کاشت زنجبیل
زنجبیل گیاهی گرمسیر و دارای ریزوم یا ساقه زیرزمینی است. این گیاه در طبیعت به شکل چند ساله و برای تولید محصول به صورت یکساله رشد می کند. برگ های تولید شده به شکل شمشیر و نوک تیز و گل های زرد تا بنفش از ریزوم ها به شکل مستقیم خارج می شوند. باید شرایط لازم را برای پرورش زنجبیل ایجاد کنید. نوع غده ای که برای کاشت زنجبیل انتخاب می کنید، بسیار مؤثر است. این غده ها باید در نوع سالم و بزرگ انتخاب شوند.
در زمان کاشت زنجبیل، اول باید به بافت تهیه شده زنجبیل توجه کنید و فراموش نکنید که این بافت باید از نوع گوشتی انتخاب شود. یک غده زنجبیل در شکل ظاهری اش برجستگی هایی دارد که این برجستگی ها بیانگر محل مناسب برای جوانه زنی زنجبیل می باشد. این گیاه خواص درمانی زیادی دارد. از عوامل تاثیرگذار در رشد و شکوفایی زنجبیل می توان به آب و صبر اشاره کرد.
نکات کاشت زنجبیل
* شرایط آب و هوایی برای کاشت زنجبیل:
برای کاشت زنجبیل در فضای باز نیاز به شرایط نیمه آفتابی در آب و هوای گرم داریم. گلدان ها در آب و هوای سردتر به آفتاب منتقل می شوند ولی در فصل تابستان به مناطق نیم سایه منتقل می شوند.
* خاک مورد نیاز برای کاشت زنجبیل:
خاک عمیق با ابفت متوسط( شنی و لومی) برای کاشت زنجبیل در فضای باز مناسب است. بهتر است برای کیفیت بیشتر این محصول، کمپوست تهیه شود.
* دمای قابل تحمل برای کاشت زنجبیل:
زنجبیل گیاه گرما دوستی است و در صورتیکه در مناطقی سرد کشت میشود بهتر است این گیاه در گل خانه کشت شود. خیلی از گونه های زنجبیل تا دمای ۶- درجه سانتیگراد را تحمل می کنند ولی یخبندان را بطور کامل تحمل نمی کنند. فصل بهار بهترین زمان کاشت زنجبیل در بیرون از خانه می باشد. دمای محیط زنجبیل نباید کم تر از ۱۰ درجه باشد، بدین ترتیب اگر محل زندگی شما، آب و هوای گرم و مرطوبی دارد میتوانید در بیرون از خانه نیز زنجبیل را پرورش دهید.
* نور مورد نیاز کاشت زنجبیل:
از عناصر مهم برای رشد و کاشت زنجبیل می توان به نور اشاره کرد. یکی از ویژگی های اصلی برای داشتن یک زنجبیل سرزنده و شاداب، دریافت نور مستقیم به مدت چند ساعت می باشد. بهتر است در بقیه ساعات این گیاه را در مکانی با نور ملایم شبیه به نور صبحگاهی قرار دهید. در حد ۲ تا ۳ ساعت این افتاب ملایم برای گیاه کفایت خواهد کرد.
در صورتیکه پرورش و کاشت زنجبیل را در فضای باز و آفتابی امتحان می کنید، بهتر است برای آن سایبانی داشته باشید و از تابش مستقیم مداوم بر روی آن جلوگیری نمایید. زنجبیل رشد سرعتی ندارد به همین علت نیاز به فرصت زیادی برای تکامل رشد خواهد داشت. بطور طبیعی جوانه زنی این گیاه در یک الی ۲ هفته رویت می گردد. این گیاه حدود ۳ الی ۴ ماه برای رسیدن به حد مطلوب رشد نیاز دارد.
* کود دهی برای کاشت زنجبیل:
چنانچه خاک موردنیاز برای کاشت زنجبیل غنی از مواد مغذی باشد، کوددهی این خاک ضروری نیست ولی درصورت فقیر بودن خاک گلدان، میتوانید کود کامل مایع استفاده کنید یا اینکه مقداری کمپوست را یک بار در ماه به خاک اضافه کنید.
