چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۱۲:۳۷ - ۰۴ اسفند ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۲۰۰۸۰۰
طبیعت و محیط زیست

جولان خشکسالی و آفات در جنگل های بلوط

جنگل های بلوط,اخبار علمی,خبرهای علمی,طبیعت و محیط زیست

طبق بررسی‌های صورت گرفته در استان‌های زاگرس‌‌نشین کشور، بالغ بریک میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار از سطح جنگل‌های زاگرس تاکنون براثر بیماری زوال بلوط خشکیده یا در معرض خشکیدگی است. این سطح خشکیدگی عمدتاً در استان‌های ایلام، لرستان، کهگیلویه و بویراحمد، کرمانشاه، فارس، چهارمحال و بختیاری و خوزستان پراکنش یافته، به طوری که ایلام ۶۴۱ هزار هکتار از این سطح خشکیدگی را به خود اختصاص داده و دارای شرایط بحرانی در این زمینه و چالش زیست‌محیطی است. در این راستا، نه تنها تاکنون راهکار جدی برای مقابله با پدیده زوال درختان بلوط ارائه نشده، بلکه حتی دلیل اصلی این پدیده نیز مشخص نشده ‌است.

 

 به دنبال نابودی کامل آفات نیستیم

«علی محمدی مقدم»، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری در گفت‌وگو با «ایران» با یادآوری اینکه آفات به خودی خود و به طور طبیعی از قبل هم در جنگل‌های استان بوده اما از زمانی که جمعیت‌شان افزایش پیدا کرد، خسارات نیز زیاد شد، تأکید کرد: درواقع در بخش مبارزه با آفات به دنبال نابودی کامل آنها نیستیم بلکه هدف ما کنترل جمعیت‌شان است تا افزایش پیدا نکنند و این کارهم مستلزم حمایت‌های دولت است.

 

وی با تأکید بر اینکه دولت باید احیای جنگل‌های زاگرس را مانند احیای دریاچه ارومیه مهم ببیند و به آن توجه ویژه داشته باشد، گفت: متأسفانه دولت هنوز به این بخش به طور ویژه ورود نکرده است؛ بنابراین حفظ و کنترل وضع موجود جنگل‌های زاگرس برای ما مهم‌تر از احیای آن است.

 

افزایش خشکیدگی درختان به صورت توده‌ای

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه این استان ۳۰۷ هزار هکتار مساحت جنگلی دارد که چند سالی است خشکیدگی و آفات گونه‌های جنگلی موجب تخریب جنگل‌های زاگرس در این استان شده، خاطرنشان کرد: این پدیده از اواخر سال ۸۹ اتفاق افتاد که آن زمان شاهد خشکیدگی درختان به صورت تک پایه‌ای و لکه‌ای (پراکنده) بودیم، اما در۴ سال اخیر خشکیدگی درختان این منطقه به صورت توده‌ای (دسته‌ای و یکجا) مشاهده شده است. همچنین با تهیه نقشه پهنه‌بندی خشکیدگی از این جنگل در استان مشخص شد

 

۴۰ هزار هکتار از جنگل‌های این منطقه درگیر خشکسالی لکه‌ای و تک پایه‌ای بوده است. متأسفانه از سال گذشته خشکیدگی درختان این محدوده به صورت توده‌ای درآمده که در این راستا اقدام‌هایی نیز انجام شده است.

 

بحرانی‌ترین خشکیدگی توده‌ای در «بارز»

به گفته وی طبق پایش و تحقیقاتی که انجام شده از ۵۰ هزارهکتار اراضی جنگلی که دچار خشکیدگی شده بود، ۱۰هزار هکتار توده‌ای بوده که بحرانی‌ترین آن در منطقه «بارز» شهرستان لردگان در۵ هزار هکتار شناسایی شده است. اقدامات بیولوژیکی و مکانیکی هم در این راستا انجام شده که اثراتش سال‌های بعد قابل مشاهده خواهد بود.

 

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری ایجاد چاله‌های فلسی (هلالی آبگیر) پای درختان که مانع خروج آب نیز می‌شود و تغذیه درختان با تزریق ریزمغذی‌ها به ریشه درختان را از دیگر اقدام‌ها برای مقابله با خشکسالی در این منطقه جنگلی بیان کرد و افزود: در بخش مبارزه با آفات جنگلی هم کارهایی انجام شده است. به عنوان نمونه امسال با پاشیدن محلول

 

«بی تی» (نوعی باکتری است که به صورت محلول روی درختان پاشیده می‌شود تا آفتی که از جوانه بلوط تغذیه می کند با خوردن این محلول از بین برود) مانع افزایش آفات جنگلی این منطقه شده‌ایم. این محلول هیچ گونه آثار مخرب زیست محیطی ندارد و روی دیگر جانوران هم اثر نمی‌گذارد.

 

مشخص شدن مناطق آسیب‌دیده زاگرس«حجت الله فتحی»، معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان ایلام هم در گفت‌وگو با «ایران» با اشاره به این اتفاق که از سال ۷۸ تاکنون در جنگل‌های بلوط این استان رخ داده و از آن زمان تاکنون مناطق آسیب دیده زاگرس منطقه‌بندی و مشخص شده، گفت: طبق این شناسایی ۱۰ درصد جنگل‌های زاگرس در این استان دچار این دو پدیده شده، البته کاهش بارندگی، تغییر اقلیم و ریزگردها را در وقوع آنها نیز نباید نادیده گرفت.

 

طرح بین‌المللی «جایکا» برای حوزه ایلام تعریف نشده

وی با اشاره به اجرای طرح مشارکتی جنگل و مرتع حوضه آبخیز کارون بزرگ با مشارکت آژانس همکاری‌های بین‌المللی ژاپن (جایکا) در ۵ استان زاگرس‌نشین، افزود:  متأسفانه این طرح برای حوزه ایلام تعریف نشده و تنها در حوزه کارون بزرگ با ۷ میلیون هکتار وسعت اجرایی می‌شود.

 

مرحله نخست این طرح با هدف پوشش گیاه و حفاظت از خاک در چهارمحال و بختیاری و استان‌های حوضه آبخیز کارون شامل فارس، خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد، ایلام و اصفهان به اجرا درآمد.

 

معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان ایلام درباره اقدامات‌شان در زمینه احیای جنگل‌های زاگرس در این استان، تصریح کرد: تاکنون با مشارکت مردم در قالب برنامه «جنگلانه» ۲ میلیون نهال مختص جنگل‌های زاگرس کاشته شده است.

 

در این طرح، نهال‌ها را به مردم می‌دهیم و از آنان می‌خواهیم تا آنها را در مکان‌هایی که شناسایی کرده‌ایم، بکارند.

 

اقدام‌هایی هم که تاکنون برای احیای جنگل‌های زاگرس انجام داده‌ایم شامل برش درخت‌های آفت زده، اصلاح تاج درختان کهنسال و ایجاد سامانه‌های سطوح آبگیر باران بوده که در این طرح با ایجاد چاله‌های هلالی در پای درخت، آب باران در آن جمع می‌شود و برای مدتی آب به ریشه درخت می‌رسد. این کاربا توجه به خشکسالی و کاهش آب سفره‌های زیرزمینی انجام می‌شود.

 

نهالکاری و بذرکاری هم از دیگر اقدام‌ها برای احیای جنگل‌های بلوط استان بوده است.

 

پیشرفت ۷۰ درصدی احیای جنگل‌های  بلوط

فتحی با اشاره به اجرای برنامه توسعه جنگل‌های بلوط استان طی امسال، خاطرنشان کرد: در حال حاضر احیای ۷ هزار هکتار از این جنگل را در دست اجرا داریم که تاکنون ۷۰ درصد پیشرفت داشته است.این مقام مسئول در اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان ایلام با بیان اینکه خوشبختانه خشکسالی نسبت به سال‌های قبل روند کندتری داشته، یادآور شد: امسال ۲۰۰ میلیون دلار اعتبار از صندوق توسعه ملی در قالب پروژه مدیریت جامع آبخیز سازمان جنگل‌ها برای احیای ۲۵ هزار هکتار از جنگل‌های زاگرس در کشور اختصاص پیدا کرد که از ۲۵ هزار هکتار جنگل‌های زاگرس ۵ هزار و ۸۶۰ هکتار آن در استان ایلام است و در قالب این طرح احیا خواهد شد.  

 

معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان ایلام روند تخصیص اعتبار برای این بخش را نسبت به سال‌های قبل بهتر عنوان کرد و گفت: برای احیای جنگل‌های بلوط استان کمبود اعتبار داشتیم، اما اکنون مشکلات در این زمینه کمتر شده است.

 

پریسا عظیمی

 

 

iran-newspaper.com
  • 16
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش