جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۰۹:۳۴ - ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۲۰۲۸۹۹
شهری و روستایی

دبير شوراي عالي شهرسازي:

شهرداري به جاي بدهي به پيمانكارانش تراكم مي‌دهد

اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,شهر و روستا,برج سازی در تهران
آغاز مناظره كانديداهاي رياست‌جمهوري به خاطر حضور شهردار تهران در بين كانديداها و رقابت سنتي بين رييس‌جمهور و شهردار، مصادف بود با طرح دوباره چندين چالش جدي تهران در حوزه شهري. از بحث شوراها گرفته تا بلندمرتبه‌سازي يا به زبان ساده‌تر برج‌سازي در تهران.

شهردار تهران در نخستين مناظره تلويزيوني مدعي شد كه دولت خود در جريان صدور مجوز براي برج‌ها نقش داشته و دارد و اصولا خودش مسبب رونق برج‌سازي بوده است. ادعايي كه گرچه با پاسخ‌هاي متعددي از سوي مراجع مرتبط شهرسازي در دولت روبه‌رو شد ولي باعث نشد تا شهردار تهران از مواضع خود كوتاه بيايد. به همين دليل اين ادعا و صحت آن را با دكتر پيروز حناچي، دبيرشوراي عالي شهرسازي و معماري و معاون وزير مسكن و شهرسازي به گفت‌وگو نشسته‌ايم.

 

در مناظره روز جمعه، شهردار تهران به عنوان يكي از كانديداهاي رياست‌جمهوري مدعي شد كه دولت خودش بستر رونق بلندمرتبه‌سازي در تهران را فراهم كرده است. بعدا و در واكنش‌هاي دبيرخانه شوراي عالي شهرسازي و معماري نيز شهردار دوباره مدعي شد كه خود شما هم در زمان تصويب صدور مجوز ساخت اين برج‌ها در دبيرخانه كميسيون ماده ٥ حاضر بوده‌ايد و زير برگه‌ها را امضا كرديد. واقعا اينچنين است؟

اصلا اين استدلال از پايه نادرست است. درست است كه دبيرشوراي عالي شهرسازي عضو كميسيون ماده ٥ هست ولي اولا پروانه برج‌هاي ياد شده عمدتا متعلق به بازه زماني ٩٠تا ٩٢ بوده است كه بنده هنوز به اين سمت منصوب نشده بودم. ثانيا بعد از آن زماني كه بنده به اين سمت منصوب شدم جلوي صدور مجوز اين برج‌ها را گرفتيم.

 

ثالثا دبيرخانه‌هاي كميسيون‌هاي ماده ٥ در تمام شهرها زير مجموعه راه و شهرسازي است به جز تهران كه اين دبيرخانه زيرمجموعه شهرداري است و رييس آن هم شهردار تهران است. پس شهرداري تهران به عنوان دبيرخانه كميسون ماده پنج نسبت به طرح دستورات صحيح و كارشناسي در جلسه مسووليت دارد و نمي‌تواند خود را مبرا بداند.

 

در واقع تصميمات مغاير با اساس طرح جامع كميسيون ماده ٥ بعد از تصويب به دبيرخانه شوراي عالي شهرسازي مي‌آيد تا به تصويب نهايي برسد. يكي از وظايف من در شوراي عالي، پالايش پروندهايي است كه مي‌خواهد در جلسات شورا مطرح شود. در دوره جديد وقتي كه متوجه وضعيت صدور بي‌حساب و كتاب پروانه براي متقاضيان برج‌ها شديم تلاش كرديم جلوي اين وضعيت را بگيريم و گرفتيم.

 

ولي به هر حال قبل از دبيرشوراي‌عالي، قبل از شما كه پاي اسناد مجوز اين برج‌ها را صادر كرده است.

گيريم كه يك مقام دولتي هم آن را در دوره دولت قبل امضا كرده باشد؛ آن هم اشتباه بوده است.

 

برخلاف نظر شما، شهرداري در دفاع از صدور مجوزهاي زيادي كه براي برج‌سازان صادر كرده است مي‌گويد كه برج‌ها هم يكي از نيازهاي كلانشهري مثل تهران هستند ولي گويا شما مخالف بلندمرتبه‌سازي هستيد!

من چنين حرفي نزدم. در اينكه شهري مانند تهران به برج و ساختمان‌هاي بلندمرتبه هم نياز دارد شكي نيست. ولي بايد ديد اين برج‌ها، «كجا»، «كي»، «چگونه» و «تحت چه شرايطي» ساخته مي‌شوند. بايد در ساخت يك سازه بلندمرتبه موارد بسياري در نظر گرفته شود؛ مواردي مانند سقف جمعيت‌پذيري، تامين آب، پيش بيني معابر ترافيكي، پاركينگ، حقوق شهروندان، منظر شهر و...

 

براي همين هم هست كه طرح تفصيلي به عنوان سندي بالا دست تدوين شده تا برج‌ها و كلا ساخت و ساز در تهران ضابطه‌مند شود و هر جايي نخواهند برج بسازند. اما در عمل چنين نشده و برج‌هاي عظيمي ساخته شده‌اند كه در بسياري از موارد با سند بالادستي مغايرت دارند. براي همين هم بود كه ما جلوي صدورمجوز بلندمرتبه‌سازي را از سال ٩٣ گرفتيم و گفتيم تا شهرداري ضوابط بلندمرتبه‌سازي را كه از وظايفش بعد از تصويب طرح جامع بوده نياورد و تصويب نكند، اجازه ساخت برج در تهران را نمي‌دهيم.

