محققان دانشگاه ETH زوریخ موفق به بهینه سازی روشی شده اند که به کمک اندازه گیری میزان ایزوتوپ های کربن ۱۴ تقلبی بودن یک نقاشی را مشخص می کند؛ این ایزوتوپ ها در جریان آزمایشات هسته ای قرن بیستم در اتمسفر منتشر شدند. میزان ماده مورد نیاز برای انجام آزمایش کربن ۱۴ در این روش جدید بسیار کمتر از قبل است، به طوری که دانشمندان قادر به تشخیص تقلبی بودن یک نقاشی با استفاده از مقادیر ناچیزی رنگ هستند؛ چقدر ناچیز؟ کمتر از ۲۰۰ میکروگرم.
قبل از امضای توافقنامه محدودیت آزمایش های اتمی، صدها نمونه از این بمب ها در اتمسفر زمین منفجر شدند. این اتفاقات منجر به دو برابر شدن سطح ایزوتوپ کربن ۱۴ در اتمسفر زمین شد. در نتیجه مقدار کربن ۱۴ در هر ماده ارگانیکی در زمین که بعد از این سال ها تولید شده به طور قابل توجهی زیاد است.
تشخیص تقلبی بودن آثار هنری با استفاده از آزمایش کربن ۱۴ روش جدیدی نیست، اما قبل از کشف روش جدید انجام آن به دلیل میزان بالای ماده ای که نیاز داشت آسان نبود. در عین حال تشخیص تقلبی بودن آثار به کمک این روش روز به روز سخت تر می شود، زیرا نه تنها برخی برای نقاشی های تقلبی قاب های کهنه چوبی تهیه می کنند؛ برخی دیگر پا را از این هم فراتر گذاشته و رنگ را از روی نقاشی های قدیمی روی نقاشی تقلبی می کشند.
در گذشته برای تشخیص تقلبی بودن یک نقاشی به کمک این روش، به چیزی بین ۱۰۰ میلی گرم تا چندین گرم ماده نیاز بود؛ تهیه این مقدار رنگ از یک نقاشی طبیعتا منجر به آسیب دیدنش می شد.
آثار هنری تنها اجناسی نیستند که به کمک این روش بررسی می شوند. سال ۲۰۱۶ هم گروهی از دانشمندان به آزمایش عاج هایی پرداختند که از آفریقا صادر می شدند. سال ۱۹۹۰ قانونی تصویب شد که خرید و فروش عاج هایی که بعد از سال ۱۹۷۶ به دست آمده بودند را ممنوع می کرد. اما به کمک همین روش مشخص شد بیش از ۹۰ درصد عاج هایی که بین سال های ۲۰۰۲ تا ۲۰۱۴ فروخته شده بودند به هیچ عنوان عتیقه نبوده و در همان سال ها به دست آمده بودند.
البته این روش محدودیت های خودش را هم دارد؛ به عنوان مثال مشخص شده سطح ایزوتوپ های کربن ۱۴ به سرعت در حال برگشتن به نرمال است، در نتیجه این روش تنها تا چند دهه آینده قابل استفاده خواهد بود.
- 18
- 5