شنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۳
۱۳:۳۰ - ۲۶ فروردین ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۱۰۴۰۹۰
طبیعت و محیط زیست

نگاهی به چالش آب در ایران؛

آخرین‌ نفس‌‌های آب‌های زیرزمینی

اخبار علمی,خبرهای علمی,طبیعت و محیط زیست

تداوم خشکسالی و کاهش روان آب‌ها در سال های اخیر و روند رو به رشد برداشت از آب های زیرزمینی هم اکنون ایران را با بحران از دست دادن سفره های زیرزمینی رو به رو کرده است.

 

آب های زیرزمینی به عنوان یکی از منابع اصلی آب برای شرب در سرتاسر دنیا به حساب می آید. طی سال‌های اخیر با شروع خشکسالی، برداشت‌های بی رویه آب‌های زیرزمینی تشدید شده است؛ پدیده‌ای که آسیب‌ها وخسارت‌های زیادی به همراه داشته است.

 

امروز کشورمان با قرار گیری ۸۵ درصد از مساحت خود در اقلیم خشک، افزایش جمعیت و کاهش ۱۳ درصدی بارندگی ها در بلند مدت به مسیر استفاده از آب های زیرزمینی شتاب داده تا جایی که بر اساس اعلام مسوولان امر ۵۵ درصد آب مصرفی ایران از منابع زیرزمینی تامین می شود.

 

آب های زیرزمینی در دو لایه استاتیک و دینامیک ذخیره می شود که برداشت از لایه دینامیک با بارش باران در کوتاه مدت قابل جبران بوده اما جایگزینی آب لایه استاتیک به آسانی امکان نیست. این در حالی است هم اکنون از کل ۵۰۰ میلیارد متر مکعب ذخایر استاتیک، ۱۱۰ میلیارد متر مکعب طی ۴۰ سال اخیر آب زیر زمینی برداشت شده که نهایتا منجر به ۵.۷ میلیارد متر مکعب بیلان منفی در آب های زیرزمینی شده است. همراه شدن این میزان برداشت با وجود ۳۰۰ هزار حلقه چاه غیر مجاز در کشور کنترل برداشت ها را مشکل کرده است.

 

طبق بررسی های انجام شده، استان های پر مصرف آب های زیر زمینی فارس، اصفهان، خراسان رضوی، مرکزی و تهران به بدترین شکل از آب های زیر زمینی استفاده می کنند و بیشترین برداشت آب های زیر زمینی در دوره زمانی ۱۳۸۴تا ۱۳۸۹ روی داده است.

 

طبق بررسی های انجام شده، استان های پر مصرف آب های زیر زمینی فارس، اصفهان، خراسان رضوی، مرکزی و تهران به بدترین شکل از آب های زیر زمینی استفاده می کنند و بیشترین برداشت آب های زیر زمینی در دوره زمانی ۱۳۸۴تا ۱۳۸۹ روی داده است.

 

محمود حجتی، وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه چاه ها مسبب اصلی مشکل های کم آبی هستند، گفت: چاه ها سرمایه ملی و میراث تاریخی هستند، بنابراین دولت بر حفظ آنها توجه ویژه ای دارد. به منظور مرمت و احیا قنات ها در کشور امسال اعتبارات خوبی تخصیص یافته که به خراسان شمالی۲۰ میلیارد تومان اختصاص می یابد.

 

وی با تاکید بر اینکه باید چاه های غیر مجاز بسته شوند و برای آن ها هرچه سریعتر تصمیم گیری شود، ادامه داد: همه منافع کشور در این است که روند نزولی فعلی منابع آبی کنترل و به پایداری در میان مدت و بلند مدت برسیم زیرا ممکن است یک سال خشک و سال بعد ترسالی داشته باشیم.

 

شوری آب و وقوع زلزله با پایین رفتن سطح آب‌های زیرزمینی

شور شدن آب‌های زیرزمینی فرایندی برگشت‌ناپذیر است که بر اثر پیشروی آب‌های شور و پس‌روی آب‌های شیرین رخ می‌دهد و آب‌های شور جایگزین آب‌های شیرین می‌شوند. هنگامی‌که لایه‌های آب شیرین بر اثر بهره‌برداری بی‌رویه کاهش یابد جبهه آب‌های شور به سمت منابع آبی شیرین کشیده و در نتیجه منابع آب شیرین، شورمی‌شود همچنین مصرف زیاد آب گرم علاوه بر هدررفت آب سبب اتلاف انرژی و آلودگی هوا می‌شود زیرا برای گرم کردن آب به مواد سوختی نیاز است و سوخت‌ و نیروگاه‌های تولیدکننده برق از آلاینده‌های اصلی هوا و از عوامل بارش باران اسیدی هستند.

 

همچنین برخی متخصصان، پایین رفت سطح آب‌های زیرزمینی را از عوامل وقوع زلزله‌های شدید می‌دانند چون وجود آب سبب می‌شود تا لایه‌های زمین کمتر اصطحکاک داشته باشند و لرزش افزایش یابد و زلزله‌های شدید،‌ کمتر رخ دهد. امروزه در مهندسی زلزله برای جلوگیری از وقوع زلزله از تزریق آب درون گسل‌ها استفاده می‌شود.

 

به کارگیری مجدد فاضلاب‌ها؛ سیاست ملی

بازیافت آب‌های سطحی شهری می‌تواند مانع از کاهش ذخایر آب زیرزمینی شود. برای مثال در تاکوسن در ایالت آریزونا از طریق آبیاری زمین‌های گلف توسط آب بازیافتی سالانه میلیون‌ها متر مکعب آب صرفه‌جویی می‌شود. در برخی کشورها به کارگیری مجدد فاضلاب‌ها سیاست ملی اعلام شده است و از فاضلاب‌های شهری برای آبیاری محصولات کشاورزی استفاده می‌شود. درشهر کانبرای استرالیا آب مربوط به بارندگی شهری برای آبیاری فضاهای سبز جمع‌آوری و ذخیره می‌شود، همچنین آب جمع‌آوری شده در مخازنی که در پشت بام قرار گرفته برای اموری چون شست‌وشوی خودرو به کار برده می‌شود.

 

 

 

sinapress.ir
  • 18
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش