دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۲:۴۷ - ۲۹ فروردین ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۲۹۷۷
اخبار علمی و پژوهشی

آیا 'نورالینک' می تواند افکار خصوصی ما را بفروشد؟

نورالینک,ایلان ماسک
  به تازگی ایلان ماسک پایه گذار نورالینک فیلمی از یک میمون منتشر نموده است که تراشه ای در مغز آن کاشته شده است و به این حیوان اجازه می دهد تنها با قدرت فکر کردن بازی کامپیوتری" پونگ" را انجام دهد که باعث نگرانی تعدادی از اشخاص شده است.

به گزارش ایسنا،  این آزمایش شک و تردیدهایی برای دانشمندان و علاقه مندان بهمراه داشت و آنها معتقد بودند این فن آوری جدید نیست. نسخه ی قابل مقایسه با این آزمایش در سال ۲۰۰۲ اتفاق افتاد هنگامی که گروهی از پژوهشگران به یک میمون کمک کردند تا به وسیله ی قوه ی تفکر یک نشانگر را در روی صفحه ی کامپیوتر جابه جا کند این کار با رمزگشایی چندین نورون قشر حرکتی مغز میمون و تبدیل آن به سیگنال های قابل تشخیص انجام شد. این تحقیق تفاوت چندانی با فیلم منتشر شده توسط ایلان ماسک ندارد.

با افزایش نگرانی ها در مورد شرکت های خصوصی رسانه های اجتماعی و احتمال فروش اطلاعات ما توسط این شرکت ها به شخص سوم برای به دست آوردن سود، برخی نگرانند که فن آوری نورالینک نیز روزهای تاریک دیگری را رقم بزند که در آن به حریم خصوصی کاربران، اطلاعات آن ها و اصول اخلاقی زیست پزشکی افراد تجاوز شده و این اطلاعات به هرکسی که" ماسک" می خواهد فروخته شوند و تنها کاری که از دست ما برمی آید مشاهده ی سود شرکت نورالینک باشد. اما آیا علوم اعصاب و اتصال مغز و کامپیوتر با همان سرعتی که نورالینک می گوید در حال پیشرفت است؟

نورالینک دانشمندان و علاقه مندان به فن آوری را نگران نموده است

پروفسور آنا وکسلر( Anna Wexler) از بخش اخلاق پزشکی و سیاست های سلامت دانشگاه پنسیلوانیا می گوید:من شک دارم که در آینده ی نزدیک دستگاه های دقیقی که فکر را می خوانند داشته باشیم. علم اعصاب درک کمی از عملکرد مغز و از آن کمتر توانایی رمزگشایی فعالیت های مغز دارد. با این حال نمی توان پیشرفت های چشم‌گیر نورالینک را انکار کرد.

وکسلر ادامه داد:در حقیقت ، ایده ی کنترل یک نشانگر توسط میمون یا انسان ایده ی جدیدی نیست. ولی نورالینک پیشرفت های فنی قابل توجهی داشته که از آن جمله ساخت دستگاه بی سیم و کاشت موفقیت آمیز الکترودهایی در مغز است.

ماسک با تقلید از انتظارات پژوهشگران در اوایل سال ۲۰۰۰ انتظار دارد که این تراشه مغز بتواند به افرادی با مشکلات عصبی کمک کند و یا حتی هوش انسان و هوش ماشینی را ادغام کند و یک ابرانسان بسازد.

ممکن است در خصوص خطر کامپیوترهایی که ذهن را می خوانند کمی بزرگنمایی شده باشد

وکسلر می گوید:چیزی که من را مضطرب می کند ادعاهای اشتباه است. کارمندان نورالینک، دانشمندان و مهندسانی هستند که بر روی توسعه ی دستگاهی کار می کنند که اهداف پزشکی دارد. با این حال بنیان گذار این شرکت علاقه دارد ادعاهای بزرگی مثل درمان همه ی بیماری ها و ترکیب انسان و هوش مصنوعی مطرح کند.

حتی اگر نورالینک ایلان ماسک به موفقیت بزرگی در زمینه ی فناوری دست یابد ما هم چنان باید با پیامدهای اجتماعی دستگاهی که قادر به خواندن ذهن است مقابله کنیم.

سوزان اشنایدر( Susan Schneider)، روانشناس شناختی و فیلسوف در ایمیلی به روزنامه ی Observer بیان کرد:من در حالیکه برای کاربردهای درمانی این تراشه ها برای آن دسته که مشکلات حرکتی و ذهنی دارند هیجان زده ام ولی نگران گسترش بيش از اندازه ی آن در آینده نیز هستم.

وی ادامه داد:بدون وجود مقررات مناسب، افکار درونی شما و اطلاعات زیست سنجی شما میتواند به فروش برسد و امکان دارد در آینده مردم برای ادامه شغل شان مجبور به استفاده از این تراشه ها باشند.

آزمایش نورالینک بر روی حیوانات انتقاد گروه هایی از جمله بنیاد مردمی رعایت اصول اخلاقی در برابر جانوران را بهمراه داشته است ولی پیشرفت های اساسی از زمان نخستین آزمایش ارتباط مغز و کامپیوتر بر روی میمون در دهه ها قبل و اکنون نشان می دهد که ماسک و یا هر فرد دیگری چقدر به تحقق مفهومی مثل نورالینک و رساندن آن به پتانسلی که قولش را داده اند نزدیک شده اند.

  • 19
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش