شنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۳
۱۹:۱۷ - ۰۲ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۰۴۷۰
شهری و روستایی

گفتگو با جامعه شناسان درباره رفتار مردم پس از زلزله تهران

چقدر بی‌‌پناهیم!

مردم پس از زلزله تهران,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,شهر و روستا

 به یک گردهمایی شبانگاهی می‌ماند. خیابان میزبان است و پایتخت نشینان مهمان. زیر سقف دودی تهران، در حالی که تنها چند قدم مانده به نیمه شب، در بزرگراه‌ها و معابر اصلی شهر ترافیکی از اتومبیل ایجاد شده و صف‌های طویلی از ماشین و موتور در جایگاه‌های پمپ بنزین دیده می‌شود. 

 

در خیابان‌های فرعی و پیاده رو‌ها، عابران پیاده در حالی که توسط پتو و البسه گرم، محیط شده اند و انگار که در تعقیب و گریزی قرار دارند، به سوی مقصدی نامعلوم فرار می‌کنند. برخی نیز با لباس راحتی در گوشه‌ای از پیاده رو نشسته و دست‌های خود را به نشانه حفاظت، پیرامون سرهای خود قرار داده اند. گروهی هم در پارک‌ها اسکان گرفته و چادرهای پارچه‌ای را به عنوان منزل موقت خود برگزیده اند.

 

مجری صدا و سیما برای تهیه گزارش در این بحبوحه، فردی که به دور خود پتو پیچیده و در حال دویدن است را بر می‌گزیند و از او می‌پرسد: «کجا می‌روی؟» او در پاسخ می‌گوید:«در حال فرار کردن هستم» و باز مجری سوال خود را تکرار می‌کند که:«می‌دانم. اما مقصدت کجاست؟» متواری جواب می‌دهد:«نمی‌دانم فقط به جایی می‌روم که زلزله نباشد.» مجری به سراغ سمندی می‌رود که ۷ سرنشین دارد. از راننده می‌پرسد که چرا اینگونه در ماشین قرار گرفته اید و راننده پاسخ می‌دهد: «می خواهیم فرار کنیم.» مجری می‌گوید:«اینگونه با ۷ سرنشین در وضعیت خطرناک تری قرار دارید که....» در این هنگام راننده به همراه ۶ مسافرش همگی می‌خندند و سوال را بی پاسخ می‌گذارند.......

نیمه شب به صبح می‌رسد و تهران پس از تحمل زلزله‌ای به عظمت ۵.۲ ریشتر در شامگاه چهارشنبه، شاهد زمین لرزه‌ای عظیم تر نیست اما آنچه از همین زلزله کم اثر به عنوان میراث به جای ماند، گذشتن میزان آلودگی هوای پایتخت از مرز هشدار بود و جان باختن و مصدومیت چندین نفر از پایتخت‌نشینان بر اثر فرار از زلزله‌ای شدیدتر و پس لرزه‌هایی با قدرت بیشتر.

 

از وحشت تکرار کرمانشاه تا خودخواهی 

دو کشته و بیش از ۱۱۷ زخمی بازمانده زمین لرزه‌ای است که کارشناسان از آن تحت عنوان «مانور زلزله در تهران» یاد می‌کنند. دلیل‌شان برای این نامگذاری هم قدرت ۵.۲ ریشتری آن بوده است. همین «مانور زلزله» هم شهر را برای ساعاتی بهم ریخت. هراس از وقوع زلزله‌ای عظیم‌تر و به بارآمدن ویرانی در پی آن، موجب هجوم پایتخت نشینان به خیابان‌ها شد که به دنبال این اتفاق مصرف سوخت دو برابر شد و آلودگی هوای تهران به ۱۸۰ درجه یعنی ۳۰ مرتبه بالاتر از مرز هشدار رسید، خیابان‌های شهر و معابر اصلی نیز بر اثر ترافیک شدید خودروها مصدود شدند، بیش از ۱۱۷ نفر به هنگام فرار از خانه‌هایشان مصدوم شدند، بانویی باردار بر اثر ترس و وارد شدن شوک ناگهانی درگذشت و شخصی دیگر هم مشابه او به دلیل هراس از زلزله جان باخت. این در حالی است که همچنان خطر زمین لرزه‌ای سهمگین پایتخت را تهدید می‌کند و تهران در شب پنجشنبه تنها با زلزله‌ای خفیف مواجه شد.برای پی بردن به چرایی رفتار تهرانی‌ها هنگام وقوع زلزله به سراغ حسین باهر، جامعه شناس و بنیانگذار مکتب رفتارشناسی رفته ایم. باهر علت این کنش پایتخت نشینان را به پنج‌ مورد تقسیم کرد و در گفتگو با «آفتاب یزد» اظهار داشت:«اول اینکه سالهاست که همگان مردم را از زلزله تهران می‌ترسانند و همین چند شب پیش استادی صحبت می‌کرد که اگر زلزله ۷ ریشتری در پایتخت اتفاق بیفتد، ۷ میلیون نفر کشته خواهد داد. دوم آن است که مردم تهران شاهد زلزله کرمانشاه بوده اند و وضعیت زلزله زدگان را مشاهده کرده و دریافته‌اند که کسی به دادشان نخواهد رسید و کمک رسان‌شان نخواهد بود و بالطبع از زلزله تهران وحشت بیش از اندازه دارند.»

 

وی افزود:«سوم آنکه خودخواهی‌هایی که در مردم تهران در طول ۴۰ سال اخیر به وجود آمده است باعث شده تا به اصطلاح هر کسی لحاف را تنها بر سر خود بکشد. و چهارم، تهران دارای جمعیتی ۵برابر ظرفیت متعارف خود است و بالطبع، تنوع جمعیتی ایجاد ازدحام می‌کند و ازدحام نیز ایجاد اصطکاک می‌نماید و اصطکاک هم در نهایت منجر به استهلاک می‌شود.»

 

اگر شدیدتر بود چه می‌شد؟!

بنیان گذار مکتب رفتارشناسی در ادامه به بیان راه حل جلوگیری از بروز آشوبی دوباره در پایتخت پرداخت و اظهارداشت:«جمع بندی من آن است که پیش از وقوع هر حادثه‌ای باید ساختمان‌های آسیب پذیر مقاوم سازی شوند. بعد از آن صدا و سیما به مردم آموزش دهد که به هنگام وقوع زلزله آرامش خود را حتی الامکان حفظ کنند. مورد بعدی این است که متمولین جامعه به مستضعفین بیشتر کمک کنند یعنی به جای ساخت ویلا و کاخ، به خانه سازی و ترمیم منازل مستضعفین بپردازند که اگر خدای ناکرده زلزله‌ای به وقوع بپیوندد، همه با هم گرفتار عذاب می‌شوند.»

 

باهر در پایان اظهار داشت:« زلزله پایتخت یک امتحان الهی بود و بهترین زمان برای آنکه هر کسی وضعیت خود را بسنجد و ببیند در کدام سو از ارزشمندی‌های اخلاقی قرار دارد. دستگاه‌های مسئول که متولی مدیریت بحران هستند مرتب گوش به زنگ و در حالت آماده باش باشند نه آنکه تنها هنگام وقوع حادثه به اطلاع رسانی بپردازند. پیش از این اتفاق تدابیری برای وضعیت آب، گاز، برق و همینطورراهنمایی و رانندگی بیندیشند. چون زلزله خبر نمی‌کند و ممکن است آن زلزله بزرگ اتفاق بیفتد.زمین لرزه ۴شنبه شب که تنها پنج ریشتر بود این چنین آشوب شد اگر که کمی شدیدتر باشد، چه خبر می‌شود؟»

 

مردم تاب آور نیستند

اصغر مهاجری، آسیب شناس و استاد دانشگاه اما معتقد است که در جامعه ایران فرهنگ «تاب‌آوری» وجود ندارد و علت رفتار پایتخت‌نشینان هنگام مواجهه با زلزله را نیز اینگونه تبیین می‌کند. او در این باره به آفتاب یزد گفت:«ما کلید واژه‌ای را وارد حوزه دانش و پژوهش کرده ایم به نام فرهنگ دفاعی. این فرهنگ دفاعی که به لحاظ مبانی نظری به تعریف جدیدی از فرهنگ و نظریه پدافند غیر‌عامل و یا تقریبا نزدیک به دفاع‌های مدنی (Civil Defence) است، بدین معناست که چقدر فرهنگ یک جامعه، یک کشور، یک شهر؛ «تاب‌آور» و«دفاعی» است و توانسته شهروندان و مردم را خودکارآمد تربیت،فرهنگ پذیر و جامعه پذیر کند.»

 

وی افزود: «مطالعات نشان می‌دهد که جامعه ما کمتر ویژگی‌های یک فرهنگ دفاعی را دارد. چه در حوزه شهری براساس شاخص‌های هبیتت(Habitat) چه در محله و کوچه، چه در درون ساختمان‌ها، چه در خود افراد و خانواده‌ها و چه در حوزه‌های زیر ساختی، در همه حوزه‌ها فاقد کمترین نشانگانی از حالت‌های دفاعی یا تاب آوری است و قادر نیست در برخورد با پدیده‌های متخلف، حالت کِش سانی و دفاعی به خود بگیرد و شروع به تعادل، تعامل و تکامل کند.»