 

ولي شهرداري مدعي است كه اين لايحه را به شما داده و اين دبيرخانه است كه آن را تصويب نمي‌كند.

درست است. شهرداري لايحه‌اي نصفه و نيمه براي ما آورد. يعني مجبور شد!‌ وقتي شهرداري متوجه جديت ما براي تدوين لايحه بلند مرتبه‌سازي شد، در نهايت مجبور شد لايحه‌اي را تنظيم و به كميسيون ماده ٥ بفرستد و اتفاقا بنده كه نماينده شوراي عالي در كميسيون بودم شخصا آن را به دبيرخانه شوراي عالي آوردم. اما كميته فني و اعضاي دبيرخانه شوراي عالي اعلام كردند كه بدون دردست داشتن اطلاعات و آمار برج‌ها نمي‌توانند لايحه ارايه شده را بررسي كنند.

 

با تمام اين تفاصيل شهرداري باز هم از ارايه آمار و اطلاعات برج‌هاي تهران خودداري كرد تا اينكه در نهايت با دخالت و دستور سازمان بازرسي مجبور شد اين اطلاعات را در اختيار ما قرار دهد؛ آماري كه نشان مي‌داد حجم پروانه‌هايي كه براي ساخت برج در تهران از سال ٨٦ تا امروز صادر شده با كل بلندمرتبه‌سازي دربعد از انقلاب تا سال ٨٦ برابري مي‌كند و اتفاقا مجوز ساخت اين برج‌ها براي همان ٤ درصد مورد نظر دكتر قاليباف صادر شده اند!

 

يعني شما هنوز مي‌گوييد كه مجوزهاي ساخت‌وساز به خصوص ساخت سازه‌هاي بلندمرتبه در دوره محمدباقر قاليباف، بي‌حساب و كتاب بوده است؟

بگذاريد جواب‌تان را اين‌گونه بدهم. براساس طرح تفصيلي تهران سقف جمعيت‌پذيري در منطقه يك تا افق ١٤٠٠، ٦٠٠ هزار نفر تعيين شده است. اما مطالعات و بررسي‌هاي پروانه‌هاي صادر شده در اين منطقه نشان مي‌دهد كه در طول اين مدت، حجم پروانه‌هايي معادل جمعيت‌پذيري ٢ ميليون نفر در اين منطقه صادر شده است. يعني ساختمان‌هايي كه پروانه ساخت گرفته‌اند، مي‌توانند جمعيتي معادل ٢ ميليون نفر را در خود جاي دهند! اين به آن معناست كه هر كسي كه آمده و در اين منطقه درخواست مجوز ساخت و ساز داده، شهرداري به خاطر كسب درآمد با آن موافقت كرده است.

 

موضوع بعدي بحث تراكم‌فروشي است. شهردار تهران باز هم مدعي است كه در تهران چيزي به نام تراكم فروشي وجود ندارد ولي در عمل گفته مي‌شود كه هنوز هم تراكم خريد و فروش مي‌شود. اين قضيه صحت دارد ؟

حقيقت اين است كه تراكم‌فروشي درسال‌هاي اخير چهره جديدي به خود گرفته است. الان چند سالي است كه شهرداري به پيمانكارانش در قبال بدهي تراكم مي‌دهد. تراكمي كه هلوگرام هم دارد و در ظاهركاملا هم قانوني است. ولي با وجود پافشاري شوراي شهر، شهرداري تاكنون هيچ اطلاعاتي در مورد كم و كيف اين تراكم‌ها به كميسيون شهرسازي شوراي شهر نداده است. يعني اين موضوع يكي از خطوط قرمز شهرداري است كه حاظر نيست به هيچ قيمتي كسي به آن ورود پيدا كند!

 

و پيمانكاري كه اين تراكم‌ها را مي‌گيرد مي‌تواند آنها را بفروشد؟

بله.

اين كه مــي‌شــود همـان

تراكم ‌فروشي...

در اين مورد بايد آقاي شهردار پاسخ دهند نه من!

 

و اين رويه قانوني است؟

از ديد ما غيرقانوني است.

 

شما آماري از حجم تراكم فروخته شده در دوره ١٢ ساله اخير داريد؟

خير؛ يعني شهرداري هيچ اطلاعاتي به ما نمي‌دهد كه ما بخواهيم آن را بررسي كنيم. البته در طول دوران دولت يازدهم شهرداري تغيير رويه‌اي جدي را داشته است. يعني تلاش كرده تا با اصلاح وضعيت كميسيون ماده ٥ از حجم تخلفات كم كند.

 

يعني با فشارهاي ما و ساير نهادهاي نظارتي شهرداري مجبور شده كمي خودش را جمع و جور كند ولي باز هم افزايش حجم پرونده‌هاي كميسيون ماده ١٠٠ از سال ٩٣ به بعد حكايت از آن دارد كه يا خود شهرداري، مالكين را به سمت تخلف سوق مي‌دهد يا به گونه‌اي عمل كرده كه مالكين اخطارها و تهديدهاي آنها را در برخورد با تخلف جدي نمي‌گيرند و تلاش مي‌كنند با توافق با شهرداري و پرداخت جريمه‌هاي توافقي به تخلف‌هاي خود ادامه دهند.

 

اينها بخشي از واقعيت‌هاي پايتخت است. حالا اينكه شهردار تهران چگونه مي‌خواهد اين وضعيت را به نفع خود و به عنوان ابزاري تبليغاتي استفاده كند، موضوع ديگري است. گرچه تاريخ خود بهترين قاضي است و آيندگان در مورد مديريت شهر تهران و صحت سخنان ما مسوولان قضاوت خواهند كرد!

 

 

 

etemadnewspaper.ir
  • 11
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش