به‌عنوان موضوعی کمتر شناخته‌شده، اگر بیشتر از موارد دیگر خطرناک نباشد، کمتر نیست.

 

با کاهش اکسیژن آب دریاها و اقیانوس‌ها، حیات و زیست دریایی مختل می‌شود و به‌تدریج رو به نابودی می‌رود. اتفاق تلخی که در حال حاضر نیز در قسمت‌های زیادی از آب‌های جهان ازجمله «خلیج مکزیک» و «خلیج چساپیک» در قاره آمریکا رخ داده است.

 

«مناطق مرده» Dead Zones نام اصطلاحیِ این نواحی نابودشده و ازدست‌رفته است که به‌خوبی حکایتگر انقراض آبزیان و جانداران دریایی این مناطق و چیرگی مرگ بر آن‌ها است.

 

علاوه بر آن، در قسمت‌هایی از آب‌های جهان که هنوز حیات ادامه دارد و تولیدمثل و رشد آبزیان اتفاق می‌افتد، کاهش شدید میزان اکسیژن خطری بزرگ محسوب می‌شود. سطح اکسیژن پایین این نواحی دریایی، رشد آبزیان این مناطق را کاهش داده و جانداران باقی‌مانده را به‌شدت در برابر بیماری‌ها و آسیب‌ها آسیب‌پذیر کرده و به نابودی آن‌ها می‌انجامد.

 

از طرفی دیگر، درنتیجه ایجاد چنین شرایطی بسیاری از جانداران دریایی از این نواحی دوری می‌کنند و گونه‌های اندکی مانند ماهی‌های بزرگ باقی می‌مانند و به‌راحتی شکار می‌شوند.

 

کاهش سطح اکسیژن آب‌ها همچنین به آزادشدن دی‌نیتروژن‌مونوکسید منجر می‌شود. دی‌نیتروژن‌مونوکسید، گازی گلخانه‌ای است که ۳۰۰ برابر کربن‌دی‌اکسید و سولفید هیدروژن قدرت دارد.

 

کاهش اکسیژن آب و بروز مشکلات اقتصادی

نکته مهم دیگری که در رابطه با این بحران وجود دارد این است که کاهش سطح اکسیژن آب‌های اقیانوس‌ها علاوه برآن‌که تنوع زیستی و حیات دریایی را به خطر می‌اندازد، بر اقتصاد جهانی نیز تاثیر منفی می‌گذارد. چراکه با کاهش صید دریایی به علت مرگ و انقراض آبزیان و همچنین کاهش قدرت صنعت گردشگری، مشکلات اقتصادی جدیدی بروز می‌کند.

 

راهکار نجات اقیانوس‌ها

محققان بر این باورند که باوجود آینده تیره‌ای که برای آب‌های جهان پیش‌بینی می‌شود، هنوز راه‌حل‌هایی برای فرار از این بحران وجود دارد. آن‌ها کاهش مصرف سوخت‌های فسیلی را روزنه امیدی برای نجات آینده اقیانوس‌ها می‌دانند. به گفته محققان، با کاهش استفاده از سوخت‌های فسیلی، از میزان آلودگی هوا و گازهای گلخانه‌ای کاسته می‌شود و درنتیجۀ آن تغییرات آب و هوایی کاهش پیدا می‌کند. با کاهش تغییرات آب و هوایی می‌توان امیدوار بود که از کاهش سطح اکسیژن آب‌ها تا حد زیادی جلوگیری شود.

 

«دنیس بریتبورگ» یکی از این محققان است که در مرکز تحقیقات محیط‌زیست «اسمیتسونیان» کار می‌کند و مطالعه اخیر را رهبری می‌کند. او می‌گوید: «هرچند که توقف تغییرات آب و هوایی به تلاشی جهانی احتیاج دارد، اما حتی اقدامات محلی نیز برای جلوگیری از کاهش سطح اکسیژن آب مؤثر و مفید است.»

 

 بریتبورگ و همکارانش در این مطالعه گزینه پرداختن به مشکل آلودگی آب‌ها را نیز مطرح می‌کنند و آن را راهی مؤثر در حفظ اکسیژن اقیانوس‌ها می‌دانند.

 

 

 

  • 11
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش