به گزارش ایرنا و به نقل از پایگاه اینترنتی نیواطلس، آب تمیز همه جا در محیط اطراف ما وجود دارد ولی نه به شکل آشامیدنی. فعلا محققان آزمایشگاه فیزیک کاربردی دانشگاه جانز هاپکینز، موادی کشف نموده اند که می تواند از هوا مقدار زیادی آب استخراج کند.
پیش از این هم سیستم هایی ابداع شده بودند که می توانستند آب از هوا جمع آوری کنند؛ عامل اساسی این سیستم ها ماده ای است که چهارچوب فلزی- آلی( MOF) نامیده می شود. این ساختارها بالاترین منطقه سطحی از هر ماده شناخته شده ای را دارا هستند به این معنی که در صورتیکه بتوان تنها یک گرم از یک ماده MOF را باز کرد، میتوان با آن یک زمین فوتبال را پوشش داد. فضای داخلی این مواد آن ها را برای جذب و ذخیره آب مطلوب می کند.
محققان در مطالعات قبلی موفق شدند تا از چهارچوب های فلزی- آلی MOFs برای جذب بخار آب از هوا و جمع آوری آن به صورت مایع برای آشامیدن استفاده کنند. این مطالعات نتایج مختلفی داشتند بطوریکه مقدار آب استخراجی از ۱۰۰ میلی لیتر هوا در هر کیلوگرم MOF استفاده شده در طرح محققان دانشگاه کالیفرنیا برکلی تا تولید بیش از ۱.۳ لیتر آب در روز در هر کیلوگرم MOF متفاوت بود.
ولی فعلا محققان آزمایشگاه فیزیک کاربردی دانشگاه جانز هاپکینز، موفق به شناسایی یک MOF شده اند که میتواند در وضعیت ایده آل ۸.۶۶ لیتر آب در هر روز در هر کیلوگرم MOF تولید کند. پژوهشگران این یافته را عجیب وصف کردند و می گویند این ماده به آنها کمک می کند تا شناخت خود را از این مواد افزایش داده و نسل بعدی روش های استخراج آب را کشف کنند.
محققان برای اختراع این نوع جدید MOF که کارایی بهتری دارد، ۱۰ نوع گوناگون MOF را مورد مطالعه قرار دادند تا متوجه شوند چه خصوصیت هایی آن ها را موثرتر می سازد. محققان همینطور نحوه تأثير شرایط گوناگون محیطی مثل دمای هوا و رطوبت را نیز بر توانایی این مواد برای جذب بخار آب بررسی کردند.
اکنون محققان تصمیم دارند که انواع دیگر MOF و نحوه ترکیب و پیکربندی آن ها را مورد بررسی قرار دهند تا متوجه شوند که آیا این سیستم میتواند بطور موثرتر و احیانا در شرایط خشک تر هم عمل کند یا خیر.
این تحقیق در مجله Scientific Reports منتشر شده است.
- 17
- 5