چگونگی کاشت زنجبیل
نخستین قدم برای کاشت زنجبیل اینست که یک زنجبیل تازه را از هر فروشگاهی که معمولاً سبزیجات می خرید، تهیه کنید. اگر از فروشگاه های غیر ارگانیک زنجبیل را می خرید، باید حداقل به مدت ۸ ساعت ریشه آنرا داخل آب بگذارید و سپس اجازه دهید در مقابل نور آفتاب کاملاً خشک شود هر چقدر زنجبیل تازه تر باشد پوست نازک و لطیف تری دارد طوری که حتی به کندن پوست آن احتیاجی نیست و هرچقدر کهنه تر شود پوستش ضخیم تر و کلفت تر می شود.
در این مرحله از کاشت زنجبیل، داخل یک ظرف پر از آب ریشه های زنجبیل را بریزید و به مدت یک شب اجازه دهید که در آن ظرف بماند، یک لایه خاک را صبح روز بعد داخل گلدان خود بریزید و سپس داخل آن ریشه های خیس شده را قرار دهید و آب را بطور منظم به گلدان اضافه کنید البته بهتر است که داخل یک آب پاش، آب را بریزید و به تدریج اضافه نمایید.
ارتفاع گلدان مناسب برای کاشت زنجبیل باید حدود ۲۵ تا ۳۰ سانتیمتر باشد. از چند سوراخ در قسمت انتهایی گلدان برای زهکشی مناسب خاک گلدان بهره مند شوید. خاکی که استفاده می کنید نیز باید آب را به خوبی عبور دهد. به عنوان مثال خاک شنی با خاک برگ غنی مناسب است. در صورتیکه میخواهید داخل باغچه زنجبیل را بکارید بهتر است به آن قدری ماسه شنی اضافه کنید تا خاکتان زهکشی مناسب داشته باشد ولی میتوانید برای داخل خانه از ترکیبی که شامل ۵۰ درصد کوکوپیت+ ۴۰ درصد پرلیت+ ۱۰ درصد پیت ماس یا ۶۰ درصد کوکپیت+ ۴۰ درصد پرلیت نیز است، استفاده کنید. حتماً از سنگریزه برای ته گلدان استفاده کنید یا برای این که گلدان سبک تر باشد از پوکه صنعتی استفاده کنید.
در پروسه ی کاشت زنجبیل، بعد از این که زنجبیل را در خاک قرار دادید به مقدار ۳- ۴ سانتیمتر روی آن خاک بریزید و سپس آبیاری کنید و منتظر بمانید تا گیاهتان جوانه بزند. در این دوران جهت تامین رطوبت لازم برای جوانه زنی از اسپری آب بهره مند شوید و بدین طریق محیط را مرطوب و رطوبت لازم را فراهم کنید. در واقع اولین و آخرین آبیاری برای رویش جوانه، همین نوع آبیاری است.
برای آبیاری زنجبیل، ترتیب لازم را رعایت کنید. همواره به بی آب شدن سطح خاک گیاه، پیش از آبیاری توجه داشته باشید. آبیاری بیش از حد لازم سبب میشود گیاه شما در رشد و ثمردهی ضعیف شود. بعد از کاشت زنجبیل برای آبیاری این محصول، خاکش را غرقابی نکنید و فقط در حالت رطوبت آنرا حفظ نمایید.
در مراحل کاشت زنجبیل استفاده از مالچ توصیه می شود. می توانید با استفاده از مالچ، گیاه را گرم نگه دارید و مانع از ظهور علفهای هرز شوید. بدین ترتیب یک لایه ضخیم مالچ برای گرم نگه داشتن خاک اضافه کنید. زنجبیل به مکانی پر نور نیاز دارد. به همین علت بهترین حالت جاییست که حداکثر ۲- ۳ ساعت آفتاب ملایم صبح بر آن بتابد.
زنجبیل گیاهیست که به کندی رشد می کند. همینطور این گیاه برای رشد کافی به ۳- ۴ ماه زمان احتیاج دارد. برگ های زنجبیل شما در طول ۱۰ تا ۱۲ ماه به قد ۵۰ تا ۶۰ سانت می رسد. میتوانید ریزوم هایی که در جلوی همین گیاه به وجود می آیند را از زیر خاک برش دهید و از آن ها استفاده کنید. در این مرحله از کاشت زنجبیل در زیر خاک، غده های جدیدی تشکیل شده اند. خاک را کنار بزنید و زنجبیل تازه ی خود را از دل خاک بیرون بکشید. این مرحله از پرورش زنجبیل به کاشت سیب زمینی بسیار شباهت دارد.
گردآوری: بخش علمی سرپوش
- 19
- 1
sara
۱۴۰۰/۴/۱۰ - ۱۲:۴۹
Permalink