 

این آسیب شناس اضافه کرد: «ما شهروندانمان را خودکارآمد تربیت نکرده ایم که بتوانند در موقعیت‌های مختلف به خصوص در مواقعی که با تهدید و تشویش مواجه می‌شوند، خود و محیط اطراف‌شان را مدیریت کنند و کارآمدی داشته باشند. به اعتقاد من به عنوان یک جامعه شناس، کشور در مراحل مختلف نیازمند فرهنگ‌های مختلف است. مثلا نظام سیاسیِ کشوری بر اساس مبانی ارزشی و ایدئولوژیکی خود، شاید به فرهنگ جنگ نیاز داشته باشد. کشوری که در فرایند توسعه است، به فرهنگ دفاعی احتیاج دارد. اما در باورگاه‌های ما فرهنگ دفاعی وجود ندارد.به عنوان مثال میانگین عمر ساختمان‌های ما که باید برروی عدد ۱۵۰ سال باشد روی ۳۰ سال است یعنی ساختمانی با ۳۰ سال ساخت، عنوان فرسوده به خود می‌گیرد. یا تحمل ما در خیابان‌ها به هنگام عبور و مرور آنچنان کم است که 

زیر کسری از ثانیه اگر اتومبیلی حرکت نکند ما به لاین بعدی می‌پیچیم یا اگر تحمل نکنیم شروع به پرخاشگری می‌کنیم. در حوادثی چون زلزله چون باورهای ما در قالب فرهنگ دفاعی، تاب آورانه تعریف و برای ما نهادینه نشده است؛ مشاهده می‌کنیم که در زلزله‌ای که تهدید جدی هم تلقی نمی‌شود، ما دچار اغتشاشات روانی می‌شویم و رفتارهای اجتماعی مان بر مبنای فرهنگ تاب آورانه عمل نمی‌کند.»

 

هراس توجیه پذیر

تا پیش از وقوع این زلزله پنج ریشتری که یک حادثه طبیعی و گریزناپذیر است، تهران آبستن حوادث سیاسی در یک دهه گذشته بوده است. با وجود هشدارهای کارشناسان، این زمین لرزه نشان داد که مردم و مسئولین دربرابر حوادث سیاسی بهتر عمل می‌کنند تا حادثه‌ای طبیعی که بارها در خصوص آن صحبت شده بود. نکته جالب توجه ماجرای مانور زلزله شب پنجشنبه، اذعان مسئولین به مشکلاتی بود که متوجه تهران شد. آنها جملگی اذعان کردند که اگر این زلزله با قدرت بیشتری به وقوع می‌پیوست ممکن بود فاجعه‌ای در محل استقرار حکومت ایران رخ دهد. محمد حسین مقیمی استاندار تهران در این باره می‌گوید که «در صورت بروز حادثه؛ امداد رسانی، کمک به مصدومان و انتقال آنان به بیمارستان با چالش جدی مواجه خواهد شد. حادثه زلزله چهارشنبه محک خوبی برای ستاد بحران و شناخت برخی مشکلات و چالش‌ها بود. خوشبختانه مصدومی در زلزله نداشتیم در غیر اینصورت با توجه به شلوغی و ترافیک شدید شهر، مشکل امداد رسانی بسیار جدی بود.بالگرد‌های موجود، شب نمی‌توانند پرواز کنند و تامین نور آنان در شب نیاز به سرمایه گذاری دارد.برای برخی کارها دستور العمل و آموزش‌های لازم را نداریم ضمن اینکه مسائل روحی و روانی مواجهه با بحران‌هایی مثل زلزله نیز باید مورد توجه دانشگاه علوم پزشکی باشد.»

 

احمد مسجد جامعی عضو شورای شهر تهران نیز در اینستاگرام خود درباره مشکلات ایجاد شده در پایتخت پس از وقوع زلزله چنین نوشت:«تهران، آماده زلزله نبود. مردم و مسئولین نشان دادند که مهارت مواجهه با زلزله را ندارند. چون نابسامانی و آشفتگی بعد از زلزله‌ای که هیچ خسارتی نداشت، سیستم‌های ارتباطی تهران را مختل کرد. پ.ن: در پی حادثه چهارشنبه شب صد و هفده نفر مصدوم شدند که اکثر آنها هنگام فرار دچار شکستگی دست و پا شدند، ده‌ها هزار خودرو تا صبح روشن بودند و نزدیک به ده میلیون لیتر بنزین اضافی مصرف شد.» شاید همین اذعان مسئولین به وقوع بحران یا به بیان بهتر «فاجعه» به دنبال زلزله‌ای با عظمت بیشتر بتواند بخشی از هراس تهرانی‌ها و هجوم‌شان به سطح خیابان‌ها را توجیه کند و مهرتاییدی باشد بر بی پناهی پایتخت نشینانی که خود را در ماراتن مرگ یافته‌اند و پا به فرار گذاشته‌اند.

 

 

 

 

 

aftabeyazd.ir
  • 17
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش