سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۱۹:۴۳ - ۲۱ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۵۷۹۳
طبیعت و محیط زیست

سالانه غذای ۱۵میلیون نفر را دور می‌ریزیم

اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست
به گفته رئیس سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج وزارت جهاد کشاورزی، سالانه به میزان غذای ۱۵ میلیون نفر در کشور ضایعات غذا داریم. این میزان ضایعات غذایی در حالی است که همه فشار امنیت غذایی کشور بر دوش بخش کشاورزی قرار دارد.

سیناپرس،بحث هدررفت غذا، موضوعی است که در همه جای جهان و کشور ما نیز وجود دارد. میزان این هدررفت تا آن‌جایی است که برآورد حد پایین آن در ایران، غذای ۱۵ میلیون نفر در یک سال است. یعنی سالانه غذای ۱۵ میلیون نفر در کشور ما هدر می‌رود. تخمین دقیق‌تر این اتفاق این است که تقریباً یک‌سوم غذایی که در کشور تولید و وارد چرخه مصرف می‌شود، دور ریخته می‌شود.

 

هدررفت غذا، اتفاقی جهانی اما متفاوت

هدررفت غذا اتفاقی است که هم فشار بسیار زیادی به اقتصاد ما وارد می‌کند و هم توان زیستی و اکولوژیک سرزمین ما را تحت فشار قرار می‌دهد. این اتفاق معمولاً در چند مرحله شکل می‌گیرد. براساس آمارهای فائو، هدررفت غذا در مرحله کشاورزی و به لحاظ تکنولوژیک، در کشورهای توسعه‌یافته و کشورهای توسعه‌نیافته در دو مرحله متفاوت صورت می‌گیرد.

 

در کشورهای توسعه‌یافته که ما جزو آن‌ها نیستیم، هدررفت غذا بیشتر در فرآیند بسته‌بندی و ارسال به محل مصرف، در هنگام پخت و یا سر سفره غذا اتفاق می‌افتد. یعنی سه مرحله اصلی کشاورزی، کاشت و داشت و برداشت محصول، به‌خوبی انجام می‌شود و نه تنها در این مرحله هدررفتی اتفاق نمی‌افتد بلکه میزان آن در حداقل ممکن است. سپس مهم‌ترین بخش هدررفت به دلیل گسترش فرهنگ مصرفی رخ می‌دهد، یعنی جایی که محصولات زشت از لحاظ ظاهری یا ناهماهنگ با دیگر محصولات از چرخه مصرف حذف می‌شوند. چراکه به‌عنوان مثال برای تولیدکننده گوجه‌فرنگی مهم است که همه گوجه‌فرنگی‌های داخل هر جعبه یک‌شکل و یک‌سایز و هماهنگ با هم باشند.

 

بخش مهم دیگری از مرحله هدررفت در کشورهای توسعه‌یافته نیز در حین مصرف و سر سفره غذا اتفاق می‌افتد.

 

اما زمانی که به کشور خودمان و یا کشورهای توسعه‌نیافته و درحال‌توسعه دیگر نگاه می‌کنیم، می‌بینیم که بخش عمده‌ای از دورریز موادغذایی در مرحله کشاورزی شکل می‌گیرد. یعنی علاوه بر آن‌که کشاورزی ما کشاورزی بهره‌وری نیست و به اندازه لازم تولید محصول نداریم، به هنگام برداشت آن محصول هم بخش عمده‌ای از آن هدر می‌رود و دور ریخته می‌شود. چراکه برداشت محصول کماکان به شیوه سنتی و دستی و درحقیقت باستانی انجام می‌شود! و برداشت مکانیزه جایی در تفکر توسعه کشاورزی ما ندارد.

 

بعد از این مرحله در بخش حمل‌ونقل نیز با حجم بالایی از دورریز موادغذایی روبرو هستیم. هرچند که مشخصاً آمار دقیقی درخصوص میزان هدررفت موادغذایی در مرحله حمل‌ونقل آن در ایران نداریم، اما آمارهای فائو دررابطه با این بخش در مورد کشورهای توسعه‌نیافته یا درحال‌توسعه می‌تواند به کشور ما نیز نسبت داده شود.

 

سپس بسته به نحوه توزیع ثروت، میزان و شکل هدررفت موادغذایی تفاوت می‌کند. علی‌رغم آن‌که در فرهنگ ما اسراف امری مذموم شمرده می‌شود اما واقعیت این است که بخش عمده‌ای از هدررفت موادغذایی سر سفره‌های ما اتفاق می‌افتد.

 

اما نکته دیگری که در مورد کشورهای توسعه‌یافته و توسعه‌نیافته تقریباً به یک اندازه صدق می‌کند، موضوع دورریز موادغذایی براساس تاریخ مصرف آن‌ها است. چراکه تاریخ مصرف موادغذایی معمولاً بسیار محتاطانه تنظیم می‌شود و همین مسأله باعث دور ریخته شدن بخش عمده‌ای از موادغذایی سالم می‌شود.

 

در حال حاضر در بسیاری از کشورهای اروپایی و حتی آمریکا رستوران‌هایی راه‌اندازی شده‌اند که صرفاً با استفاده از موادغذایی تاریخ‌مصرف‌گذشته غذا می‌پزند و با استفاده از روش‌های سنتی و تجربی مثل چشیدن و بو کردن، به تخمین سلامت موادغذایی می‌پردازند. آن‌ها با اعلام این موضوع، علاوه بر صرفه‌جویی در مصرف موادغذایی، غذاهای خود را با قیمت کمتر در اختیار افراد کم‌درآمدتر قرار می‌دهند و اتفاق ناگواری هم تا به حال در خصوص کار آن‌ها گزارش نشده است.

 

هدررفت غذا، تهدیدی بر منابع زیستی کشور

اهمیت آگاهی و اقدام برای پیشگیری از چنین خسارتی در این است که پدیده هدررفت غذا فشار بسیار زیادی به منابع آبی زیرزمینی ما تحمیل می‌کند و همین الان هم ما با بحران فرونشست زمین و تنش آبی در بسیاری از دشت‌های کشور روبرو هستیم. خشکسالی‌های پی‌درپی نیز، که دیگر بهتر است به آن‌ها لفظ خشکیدگی را اطلاق کنیم، امان منابع آبی ما را بریده است و اگر جلوی این حجم بالای موادغذایی گرفته شود، هم به منابع غذایی کشور کمک می‌شود و هم به منابع زیستی و توان اکولوژیک.

 

از آن‌جایی‌که می‌دانیم کشاورزی در حال حاضر با قبضه کردن منابع آب و تغییر کاربری اراضی بزرگ‌ترین لطمه را به محیط‌زیست کشور وارد می‌کند، جلوگیری از هدررفت موادغذایی امری حیاتی و واجب است و بهتر است وزارت کشاورزی در کنار اعلام فشاری که این بخش بر دوش این وزارت‌خانه وارد می‌کند، خودش پیش‌قدم شود و برای فرهنگ‌سازی در این زمینه و اصلاح قسمت‌های مربوط به خود اقدام عملی کند.

 

 

 

  • 13
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش