پروانه سلحشوری در گفتوگو با اصلاحات نیوز با اشاره به قتل یک خانم خبرنگار توسط همسرش، خودکشی دختر دانشآموز و سایر اخبار زنان در مدت اخیر بیان کرد: متاسفانه شاهد گسترش خشونت در جامعه هستیم. از طرفی پدیده خودکشی مدتهاست که زنگها را به صدا در آورده و از طرف دیگر قتل و تجاوز جزئی از خبرهای مدت اخیر شده است. علاوه بر پدیده قتلهایی که توسط مردان در خانوادهها انجام شده، شاهد قتل یک پزشک قلب نیز توسط خانواده فرد متوفی بودیم که مسبوق به سابقه است. درباره قتلهایی که توسط مردان علیه زنان صورت گرفته، یکی از دلایلی که به نظرم افراد دست به چنین کاری میزنند و به راحتی زنان و دختران خود را مورد خشونت قرار میدهند، به خاطر عدم وجود یک قانون منسجم و حمایتی است؛ کمتر جایی در دنیا وجود دارد که افراد جامعه، بهویژه زنان، بیپناه رها شده باشند و مورد حمایت قرار نگیرند.
وی با تاکید بر قوانین بازدارنده و حمایتی از زنان در سایر کشورها، خاطرنشان کرد: از آنجایی که زنان در حوزه خصوصی و اجتماعی آسیب پذیرتر هستند، نیازمند قوانین بازدارنده از جرم و حمایتگر در این رابطه هستیم؛ این قوانین و سازوکارها، هم برای پیشگیری از ارتکاب جرم و خشونت و هم در راستای توانمند سازی زنان باید در نظر گرفته شوند.
این دکتری جامعه شناسی و استاد دانشگاه متذکر شد: در کشور ما قوانین بازدارنده و حمایتی در این زمینه وجود ندارد. متاسفانه در دوران آقای رئیسی و در مجلس، لایحه تامین امنیت زنان در حاشیه ماند. حتی شنیده شد برخی افراد تلاش کردند تا این لایحه را برگردانند؛ اما خوشبختانه موفق نشدند. رساله دکتری من درباره موانع توانمندسازی زنان بود و مهمترین عاملی که در آن موثر شناخته شد، عدم امنیت زنان بود و یکی از مواردی که امنیت زنان را تهدید میکرد، خشونت بود.
سلحشوری افزود: علاوه بر آن، بهنظرم اگر زنان از حقوق لازم بهرهمند شوند، از آگاهی در چنین موضوعاتی هم برخوردار خواهند شد. در حال حاضر زمانی که زنان مورد خشونت قرار میگیرند، رسیدگی چندانی به آن نمیشود؛ به طور مثال، مگر چندسال قبل دختری نوجوان توسط پدرش به قتل نرسید؟ وقتی توسط پدرش کشته شد، چه قانون بازدارندهای داشتیم؟ وقتی مردی سر همسرش را برید و در شهر چرخاند، چه قانون بازدارندهای بود؟ وقتی کسانی مرتکب قتل میشوند و میبینند از لحاظ قانونی برخورد جدی با آنها صورت نمیگیرد، معلوم است که جرم و جنایت در جامعه بیشتر میشود.
وی ادامه داد: در کنار این موضوعات، اخیرا شاهد اعدام فردی در همدان بودیم که به ۲۰۰ زن را مورد اذیت و آزار قرار داده بود. چرا یک جامعه باید تا این اندازه رها شده باشد که یک فرد بتواند چنین کاری انجام دهد. عجیب آن که در این بحبوحه، تمام دغدغه مجلس لایحه عفاف و حجاب است. وقتی ساختارها دارای ایراد باشد، کنشگران امنیت نداشته باشند و قانونگذاران و متولیان قانون در جامعه واکنش صریحی نسبت به این موضوعات نشان ندهند، حتما شاهد افزایش جرم و جنایت هستیم.
این نماینده پیشین مجلس متذکر شد: معاونت امور زنان ریاست جمهوری بهعنوان متولی امور بانوان تاکنون در مقابل این جنایاتی که اخیرا رخ داده واکنشی نشان نداده است. قوه قضائیه، مجلس و وزیر کشور در این رابطه چارهاندیشی کنند. متاسفانه صدایی از مجلس بهگوش نمیرسد.
سلحشوری با اشاره به تصویب قوانین جدید و اثرگذاری قانون در این اتفاقات تاکید کرد: قوانین نقش بازدارندگی دارند، موثر هستند و در مقابل جرمی که افراد مرتکب میشوند مجازات در نظر میگیرد. لایحه امنیت زنان یکی از این قوانین است و میتواند در حمایت از زنان نقش مهمی داشته باشد.
وی درباره لایحه حمایت از زنان در مجلس دهم اظهار کرد: زمانی که ما در مجلس حضور داشتیم، گفتند چون لایحه حمایت از زنان جرم انگاری شده است باید به قوه قضاییه ارجاع شود. پس از آن در قوه قضاییه تعداد مواد لایحه را به شدت کاهش دادند. علاوه بر این، خود متن لایحه هم دستخوش تغییرات زیادی شد. با تمام این تغییرات، همان متن نهایی میتوانست اصلاح شود و بازهم به مجلس برود اما تا جایی که میدانم آن زمان به مجلس نیامد. گفتنیست که شروع اقدامات این لایحه در زمان ریاست جمهوری احمدینژاد بود؛ ولی تلاشهای بسیار زیاد خانم مولاوردی بهعنوان یک حقوقدان و در کنار ایشان خانم گرامیزادگان و بعد هم خانم ابتکار، توانست این لایحه را به جای خوبی برساند که متاسفانه نتیجه دلخواه تا کنون حاصل نشده است. تمام این زحمات فعلا نتیجه نداده است و شاهد حوادث و اتفاقاتی در کشور هستیم که غیرقابل باور به نظر میرسد.
- 18
- 6