جمعه ۰۵ بهمن ۱۴۰۳
۱۵:۰۵ - ۱۳ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۳۶۳۰
اخبار علمی و پژوهشی

چرا باید از منصوب کردن القاب غیر واقعی به دانشمندان پرهیز کرد؟

دانشمند,اخبار علمی,خبرهای علمی,پژوهش
گاهی اوقات ما برای نشان دادن احترام خود راه و مسیر اشتباهی را انتخاب می کنیم. مسیری که به جای آنکه نماینگر احترام ما باشد باعث بدفهمی می شود و بی راهه های بسیاری را پیش روی دیگران باز می کند.

به گزارش سینا پرس، دلایل مختلفی وجود دارد که چرا ما گاهی برخی از روش های تقدیر و بزرگداشت را انتخاب می کنیم که نه تنها دقیق نیست که باعث بدفهمی و به مسیر هرز رفتن یم شود. بخشی از آن به داستان فرهنگ ما باز می گردد و اینکه گاهی مفاهیم را از اقلیم های مختلف بدون در نظر گرفتن ساختار آن فضا برای استفاده در جایی دیگر به عاریت می گیریم.

 

تمرکز این نوشته در دنیای علم است. برای مثال گاهی در این دنیا برای بزرگداشت افراد و ادای احترام به آن ها سعی می شود تا القاب آ« ها را با تغییری نسبت به آنچه وجود دارد مورد استفاده قرار دهیم. گاهی فکر می کنیم اگر کسی دارای درجه دکترای تخصصی در رشته ای است و ما او را با لقب دکتر خطاب کنیم شان او رعایت نشده است و سعی می کنیم برای ارج نهادن بیشتر او از واژه پرفسور استفاده کنیم. گاهی هم پشت این ادعا پنهان می شویم که خب در برخی از نظام های آموزشی استاد همان پورفسور است و ما اشتباه نکرده ایم. در حالی که ما برای توصیف فردی در نظام علمی کشور، از واژه ای استفاده می کنیم که در این فضا کاربرد ندارد و اگر هم کاربرد داشته باشد نشانگر موقعیت شغلی است. ما کسی را آقای مدیر عامل صدا نمی کنیم و مثلا نمی نویسیم یا نمی گوییم آقای مدیر عامل فلانی.

 

بلکه می گوییم آقای فلانی مدیر عامل فلان جا. پرفسور – فارغ از اینکه در ساختار نظام ایران معنی ندارد و در ساختارهای اداری دانشگاهی جاهای دیگر هم معانی متفاوتی دارد - به چنین موقعیت سازمانی اشاره دارد. اما ما با استفاده از برداشت فرهنگی که نسبت به کلمه پرفسور وجود دارد برای برخی از افراد از آن استفاده می کنیم و بار فرهنگی آن که از فرهنگ عامه آمده است را به آن وارد می کنیم. دلیل این امر بیش از آنکه بیان جایگاه فرد باشد، با هدف ابراز ارادت به آن شخص و محترم داشتن او بیان می شود و در نهایت باعث می شود تا بدفهمی در میان جامعه رشد کند که حرف فلان آقا یا خانم را باید جدی تر فرض کرد چون ایشان پرفسور هستند.

 

موضوع دیگری که در دنیای علم به وفور در کشور ما به چشم می خورد منصوب کردن افراد به سمت والدین رشته های علمی است.

 

فلانی پدر رشته فلان است و دیگری مادر رشته بهمان.

 

در دنیای امروز و خارج از ایران نیز گاهی از افرادی به پدر یا مادر رشته ای یاد می شود که آ هم با نقدهای زیادی رو برو است. اما در همان موارد  معدود هم زمانی است که شخصی به معنی واقعی رشته ای تازه را تاسیس و ابداع کرده است.  

 

ما در ایران گاهی برای بزرگداشت پیشکسوتان و افراد قدیمی که سال ها در رشته ای خاص فعالیت کرده اند او را به نام پدر یا مادر آن رشته می نامیم. حتی گاهی نام ایران را نیز از ین مجموعه می اندازیم و می گوییم فلانی پدر زلزله شناسی است و دیگری مادر نجوم یا هر چیز دیگر.

 

این راه نه تنها اشتباه که پرخطر است.

 

بیایید ببینیم با نامیدن کسی به مقام پدر و مادر رشته ای – به خصوص که در ایران که در بهترین شرایط منظور ما پیشگامی در آن رشته در ایران است – چه چیزی را به او منصوب می کنیم. به یاد داشته باشیم ما این واژگان را به صورت محض استفاده نمی کنیم این ها واژگانی با بار معنای فرهنگی هستند.

 

وقتی می گوییم فلان پدر یا مادر رشته بهمان است یعنی نه تنها آن رشته وجود خود را مدیون آن افراد است که تربیت و شأنیت و نام و تبارش را از آن افراد می گیرد. از سوی دیگر وقتی ما با فرزند کسی مواجه می شویم بر اساس عرف فرهنگی انتظار داریم فرزندان به نام و حضور و حرف والدین احترام بگذارند. در مقابل آن ها به ادب بنشینند و پا دراز نکنند و زبان درازی نکنند و در کلام و سخن جایگاه بزرگتری را رعایت کنند و حتی اگر خطایی از بزرگترها دیدند به روی نیاورند.

 

دنیای علم این گونه نیست. دنیای علم بر شانه های دیگران به جلو می رود. مرجعیت علم به روش و استناد و مدرکش است و شان و اعتبارش را از افراد نمی گیرد. مهم ترین افراد و با اعتبار ترین نام ها تنها زمانی سخنانشان موضوعیت دارد که بتوانند آن را در زمینه ساختار علمی قرار دهند و دلیل و مدرک و مرجع ادعاهای خود را ارایه کنند. پیشگام ترین و با تجربه ترین دانشمندان در هر زمینه ای در برابر سوال و پرسشگری نه تنها ایمن نیستند که از آن استقبال می کنند. نقد و خطا گرفتن از رفتار حرفه ای نه تنها بی ادبی در دنیای علم نیست که وظیفه است. بخشی از دنیای علم تجربی بر آن می چرخد که کسانی سعی می کنند نظرات و آزمون های چهره های بزرگ قبلی را زیر سوال ببرند.

 

فارغ از اینکه در کشوری مانند ما با تاخیری که در ورود به دنیای علم مدرن داشته است اصولا هیچ یک از این مقام ها حتی در معنی خالق بودن و مبدع بودن یک رشته علمی معنی ندارد و بهترین نقش آنها معرفی جامعه ایران به یک رشته است، القای این القاب با خطا همراه است. وقتی کسی را پدر آن رشته می خوانی خطای او خطای تبار آن رشته می شود و ایراد گیری از او بی ادبی و رعایت نکردن جایگاه پیشکسوت.

 

همه احترام و اعتبار دانشمندان و دانشگران به سن، جایگاه و تعداد مقاله ها نیست بلکه بر توانایی آن ها در آزمودن نظرات و اصلاح خطاها و اقرار به اشتباه ها و دعوت به نقد است.

 

علم و حداقل بخش آکادمیک و دانشگاهی علم – قرار بوده است بر مبنای فضای آزاد و باز پیش برود. همین باز بودن فضا است که باعث می شود استعدادهای نو تفکرات دیگران را به چالش بکشند، بر مبنای یافته های دیگران پیش بروند و به یاد داشته باشند وقتی افق های دور تر را می بینند به دلیل آن است که آنگونه که نیوتن می گفت بر شانه غول ها ایستاده اند.

 

احترام دانشمند و علم به خطاب قرار دادن افراد فعال در آن با نام های بی معنی و غریب و منصوب کردن به سمت پدر و مادر نیست. اگر می خواهیم به دانشمندان و پیشکسوتان علم احترام بگذاریم، مسیر فعالیت آن ها را هموار کنیم، از تجربه های آن ها استفاده کنیم، فضای دسترسی آن ها به مشارکت ها را فراهم کنیم و به نسل تازه اجازه دهیم که از تجربه ها و یافته های آن ها استفاده کنند، آنها را نقد کنند و به پیش بروند. دانشمندان به القاب اضافی بی معنی نیاز ندارند. موانع را از جلوی پای آن ها برداریم تا توانشان را آشکار کنند.

 

 

 

 

  • 18
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش