به گزارش ایلنا، مشکل کمبود آب شرب یکی از چالشهای جدی در دنیای امروز است که به طور ویژه در ایران از مشکلات عمده محسوب میشود و در دو دهه اخیر به حد بحران رسیده است. فارغ از دلایل مختلف کمبود آب که مهمترین آن سوء مدیریت و عدم پرداختن به آب پایدار در کشور و توسعه صنایع آببَر در استانهای کویری و از سوی دیگر عدم تخصیص حقآبه استانهایی نظیر لرستان با خروجی رواناب سالانه بیش از ۱۲میلیون مترمکعب است، موضوع تامین آب شرب روستاها به عنوان جامعه مولد از اولویتهای جدی به شمار میرود که نیازمند توجه بیشتر دولتمردان است.
با توجه به اینکه مشکل کمبود آب، مساله امروز روستاها و شهرهای لرستان است؛ به نظر میرسد استفاده از ظرفیت خیرین آبرسان و از طرفی آموزش مدیریت مصرف از راهکارهای مهم است که باید به آن توجه شود. همچنین موضوع مهم احداث و بهرهبرداری از سدها و ایستگاههای پمپاژ در دست اجرا میتواند برای حل مشکل آب در بلندمدت مثمر ثمر باشد که نیاز به تعامل بین بخشی و عزم مدیریت ارشد استان و تیم مدیریتی وی دارد.
یکی از زنان روستای پران پرویز در حالی که فرزند شیرخوارهاش را در آغوش گرفته بود و ظرف آب را در دست دیگر درباره کمبود آب شرب این روستا گفت: سالهاست مسئولان وعده دادهاند مشکل کم آبی روستای مان را حل میکنند، اما هیچ وقت این وعده محقق نشد.
در گوشهای دیگر دو کودک خردسال با دو دبه بزرگ که همقد خودشان است از روستاهای اطراف آب آوردهاند و یکی از آنها گفت: دبه آب سنگین است. تا به خانه برسیم آب دبه نصف میشود.این قصه پر غصه هر روز زنان، مردان و کودکان روستای پرانپرویز است. روستایی که شاید مهمترین دلیل شکلگیری آن روزگاری در کنار چشمههای آب شیرین و گذر رودخانه کشکان از کنار این روستا بوده که حالا اهالی آن باید برای تهیه آب شرب مورد نیازشان دبه به دست سرگردان بین روستاهای اطراف باشند.
بیش از ۱۰ سال است کمبود آب شرب داریم
سجاد بازوند، دهیار روستای پرانپرویز در این رابطه گفت: این روستا با ۳۴۱ خانوار و ۲ هزارو ۱۰۰ نفر جمعیت در بخش مرکزی پلدختر قرار دارد که بیش از ۱۰ سال است با کمبود آب روبروست و این بیآبی در هفته اخیر به مرز بحران رسیده و زندگی را بر اهالی سخت کرده است.
وی افزود: در ۱۰ سال اخیر فقط ۵۰درصد مردم روستا آب دارند و حتا در زمستان هم با چالش کمآبی مواجه هستند. در حال حاضر آب ۲۰ تا ۳۰ درصد مردم روستا به طور کامل قطع است.
بازوند اظهار کرد: حدودا سه سال از وعده مدیرعامل شرکت آبفا لرستان در خصوص احداث مخزن جدید و ایجاد یک خط انتقال از روستای گُلگُل برای حل مشکل تامین آب پرانپرویز میگذرد، اما تنها به تسطیح محل اجرای مخزن اکتفا شده است.
فرماندار پلدختر هم در این خصوص گفت: در حال حاضر قطعی آب کامل در روستاهای شهرستان نداریم، اما روستاهای چممهر، میدان، طاق عباسعلی، سرنجه زیودار و پرانپرویز با کمبود آب شرب مواجه هستند.حمید خادم افزود: با توجه به قول مساعد مدیرعامل آبفا و ورود قرارگاه جهادی امام حسن (ع) بسیج سازندگی تا شهریور امسال مشکل آبرسانی پرانپرویز و روستاهای مجاور آن با احداث مخزن و خط انتقال حل میشود.
فرماندار پلدختر اظهار کرد: هماکنون مدیریت آب بین روستاهای میدان و چممهر بهصورت شیفتبندی است به طوری که چممهر در روز و میدان در شب از آب مخزن موجود بهرهمند هستند، اما با این وجود از مدیرعامل آبفا قول گرفتهایم با احداث مخزنی به حجم ۳۰۰مترمکعب و هزار و ۲۰۰ متر خط لوله انتقال آب، مشکل میدان برای همیشه حل شود.
مدیرعامل آبفا لرستان نیز در این رابطه از حل مشکل آب پرانپرویز با ایجاد یک انشعاب موقت تا آخر هفته جاری خبر داد و گفت: طرح احداث مخزن و خط انتقال از روستای گل گل به پرانپرویز در قالب تفاهمنامه آبرسانی روستایی با قرارگاه امام حسن (ع) بسیج سازندگی گنجانده شده و هماکنون مطالعات آن با سرعت در حال انجام است.
یاسر اکبریان با اشاره به دغدغه شرکت آبفا در تامین آب شرب روستایی گفت: در حال حاضر هیچیک از روستاهای تحت پوشش شرکت آب و فاضلاب لرستان با قطعی آب مواجه نیستند، اما متاسفانه برداشت غیر مجاز آب شرب در بخش کشاورزی و دامپروری استان به یک چالش عمده تبدیل شده است.
وی تصریح کرد: بحث تامین آب کشاورزی و دامپروری نیازمند ورود جدی جهادکشاورزی است و این سازمان باید در توسعه باغات و پرورش دام حتما موضوع آب را جدی بگیرد و به عنوان نیاز اولیه در نظر داشته باشد.
- 12
- 5