شنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۳
۱۳:۵۰ - ۰۲ خرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۳۰۰۴۲۰
طبیعت و محیط زیست

هشدار دانشمندان نسبت به افزایش انتشار گازهایی که به تخلیه اُزن منجر می‌شود

لایه محافظ زمین,اخبار علمی,خبرهای علمی,طبیعت و محیط زیست

نزدیک به ۳۱ سال از به وجود آمدن کوچک‌ترین حفره اُزن می‌گذرد، پدیده‌ای که پیشتر نماد بارز دخالت انسان‌ها در سازوکار محیط زیست بود. یک سال پیش اما محققان و دانشمندان از یک اتفاق تازه در این لایه محافظ زمین خبر دادند؛ «کوچک‌ شدن سوراخ اُزن». خبری که اما یافته‌های تازه دانشمندان نشان می‌دهد که این خبر خوب چندان دوامی نداشته است. نتایج یافته‌های آنان نشان می‌دهد که انتشار برخی از گازهای گلخانه‌ای از جمله کلروفلوئوروکربن که به تخلیه اُزن منجر می‌شود در ۶ سال گذشته افزایش یافته است. این آمار در حالی است که توافق پاریس در نظر دارد تا در طول ۱۰ سال انتشار گازهای گلخانه‌ای را به حداقل ممکن پیش از صنعتی شدن برساند. اما محققان در تازه‌ترین یافته‌های خود به یک منبع جدید مرموز برخورد کرده‌اند که در شرق آسیا قرار دارد و می‌تواند مسبب افزایش این گازها باشد.

 

از کشف سوراخ اُزن تا چاره‌ اندیشی برای آن

لایه اُزن را همه می‌شناسند، لایه‌ای که زمین را از اشعه UV خورشید محافظت می‌کند، لایه‌ای که کاهش آن در دهه ۱۹۸۰ موجب نگرانی از بابت افزایش میزان مبتلایان به سرطان پوست در جهان شد. هنگامی که دانشمندان برای اولین باز حفره لایه اُزن را در سال ۱۹۸۵ کشف کردند به سرعت آن را به کلروفلوئوروکربن در جو نسبت دادند. اما کلروفلوئوروکربن‌ها چگونه اُزن را تهدید می‌کنند؟

 

گرچه کوچک‌شدن حفره لایه ازن نیز با شرایط ناپایداری و گرم شدن هوا در استراتوسفر قطب جنوب و همچنین گرم‌تر شدن درجه حرارت جهانی مرتبط است اما کلروفلوئوروکربن نقش مهمی در تخلیه لایه اُزن دارند. هنگامی که کلروفلوئوروکربن‌ها به بالای اتمسفر می‌رسند، به علت شکستن پرتوهای فرابنفش، کلرین آزاد می‌کنند. کلرین با اتم‌های اکسیژن موجود در ازُن واکنش نشان می‌دهد و مولکول ازُن را تجزیه می‌کند. کلروفلوئوروکربن همان ترکیبات مصنوعی است که غالبا در یخچال‌ها، تهویه‌های مطبوع، افشانه‌ها و حلال‌ها استفاده می‌شوند.

 

اما پس از آنکه تبعات این تهدید زیست محیطی خود را در لایه اُزن نشان داد، جهان به سرعت در جهت حل این مشکل برآمد و متحد شد. تنها دو سال بعد از کشف اولین حفره در لایه اُزن پروتکل مونترال تصویب شد، پروتکلی که کلروفلوئوروکربن‌ها را نابود کرد. این پروتکل به آن جهت که در دهه‌های پس از تصویب آن سبب انقباض حفره‌های اُزن شد، به عنوان یکی از موفق‌ترین اقدامات زیست محیطی شناخته می‌شود.

 

تولید اضافی کلروفلوئوروکربن‌ها و بی‌خبری سازمان ملل

با این حال اما در مقاله جدیدی که در مجله Nature منتشر شده است، تیم بین‌المللی دانشمندان وجود یکی از مشهورترین کلروفلوئوروکربن‌ یعنی cfc11 را گزارش کرده‌اند. این ماده در جو از سال ۲۰۱۲ تاکنون حدود ۵۰ درصد کاهش داشته است. این آمار نشان می‌دهد که در سال‌های اخیر منابع جدیدی برای تولید کلروفلوئوروکربن‌ها در دنیا به وجود آمده‌اند و مانع تلاش‌های بین‌المللی برای خنثی کردن آن شده‌اند. اگر نتایج تحقیقات این تیم از دانشمندان درست باشد، نشان می‌دهد که فسادی در این میان رخ داده است، چرا که تولید اضافی کلروفلوئوروکربن‌ها در ۶ سال گذشته به دبیرخانه اُزن برنامه محیط زیست سازمان ملل گزارش نشده است. اگر چنین ادعایی درست باشد، پروتکل مونترال نقض شده است.

 

شرق آسیا منبع احتمالی تولید گازهای مخرب لایه اُزن

محققان از داده‌های نظارت از راه دور در سراسر جهان برای تعیین میزان کاهش غلظت CFC-11 جوی استفاده کردند.آنها دریافته‌اند که در حالی که کاهش گازهای گلخانه‌ای از سال ۲۰۰۲ تا ۲۰۱۲ روند ثابتی را در پیش گرفته بوده، اما پس از سال ۲۰۱۲ روند کاهش به طور قابل توجهی کُند شده است. شبیه‌سازی‌های دانشمندان نشان می‌دهد که این کاهش به دلیل افزایش تولید CFC-11 از سال ۲۰۱۲ بوده است.

 

با در نظر گرفتن جریان هوا در مناطقی که ایستگاه‌های نظارت و پایش دانشمندان در آن قرار گرفته‌، دانشمندان نتیجه گرفتند که شرق آسیا به احتمال زیاد منبع این موج جدید انتشار گازها است، هرچند علت دقیق آن مشخص نیست. اگر چه تولید یا انتشار ناخواسته کلروفلوئوروکربن‌ها از تخریب ساختمان‌ها امکان پذیر است، اما دانشمندان معتقدند که بعید است انتشار این گاز در چنین مقیاسی از این طریق صورت گرفته باشد.

 

خبر‌های نگران کننده

پس از آنکه ماهواره‌های ناسا اولین شواهد مستقیم را از کوچک شدن حفره لایه اُزن مخابره کردند، این خبر به عنوان «خبر خوب محیط زیستی» مورد استقبال قرار گرفت. اما در سال‌های اخیر شواهد مشکوک و مرموزی که از انتشار گازهای کلروفلوئوروکربن بدست آمده‌ است دانشمندان را نگران آن کرده که اگر تلاش‌ها برای محدود کردن منابع پایدار کلروفلوئوروکربن‌ها صورت نگیرد، خبر خوب کوچک شدن حفره لایه اُزن کوتاه مدت باشد.

 

پروفسور جوآن هائه فیزیکدان جوی در امپریال کالج لندن می‌گوید: «این نتیجه نگران کننده است، کلروفلوئوروکربن‌ها مسئول بزرگتر شدن سوراخ اُزن در قطب جنوب بوده‌اند و روند بسیار آرام کوچکتر شدن این حفره از اثرات پروتکل مونترال بوده است. با این حال در نقاط دیگر، مشاهدات از کاهش مداوم و ناشناخته این گازها حکایت دارد. بنابراین در حال حاضر باید با توجه به این شواهد جدید میزان موجود این گازها در جو دوباره مورد ارزیابی قرار گیرد.

 

امید به ترمیم اُزن

محققان دیگر با وجود نتایج غیر منتظره گزارش شده توسط دکتر مونتزکا و همکارانش درباره آینده لایه اُزن خوش بین هستند. پروفسور مارتین چیپرفیلد، شیمیدان جوی در دانشگاه لیدز می‌گوید: «مشاهدات جدید به جای اینکه نگران‌کننده باشد گیج کننده است. سطح گاز کلر موجود در جو همچنان کاهش می‌یابد اما روند کاهش آرام‌تر از حد انتظار است. این موجب تاخیر در بهبود لایه اُزن می‌شود، اما این بهبود هنوز ادامه خواهد داشت. با این وجود، دانشمندان و سیاست‌گذاران می‌خواهند دلیل این افزایش و گاهش گاز CFC-11 را بفهمند.»

 

با این حال اما این اتفاق سبب شده تا اهمیت سیستم‌های نظارت برای اهداف علمی برجسته‌تر از گذشته شود. نظارتی که می‌تواند پایبندی کشورهای جهان را به معاهدات و قوانین زیست محیطی در مقیاس جهانی بسنجد و از عمل به آنها اطمینان پیدا کند.

 

زهرا داستانی

 

 

ebtekarnews.com
  • 18
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش