
پیشبینی اوضاع بارش در برهههای زمانی طولانی هنوز از چالشهای عرصه علم هواشناسی است. البته روشهای شیر یا خطی وطنی گاهی تصادفاً جواب مثبت میدهد اما هوا همواره شرایط خود را در چنته دارد و در آن موقعیت است که افتضاح پیشبینیهای شیر یا خطی برملا میشود. مخصوصاً پس از وارد شدن خسارات زیادی به مردم و اقتصاد کشور. بنابراین لازمه هر نوع اظهارنظر درباره وضعیت آب و هوا به عنوان پیشبینی، داشتن صلاحیت علمی است.
به طور کلی همه عادت دارند درباره آب و هوا تفسیر خود را ارائه کنند، بسیاری از رسانههای مشهور آن طرف آبی با افرادی مصاحبه میکنند که فاقد صلاحیت لازم علمی هستند. این افراد متأسفانه عادت دارند همواره اوضاع را تیره و تار و مأیوسکننده جلوه دهند. در داخل هم برخی مقامات که دارای پیشینه تخصص در حوزه آب یا کشاورزی هستند، بدون اطلاع از پیچیدگی اقلیم، گوی سبقت را از رسانههای خارج ربوده و با هدف ترساندن مردان سیاست، هر مشکلی را به تغییر اقلیم نسبت میدهند. این اظهارنظرها گاهی با هدف مجاب کردن دولت برای اختصاص بودجه بیشتر صورت میگیرد و تا جایی که امکان داشته باشد، ملات کار غلیظتر میشود.
البته خیلی از همین افراد از تغییر اقلیم چیزی جز تجربه شخصی نمیدانند؛ تجربیاتی مانند برفروبی در ایام جوانی یا سرماهای قدیم که اغلب به دهه ۴۰ شمسی برمیگردد. اگر پیشبینیهای این گونه نظریهپردازان درست میبود، تمدن ایرانی سالها پیش دچار چالش جدی شده بود. اما به باور اینجانب در این مباحث، پیشبینی دقیق با برخی تجربههای شخصی میسر نیست. بحث تغییر اقلیم در کشور ما بیشتر از آنچه باید به آن پرداخته شود، بها گرفته است. محافل دانشگاهی که از تبیین پدیدههای اقلیمی عاجزند، هر بروز «حدی» اقلیم مانند سرما یا سیل را به تغییر اقلیم نسبت میدهند.
همچنان که سازمانهای ذیربط آب و هواشناسی و محیط زیست اغلب ناکامیهای خود را به تغییر اقلیم ربط میدهند و در عین حال گوشه چشمی هم به اعتبار اختصاصی ناشی از تصمیمگیران میدان سیاست دارند.با این همه آیا سال جاری آبی، وضعیت بارندگی مناسب خواهد بود؟ این پرسش را با ارائه مدل تصاویر مرکز هواشناسی اروپا پاسخ میدهم:
- پیشبینی بارندگی برای روز شنبه ۲۸مهر ۱۳۹۷ بر اساس سامانه جهانی GFS
- پیشبینی فصلی بارندگی بر اساس مدل جهانی ECMWF
- پیشبینی بارندگی در دسامبر- ژانویه- فوریه که با احتمال ۵۰ تا ۶۰ درصد بیشتر از نرمال خواهد بود.
- احتمال بارندگی در سه ماهه فوریه مارس و آوریل که نقاط سبز بیشتر از نرمال برآورد شده است
احتمال بارندگی در نوامبر و دسامبر و ژانویه که برای بیشتر نقاط کشور بیشتر از نرمال برآورد شده اما برای غرب کشور احتمال آن۶۰ تا ۷۰ درصد است. بررسی نقشهها نشان میدهد پاییز و زمستان امسال شاهد بارندگیهای نرمال و حتی بیش از نرمال در برخی از مناطق کشور خواهیم بود.
- 9
- 1