جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۳:۰۳ - ۱۴ اسفند ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۲۰۴۰۷۰
اخبار علمی و پژوهشی

با فناوری فرار ممنوع؛ فرار از زندان ناممکن شد

فرار از زندان,اخبار علمی,خبرهای علمی,پژوهش

امروزه فناوری به بخش‌های مختلف زندگی بشر ورود کرده است و از دنیای ارتباطات و سلامت گرفته تا خانه‌ها و انواع بازی‌ها، به نوعی از تکنولوژی تأثیر گرفته‌اند. در این میان نظارت بر خوابگاه‌ها، ترافیک شهری، امنیت خانه‌ها و... نیز به موضوعی فناورانه تبدیل شده و با توجه به موفقیت‌آمیز بودن این نظارت‌های فناورانه، پای تکنولوژی به زندان‌ها هم باز شده است. یکی از کشورهایی که از زندان‌های فناورانه استقبال کرده، هنگ کنگ است که گفته می‌شود در آینده‌ای نزدیک همه زندان‌های این کشور هوشمند خواهند شد.

 

با فناوری فرار ممنوع

هنگ کنگ تلاش دارد تا یک زندان هوشمند بسازد که احتمالاً به کابوسی برای زندانیانی تبدیل می‌شود که قصد دارند از هر روش ممکن استفاده کرده و از این مکان تنبیهی فرار کنند چرا که تکنولوژی هرگونه راه فرار را بر آنها می‌بندد. در این زندان قرار است همه دستبندها و پابندهای زندانیان کاملاً هوشمند و قابل ردیابی باشند.

 

همچنین روبات‌هایی در این زندان‌ها به کار گرفته خواهند شد که می‌توانند مواد مخدر را با هر روشی که پنهان و جاسازی شده باشد پیدا کنند. هرچند این زندان در ابتدا شبیه به فیلم‌های علمی-تخیلی به‌نظر می‌رسد و نمونه آن فیلم فرار از نیویورک اثر «جان کارپنتر» است ولی باید گفت همچون سایر مواردی که قبلاً یک آرزو بود و حالا به واقعیت پیوسته، ساخت این زندان در     هنگ کنگ نیز کلید خورده است. درواقع این تکنولوژی‌ها تاکنون در سه زندان کوچک در هنگ کنگ مورد آزمایش و بررسی قرار گرفته و نتیجه کار نیز بسیار رضایتبخش بوده و حالا قرار است همه زندان‌ها در این کشور به سیستم‌های هوشمند مجهز شوند و دیگر هیچ مجرمی در این کشور از هیچ زندانی نتواند فرار کند.

 

 در این زندان‌ها قرار است طیف گسترده‌ای از گجت‌های هوشمند به‌عنوان هسته اصلی و مرکزی ساختمان‌ها مورد استفاده قرار بگیرد. یکی از این گجت‌های هوشمند دستبندهای الکترونیک و خاصی است که به زندانبان و مسئولان زندان کمک می‌کند تا در هر لحظه بفهمند فرد زندانی در کدام قسمت از فضای زندان قرار گرفته است. این دستبند به سیستم ناوبری و جی پی اس مجهز است و با کمک آن به راحتی می‌توان مکان زندانی را تشخیص داد. در این زندان‌های هوشمند به موارد دیگر نیز توجه شده است و اگر زندانی تلاش کند تا دستبند را از دست خود جدا کند، آن را بشکند، قیچی کند و... بلافاصله یک آلارم هشدار برای مسئولان زندان ارسال می‌شود و می‌توانند در عرض چند ثانیه خود را به فرد زندانی برسانند.

 

 حتماً در فیلم و سریال‌های مختلف دیده‌اید که گاه زندانیان با استفاده از لوازم مختلف شروع به کندن تونل می‌کنند تا موفق به فرار از زندان شوند که در این زمینه هم زندان‌های هوشمند هنگ کنگ کاملاً هوشیارانه عمل می‌کنند. این دستبندهای هوشمند میزان ضربان قلب زندانی را نیز اندازه‌گیری می‌کنند پس اگر اقدام به فعالیت غیرمعمول مانند حفر تونل کند، ضربان قلبش بالا می‌رود و مسئولان زندان متوجه وجود یک اتفاق غیرطبیعی می‌شوند و می‌توانند مانع وی شوند. این موضوع هنگام درگیری زندانیان با یکدیگر نیز کارساز است چون طی هرگونه درگیری، تعداد ضربان قلب زندانی بالاتر می‌رود و به این ترتیب مسئولان زندان زودتر از چک کردن دوربین‌های امنیتی، می‌توانند از موضوع مطلع شوند یا اگر زندانی دچار مشکل شود و ضربان قلبش بالاتر و پایین‌تر از حد معمول برود کاملاً قابل شناسایی است. لازم به ذکر است که در همه این موارد، اطلاعات وارد سیستم‌هایی مشخص می‌شود و رایانه با آنالیز همه داده‌ها مشخص می‌کند اتفاق ویژه‌ای در حال رخ دادن است یا خیر.

 

هوش مصنوعی و سیستم‌های نظارتی

یکی دیگر از اجزای جالب توجه زندان‌های هوشمند هنگ کنگ، سیستم‌های نظارتی و امنیتی ویدئویی است که مبتنی بر هوش مصنوعی و واقعیت افزوده کار می‌کنند. این سیستم‌ها به‌گونه‌ای طراحی شده‌اند که با کمک آن، واکنش‌های زندانیان از پس هرگونه مانعی قابل مشاهده است و به این ترتیب به راحتی می‌توان مانع خودکشی احتمالی زندانیان در محل‌های دور از دسترس دوربین‌ها در زندان مانند حمام، دستشویی و... شد.

 

همچنین اگر به هر دلیل یک زندانی غش کند و از حال برود یا نزاع بی‌سر و صدایی بین زندانیان رخ دهد، همه این موارد با کمک این سیستم هوشمند قابل ردیابی است حتی اگر زندانیان اصلاً مقابل دوربین نباشند. تاکنون ۱۲ مورد از این دوربین‌های امنیتی در خوابگاه‌های زندان Pik Uk هنگ کنگ مورد استفاده قرار گرفته است و نتیجه نیز بسیار رضایتبخش بوده است چون که در این خوابگاه‌ها کمترین میزان درگیری و نزاع و همچنین خودکشی در هنگ کنگ گزارش شده است.

 

یک روبات توانمند

شاید یکی از جالب‌ترین موضوع‌ها در زندان‌های هوشمند حضور یک روبات توانمند باشد که می‌تواند مواد مخدر را به هر صورتی که جاساز شده باشد پیدا کند. از آنجا که بسیاری از زندانیان در هنگ کنگ قاچاق مواد مخدر را انجام می‌دهند تنها راه برای انتقال محموله‌های مواد مخدر به زندان را بلعیدن آن می‌دانند تا بعداً همزمان با دفع کیسه‌های پلاستیکی کوچک حاوی مواد مخدر، بتوانند این مواد را در زندان به فروش برسانند و پول هنگفتی به جیب بزنند.

 

درحال حاضر برخی مسئولان زندان به جست و جوی مواد مخدر دفع شده از زندانیان می‌پردازند که مطمئناً این موضوع مطلوب هیچ‌کس نیست به همین دلیل هم در زندان‌های هوشمند هنگ کنگ یک روبات برای این کار طراحی شده است تا بتواند با جست و جو در مدفوع زندانیان مشکوک، بسته‌های حاوی مواد مخدر را به راحتی پیدا کند. هرچند بارها مردم از وجود روبات‌ها و جایگزین شدن آنها در مشاغل مختلف گلایه‌مند بوده‌اند و حتی گفته می‌شود تا سال ۲۰۲۵ حداقل ۷۵میلیون شغل توسط روبات‌ها اشغال شده و از دست انسان‌ها خارج می‌شود ولی احتمالاً این تنها شغلی است که مورد استقبال همه قرار گرفته تا به دست روبات‌ها سپرده شود.

 

این روبات‌ها هزینه‌ای ۱۲۵هزار دلاری دارند و می‌توانند علاوه بر مواد مخدر اسلحه، پول نقد و... را نیز از زندانیان کشف کنند. گفتنی است که در این زندان‌های هوشمند، اپلیکیشن‌های مختلفی هم برای ایجاد امنیت بیشتر در زندان هوشمند به کار گرفته شده است و روبات‌ها یا مسئولان زندان می‌توانند با کمک این اپ‌ها نظارت بیشتری بر زندانیان داشته باشند.

 

ایمپلنت‌های هوشمند

کاشت ایمپلنت‌های RFID زیر پوست زندانیان نیز یکی دیگر از روش‌های فناورانه‌ای است که قرار است در این زندان‌های هوشمند به‌کار گرفته شود البته هنگ کنگ نخستین کشوری نیست که این روش را به کار می‌گیرد چون این تراشه‌ها پیش از این در زندان‌های بریتانیا به‌کار گرفته شده است. این موضوع در زندان‌های پرجمعیت از اهمیت بیشتری برخوردار است چرا که با وجود این تراشه‌ها در زیر پوست زندانی‌ها، مسئولان می‌توانند با کمک تکنولوژی ماهواره و امواج رادیویی، به‌صورت لحظه‌ای از محل حضور آنها اطلاع یابند که به این ترتیب احتمال فرار آنها به حداقل می‌رسد. در بریتانیا این تراشه‌ها در زیر پوست و روی قوزک پا کاشته شده است. به هرحال این تراشه از دستبند یا پابند بسیار راحت‌تر بوده و پیگیری آن نیز آسان‌تر است.

 

در زندان‌های هنگ کنگ قرار است از فناوری‌هایی که در زندان‌های امریکا مورد استفاده است نیز بهره گرفته شود. به‌عنوان مثال یکی از این فناوری‌ها امضاهای صوتی است. در امریکا برای نظارت بر زندانیان از دیتابیس‌های بیومتریک استفاده می‌شود و در آخرین گام از نمونه صدای زندانیان نیز به‌عنوان یک عامل بیومتریک استفاده می‌شود تا با تطبیق دادن صدای فعلی زندانی با نمونه‌های پیشین مشخص شود که هیچ یک از آنها خود را به جای دیگری معرفی نکرده باشد. به این ترتیب می‌توان بر صدای زندانیان هنگام صحبت کردن پشت تلفن نیز نظارت کرد تا مانع هرگونه کلاهبرداری از داخل زندان شوند.

 

به‌هرحال با کمک چنین فناوری‌هایی مطمئناً مدیریت بر زندان‌ها قوی‌تر می‌شود هرچند هیچ یک از فناوری‌ها نمی‌توانند جای هیچ یک از مسئولان زندان را بگیرند. انتظار می‌رود با توجه به موفقیت زندان‌های هوشمند هنگ کنگ، این نمونه در کشورهای دیگر جهان نیز پیاده‌سازی شود.

 

میترا جلیلی

 

 

iran-newspaper.com
  • 17
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش